Hva er en ”naturlig” fødsel?

 

Noe av det mest provoserende jeg hører er uttrykket ”naturlig fødsel”. Kvinner som føder uten smertelidning er liksom de tøffeste blant oss. Men hva er egentlig en naturlig fødsel?

Artikkelen fortsetter under annonsen
 
ADTECH.config.placements['d4_netboard'] = { responsive : { useresponsive: true, bounds: [{ id: 'bv_d4_netboard_mobil', min: 0, max: 579 },{ id: 'bv_d4_netboard_tablet', min: 580, max: 1199 },{ id: 'bv_d4_netboard_desktop', min: 1200, max: 9999 }] }, params: { target: '_blank' } }; ADTECH.loadAd('d4_netboard');

Begge mine barn er født på sykehus. Bare der begynner varselklokkene å blinke. Å føde på et sykehus er i seg selv ikke veldig naturlig, vi er jo ikke syke! Men fortsatt er man innenfor grensen til det akseptable. Det er i alle fall ikke unaturlig.  Både de fleste naturlige og de ikke fullt så naturlige kvinnene kommer altså inn på det samme sykehuset. Men så viser forskjellene seg!

 

Les også: Maren er glad hun fødte naturlig - uten smertelindring.


Hvis jeg hadde ankommet sykehuset med brukket arm, hadde jeg kanskje fått tilbud om morfin. Jeg har aldri brukket en arm, men tør påstå at det er hakket vondere å føde barn enn å brekke armer. Så hvorfor skal man da bite i seg smerten uten hjelp når man skal føde barn? Får barna et bedre utgangspunkt til livet? Blir jeg en bedre mor? Eller handler dette i bunn og grunn om gamle fordommer?

- EPIDURAL! Det var det første jeg hylte da jeg halset over dørstokken til fødeavdelingen med tre centimeter åpning. 

Jeg innrømmer det gjerne – først som sist: jeg var godt over gjennomsnittet opptatt av smertelindring da jeg skulle føde barn. Hvorfor? Fordi dette var skremmende, ukjent og vondt. Og jeg var redd! En varm jordmorhånd og kald klut på pannen hjalp ikke det minste! Jeg visste det var annen og effektiv hjelp å få, og tok grådig for meg av epidural og lystgass.  Og for en lykke det var da virkningen kom!

Jeg vet at jeg er skapt til å føde. Og jeg hadde sikkert kommet levende gjennom det uten epidural og lystgass også. Men jeg ønsket å være til stede, få med meg det fantastiske som var i ferd med å skje. Og mitt valg var å lindre litt på smerten for å få den opplevelsen. Du må gjerne si at jeg skulle latt naturen gå sin gang og la kroppen styre showet. Jeg synes det er flott at noen klarer det, men for meg var det vanskelig.

Var fødslene mine unaturlige av den grunn? På ingen måte – de var akkurat så skremmende, uforutsigbare og vonde som jeg hadde sett for meg! Jeg følte virkelig at jeg fant frem det jeg hadde av urkvinne i meg. Men smerten og angsten for det ukjente ble enklere å bære med litt medikamentell hjelp.

Jeg er overbevist om at belønningen min var like flott som alle andre sin: verdens vakreste barn. Jeg hadde fantastiske fødsler, jeg! Kanskje litt mindre vonde, men for meg var det veldig naturlig å føde mine barn, selv med nål i ryggen og maske foran munnen. Etter fødselen var jeg i topp form og koste meg lenge med mann og veldig våkent barn. Og i ettertid kan jeg trygt forvisse alle om at verken jeg eller barna mine bærer preg av at fødslene skjedde med medikamentell hjelp.

Jeg synes det er på tide at begrepet ”naturlig fødsel” betegner ALLE fødsler, enten de skjer hjemme eller på sykehus, med eller uten medikamentell smertelindring.  Det å føde ER naturlig i seg selv. Punktum. Alle som føder barn er superkvinner! Og derfor bør vi alle få medalje for innsatsen!

Karine Næss Frafjord er sjefredaktør for Sandviks' foreldreportaler og mor til to.


Oppdatert 27.12.2011
annonsebilag
 
ADTECH.config.placements['d5_annonsorinnhold'] = { responsive : { useresponsive: true, bounds: [{ id: 'bv_d5_annonsorinnhold', min: 0, max: 9999 }] }, params: { target: '_blank' } }; ADTECH.enqueueAd('d5_annonsorinnhold');
 
ADTECH.config.placements['d6_annonsorinnhold'] = { responsive : { useresponsive: true, bounds: [{ id: 'bv_d6_annonsorinnhold', min: 0, max: 9999 }] }, params: { target: '_blank' } }; ADTECH.enqueueAd('d6_annonsorinnhold');

Legg inn en kommentar
 
 
 
 
bokstaver igjen
Antall kommentarer: 43
Naturlig vs unaturlig
Skrevet av Hedda Lundberg 19.08.2012
Kvinner som har født er helter uansett! Alle har forskjellige behov og ulik smerteterskel, føler en at en trenger smertestillende burde det bli respektert. Det jeg stusser over er de med planlagte keisersnitt. Selvfølgelig finnes de med et reelt behov, men de som vil ha det fordi de i utgangspunktet "alltid" har vært redd for å føde, burde heller latt være å bli gravid. Et keisersnitt innebærer mye større risiko enn en vanlig fødsel, så det gir jo ikke mening uansett...
Legg inn en kommentar | Rapportér upassende innhold
Naturlig fødsel
Skrevet av Bente 09.11.2011
Det er jo veldig enkelt å svare på det spørsmålet, det henger jo sammen med ordene:"naturlig fødsel". Det som er naturlig er å føde uten hjelp av noen kunsitige midler, la kroppen jobben uten hjelp av smertestillendemidler, som ødlegger for den naturlige opplevelsen av det store som skjer!
Legg inn en kommentar | Rapportér upassende innhold
Ingen er like
Skrevet av Lena 03.11.2011
Under min første graviditet bestemte jeg meg for at jeg IKKE skulle ha epidural under fødselen. Jeg skjønte fort at i min vennegjeng var epidural for pyser, jeg ville ikke havne i den kategorien. I tillegg var det stor fokus på at ved epidural er det større risiko for blant annet vakum osv... Jeg ville i hvert fall ikke begynne min tid som mamma som en dårlig mor som utsatte lillegutten min for unødvendig risiko. Kall meg gjerne barnslig, men min avgjørelse var i bunn og grunn bare basert på hva andre syntes, og hvordan andre ville se på meg. Fødselen viste seg å dra ut, og etter 3 døgn med rier og kun fire cm åpning var jordmor klar i sin sak: Jeg skulle ha epidural! Etter mye om og men ble sprøyta satt, og en time etterpå hadde jeg full åpning og det var bare å begynne presse. 45 minutter etterpå var prinsen ute, i fin form. Dumt å basere fødselsplanen sin på andre og deres meninger, men det er lett å være etterpåklok. Neste fødsel tar jeg som den kommer!
Legg inn en kommentar | Rapportér upassende innhold
Forskjellige meninger:)
Skrevet av Blinky xxx 23.06.2011
Ingen kan sammenligne smerter med hverandre, for alle har forskjellig smerteterskel...Men å føde naturlig er å føde vaginalt. Det er i mine øyne mest naturlig å ikke ta smertestillende på noe måte, da dette er naturlig jobb for kvinnen. Men hvis fødselen varer i mange mange timer så tror jeg det kan være fint med smertestillende så man ikke sliter seg helt ut... Alle fødsler er forskjellige. Men å skrive et så irritabrelt innlegg så virker det som det er du som er emst irritert over at du selv ikke har har en heeeelt naturlig fødsel. Hva har det å si...Kanskje du hadde tenkt uten smertestillende, men når smertene kom så taklet du de ikke så bra som du hadde forestilt deg? Jeg tror på oss kvinner at vi kan hvis vi vil uten smertestillende, vi er bygd for dette. Det er snakk om så kort tid av livet. Så det går jo fort over ;) Selv om det er helt forferdelig der og da. Men til syvende og sist så er det vi selv som må gjøre det som er best for oss selv. Samme hva andre sier om det ! :)
Legg inn en kommentar | Rapportér upassende innhold
Vel vel..
Skrevet av Mugunghwa 12.06.2011
Kjære deg, Skulle ønske for din del, at du hadde fått en trygg og god jordmor, som kunne fulgt deg gjennom hele/store deler av svangerskapet, slik at du kunne fått dempet angst- og smerte-frykten din, i forkant av fødselen. Når redselen tar overhånd, er det ingenting som blir naturlig lengre. Lystgass og epidural, er for meg, overhode ikke naturlig. Kroppen trenger det ikke, sånn uten videre. Om man føder på sykehus, hjemme, på en ABC-avdeling eller i bilen for den saks skyld - naturlig fødsel - handler vel ikke om stedet man faktisk er på i det man føder? Men det handler om at man lar kroppen gjøre den jobben, som den faktisk er laget til å gjøre, uten annen hjelp. I enkelte tilfeller, er sykehus trygt og også strengt tatt nødvendig. Jeg anser ikke den kvinnen, som måtte velge et slikt alternativ, eller hun som måtte få en såkalt komplisert fødsel, for å være en svak kvinne. I likhet med, at alle som føder hjemme, eller på en ABC-avdeling, slettes ikke er noen urkvinner.
Legg inn en kommentar | Rapportér upassende innhold
Ærlig talt!
Skrevet av meg 11.06.2011
Ærlig talt, ja! Vi skal være glad vi har de hjelpemidlene vi har idag, og at vi ikke er så overlatt til naturen som man var før i tiden. Hvorfor skal det ikke være lov å bruke smertestillende for de som skulle ønske eller trenge det? Vi lever ikke i steinalderen lenger! Dessuten kan det være mange grunner til at enkelte må ha smertestillende, utenom bare den fysiske smerten. Jeg har to ganger født ufrivillig uten smertestillende, noe jeg opplevde ikke bare traumatisk, men også noe av det mest krenkende og nedverdigende jeg har opplevd. Så ikke døm andre, alle har hver sin bagasje med seg som påvirker både ønsker og reaksjoner, og noe så heftig som en fødsel setter enhver i en ekstrem sårbar posisjon.
Legg inn en kommentar | Rapportér upassende innhold
Tåpelig diskusjon
Skrevet av Cathrine 10.06.2011
Synes hele denne diskusjonen er helt tåpelig. Alle er forskjellig og alle har en tanke om hvordan de ønsker at deres fødsel skal være. Så hvorfor diskutere om "naturlig fødsel" er det ene eller det andre. En fødsel er en fødsel og det er svært individuelt hvordan man opplever fødselen, det er også en veldig personlig og følelsesladet prosess, da må man kunne akseptere at ønsket til den fødende kvinnen blir innfridd, enten det er med eller uten smertestillende. Smerteterskelen er veldig forskjellig fra kvinne til kvinne, hva med å akseptere at ikke alle ønsker å føde uten smertestillende, eller at man ønsker å kjenne smerten hele veien, eller at man faktisk ønsker keisersnitt. Fokuset bør jo ligge på hvordan kvinnen selv vil føde og ikke på om den er naturlig eller ikke. Er det ikke viktigst at mor har det bra og kan se tilbake på fødselen med glede, enn med grusomme minner fordi det liksom skulle være best å føde "naturlig".
Legg inn en kommentar | Rapportér upassende innhold
epidural eller ikke?
Skrevet av Katja Langer 10.06.2011
Jeg har ikke opplevd et fødsel enda, men det venter på meg i slutten av august. Jeg er veldig i tvil, hva som skal taes til smertelindring, men mener, at det bestemmer jeg når jeg er i selve situasjonen. Jeg synes det er helt urettferdig å si at man burde føde naturlig og uten smertelindring. De som sir det har sikkert ikke hatt så veldig vond som andre. (jeg vet at dere hadde vond, men det finnes faktisk kvinner med større barn eller mindre bekken, som hadde enda mer von en dere, og de fikk hjelp med epidural) Hver fødsel er forskellig og de som overstår det uten epidural skal bare føler seg heldig istedenfor å ha en mening om andres fødsel, som de ikke har opplevd selv.
Legg inn en kommentar | Rapportér upassende innhold
fødsel
Skrevet av cecilie 10.06.2011
gjør det du føler for ikke døm andre bare førdi de vil ha det på en annen måte enn deg..ja jeg kunne kansje klart meg uten epiduarlen siden jeg var på 10 cm..men det gjorde vondt..og spesielt nå jeg skulle trykke det hode ut,glad jeg fikk det den da og det virket..gjør det du føler for og klarer .. jeg syntes fødsler er fin uansett hva..keisersnitt lystgass hva som helst så lenge barnet har det bra.,det som er viktigst :-D jeg har en kjempe nydelig baby som er veldig frisk og rask,8 uker gammel og ruller til sidene allerede..ikke noe å klage på :-) men ja jeg ha respekt og syntes det er sterkt for de som klarer å føde uten noe smertestillende :-)
Legg inn en kommentar | Rapportér upassende innhold
hva er en normal fødsel
Skrevet av Jon Anders Gulliksen 10.06.2011
Hva hjelper det å føde normalt om mor er helt utkjørt etter en tøff og smertefull fødsel, slik at sykepleierne må ta vare på barnet de første timene.
Legg inn en kommentar | Rapportér upassende innhold
Blir for dumt....
Skrevet av Karianne 10.06.2011
....fødte en baby som ikke pustet, etter en lett fødsel på 5 timer, uten både lystgass og epidural, så om naturlig fødsel er så mye bedre vet æ ikke...E bare ubeskrivelig gla for at hjertet slo og at ho leve i beste velgående i dag. Så æ har erfart at det blir for dumt å diskutere, moralisere, og se ned på eller opphøye andre for deres fødsler. Vær heller evig takknemlig for hver gang det går bra, uansett på hvordan måte eller med hvilken hjelp hvert vidunder kom til verden!
Legg inn en kommentar | Rapportér upassende innhold
JAAA!
Skrevet av LV 10.06.2011
Jeg er SÅÅÅÅÅ ENIG!!!! har alltid sett på en fødsel som en av di mest naturligste ting i hele verden=) og ikke minst fantastisk=) med, eller uten smertelindring=)
Legg inn en kommentar | Rapportér upassende innhold
Riktig fokus
Skrevet av Gøril Joakimsen 09.06.2011
Kanskje vi er altfor opptatt av smertene rundt en fødsel? Det snakkes jo ikke om annet når ordet fødsel blir nevnt. Ikke rart mange bygger opp en sterk frykt. Jeg har selv født to ganger naturlig, først én, så tvillinger (da prøvde jeg riktignok av nysgjerrighet lystgass i ca annenhver ri for å se om det gjorde noen forskjell, og det gjorde det egentlig ikke, bortsett fra at det var fint å ha noe annet enkelt i tillegg å fokusere på). Jeg var heldig og hadde jevn progresjon over passe lang tid (6t fra 4cm åpning begge gangene). Dette er sikkert noe genetisk betinget, men jeg vil tro følgende tiltak også hadde litt å si: Sterkt fokus på avspenning (Jevn pusting), varierende stillinger (hvilte mellom riene og sto/vagget på prekestol under riene), samt jevnt inntak av vann. Det er ikke heder, ære og medalje det dreier seg om, men hva man selv føler for der og da, og hva man tror er best for mor og barn. Enhver fødende fortjener skryt!
Legg inn en kommentar | Rapportér upassende innhold
Er det en konkuranse?
Skrevet av Undrer? 09.06.2011
Når ble det å føde en konkuranse på noen som helst måte??
Mirakel er det uansett, med eller uten nål, synes jeg :)
Legg inn en kommentar | Rapportér upassende innhold
Ikke enig!
Skrevet av Renate 09.06.2011
Overhodet IKKE enig!!! Ja, det er en tøff, og fantastisk, ting å føde, og alle fødende kvinner er superkvinner, greit nok det. Men dopet fødsel er ikke det samme som naturlig fødsel. Helt greitt om du velger smertestillende, men det doper kroppen, kobler deg fra de naturlige prosessene som er innebygget, og det er det. Alle fødsler er unike og i mange tilfeller kan det trengs, men det er ikke naturlig. (har selv prøvd det, så jeg sitter ikke her som noen moralist)
Legg inn en kommentar | Rapportér upassende innhold
Hastekeisersnitt
Skrevet av S.Maria 09.06.2011
Jeg har lest alle innleggene her, og nå lurer jeg veldig på hva jeg skal velge neste gang. Jeg fikk epidural og det endte med keisersnitt..ikke fordi jeg ikke klarte mer, men fordi ungen var stressa og måtte ut. Jeg ville ikke ha keisersnitt..jeg hadde jobba meg til 8 cm åpning og ville føde. Slik ble det ikke, men jeg fikk en velskapt liten gutt:) Nå lurer jeg jo veldig på om epiduralen var grunnen til at fosteret var stresset, og om jeg skal velge det bort nestegang. Når det er sagt så synes jeg ikke noen er tøffe/mindre tøffe om de velger smertelindring eller ikke. Det finnes mennesker som tilogmed liker smerte! Jeg vil at mitt neste barn også skal komme ut levende, så om det blir vagianalt eller keiser får bli opp til legene å avgjøre!
Legg inn en kommentar | Rapportér upassende innhold
kommentar
Skrevet av Ellen 09.06.2011
Jeg fødte helt uten smertelindring eller lystgass, og det er jeg STOLT av!! Pustetektikk var alfa og omega for meg. Fødsler er jo forskjellige, og min var vel ikke av de verste... Jeg følte meg som verdens tøffeste kvinne etterpå!! MEN jeg ble satt i gang med vestimulerende drypp, for jeg kom ikke gang selv. Er det en naturlig fødsel?? Da går jo ikke naturen sin gang..?
Jeg synes ikke man kan kalle det en naturlig fødsel når man på den ene eller andre måten må ha medisinsk hjelp. Det er jo ikke noe nederlag å måtte ha medisinsk hjelp, vi er jo bare heldige som har den muligheten! En fødsel er en fødsel, like ekstrem og overveldene, uansett medicinsk hjelp eller ei.
Legg inn en kommentar | Rapportér upassende innhold
Flott at du tok opp dette!
Skrevet av Ida 09.06.2011
Jeg er så hjertens enig! Snakket om dette ikje så lenge siden med samboeren min. Jeg synes også at det er så alt for mye (og feil!) fokus på dette å føde "naturlig"..for oss ble det uten smertelindring pga at fødselen gikk så fort at det ikje va tid til hverken det ene eller det andre men synes så absolutt at det ikje er noe grunn til å lide mer enn nødvendig. Vondt er det uansett!
Legg inn en kommentar | Rapportér upassende innhold
......
Skrevet av Mia 09.06.2011
Men så sier jo folk at det er bedre for babyen å bli født uten en shitload medikamenter. Og om andre syns det om naturlig fødsel så la dem syns det og la din egen mening være din.
Legg inn en kommentar | Rapportér upassende innhold
Tilstede
Skrevet av Marianne Nilsen 09.06.2011
Skrevet av Bea 09.06.2011
"Får barna et bedre utgangspunkt til livet?"
Kort sagt; ja! Barnet påvirkes av medikamenter og kan få en tøffere start.

-Får ikke barn også en bedre start i livet om mor er våken og oppegående nok til å ta seg av barnet og ikke være sliten og ødelagt etter å ha tvunget seg gjennom en førdsel uten smertelindring dersom hun i utgangspunktet ønsker dette? Jeg fikk riestorm og jeg kan med hånden på hjertet si at jeg angrer ikke et sekund på at jeg fikk epidural. Ikke fordi det nødvendigvis var så vonde rier men jeg hadde ike pause mellom og de kom plutselig og intense.

"Men jeg ønsket å være til stede, få med meg det fantastiske som var i ferd med å skje. "
Skjønner ikke hvordan man kan føle seg mer tilstede i rusa tilstand men...Man føler seg ikke ruset på epidural. man er bedøvet fra livet og ned ikke i hjernen.

-Jeg var mye mer tilstede etter epidural enn før.
Legg inn en kommentar | Rapportér upassende innhold
mamma
Skrevet av Mette 09.06.2011
Jeg har aldri fått høre noe positiv av at jeg har født mine barn naturlig, jeg har fått høre at jeg er heldig som ikke har så mye smerter!? Stor interesse rundt mine fødsler har det heller ikke vært. Jeg elsker å høre om fødsler, med eller uten epidural, det er fantastisk det som skjer, hold fokus er mitt råd, og drit i resten av dritten rundt det.
Legg inn en kommentar | Rapportér upassende innhold
DET ER INGEN FASIT
Skrevet av Provosert over alle som tror de vet 09.06.2011
Er så lei denne debatten. Vi er alle individer med helt forskjellige fødsler. Ingen er bedre enn noen andre ut i fra om de velger medikamenter eller ikke under sin fødsel. Jeg synes det er bra for de som har en fødsel uten smertestillende. Da har de sannsynligvis en over gjennomsnittet kjapp fødsel (under 15 timer). Derimot synes jeg det er både frekt og sårende at kvinner som ikke hadde medikamenter skal kritisere at en annen kvinne velger det. Det må da være opp til den enkelte? Hva med oss som har lange smertefulle fødsler? Når en holder på i 20-48 timer så er det faktisk på sin plass. Smerter under fødselen sliter kvinnen ut, og da gir smertestillende rom for hvile. Jeg hadde hastekeisersnitt fordi det holdt på å gå gale. Etter fødselen følte jeg at jeg ikke hadde lykkes i å føde, hvorfor? Fordi enkelte av dere tror dere vet hvordan man SKAL føde og skryter av dere selv fordi dere var så flink og klarte en naturlig fødsel. DET VIKTIGSTE ER AT BARNET KOMMER UT UTEN KOMPLIKASJONER!!
Legg inn en kommentar | Rapportér upassende innhold
??
Skrevet av Anne 09.06.2011
har født en gang med epidural og en gang uten. Den verste var helt klart den med epidural.. Tror ikke den fødselen ble vondere fordi jeg hadde epidural, heller det at fødselen i seg selv var tøffere. Naturlig eller ikke, neste gang kommer jeg til å se an smertene. For uansett om en har født flere barn kan en ikke sette seg inn i andre sine smerter, eller sine neste fødsels smerter. Fødsel nr. 2 gikk som en lek her! Iallefall i forhold til nr 1. Vi er alle forskjellige, og tåler forskjellig. Skjønner ikke hva som kan være så unaturlig å føde sitt barn vaginalt med litt smertestillende i blodet.. Er det det samme som jeg sier at Narkomane ikke blir gravid på naturlig måte siden de er rusa? Eller de som ble gravid etter en tur på byen? Håper de som har fordommer mot smertestilling er ferdig med sien fødsler, ellers så må de lett måtte svelge noen kameler..
Legg inn en kommentar | Rapportér upassende innhold
Snart tobarnsmor
Skrevet av Bea 09.06.2011
"Får barna et bedre utgangspunkt til livet?"
Kort sagt; ja! Barnet påvirkes av medikamenter og kan få en tøffere start.

"Men jeg ønsket å være til stede, få med meg det fantastiske som var i ferd med å skje. "
Skjønner ikke hvordan man kan føle seg mer tilstede i rusa tilstand men...
Legg inn en kommentar | Rapportér upassende innhold
O_o|
Skrevet av Josefine 09.06.2011
Jeg husker egentlig ikke hvordan jeg følte det da jeg skulle føde... men det jeg husker er at jeg var ikke redd for å dø.. selvom jeg ikke var langt i fra å forblø... jeg er glad jeg var på sykehuset. ellers hadde mine foreldre måttet gravlegge meg, og min datter ikke hatt noen mor.
Legg inn en kommentar | Rapportér upassende innhold
Hva er "naturlig"?
Skrevet av Mojo 09.06.2011
Joda, det er helt naturlig å føde, kvinner er skapt for dette. Det er også helt naturlig å dø under fødselen noe både historien og kvinners situasjon i mange utviklingsland viser oss. For å dra det helt ut, kreft og andre dødelige sykdommer er også naturlig, men nå kan man heldigvis kurere mye.
Dette har kanskje ikke noe med smertelindring å gjøre, men det provoserer meg noe grenseløst når rike, priviligerte kvinner i vesten legger ut om naturlig fødsel og harseleler med sykehusfødsler vel vitende om at sykehuset med topp medisinsk ekspertise er kun kort vei unna skulle noe gå galt. I mellomtiden dør andre kvinner hver dag i fødsel andre steder i verden. Dette vitner om en arroganse skapt av vår priviligerte stilling. Kvinner i Norge får føde som de vil, men husk å være takknemlig for at dere faktisk har VALGETom å føde med eller uten smertelindring!
Legg inn en kommentar | Rapportér upassende innhold
Forskjellen
Skrevet av Mortil1 09.06.2011
Jeg er helt enig med Ingvild Melby. Naturlig betyr uten medisinsk inngripen. Dersom du pumpes med epidural, lystgass og diverse så er det ikke naturlig! MEN det er heller ikke "unaturlig". Viktig å se på betydningen av ordet før man finner motsetninga. I denne konteksten vil det motsatte av naturlig fødsel være medisinert fødsel. Jeg skjønner godt at en del går for smertelindring, men jeg selv valgte uten. Blir uten smertelindring neste gang også gitt! Det var grusomt, og trodde jeg skulle dø. Men riene mine var så effektive at jordmora hadde ikke sett maken. Hvorfor ødelegge med medikamenter da? Men å bli provosert av de som føder uten smertelindring er bare latterlig.
Legg inn en kommentar | Rapportér upassende innhold
ikke redde...men spente!
Skrevet av Inga 09.06.2011
Skrev ikke at alle er redde slik to har kommentert her.. Man er spent i forkant av en fødsel, noen gruer seg..noen ikke..jeg gruet meg heller ikke, men har venninner som gjør eller har gjort det.
Sønnen min hadde ikke overlevd hvis ikke vi var på sykehus, men det er bra at alternative fødesteder også har tilgang på leger.

Men det er jo fantastisk at folk er så stolte av å ha født "naturlig" .
De får jo bare fortsette med det hvis det er så viktig...

Mener bare at å skulle påstå at man ikke er like sterk kvinne hvis man velger smertelindring kan ødelegge opplevelsen for de som faktisk ikke tør å gjøre annet enn å være "sterk kvinne".
Det kan ødelegge selvtilliten for de som må ha smertelindring eller ha keisersnitt når alle skal mene så mye om det!

Så kan man jo bare droppe debatten om sterk eller ikke sterk, og naturlig eller ikke naturlig. det krever utholdenhet uansett på hver sin måte!
At alle får et friskt barn er det viktigste!
Legg inn en kommentar | Rapportér upassende innhold
Tja
Skrevet av Cecilie 09.06.2011
Eg skjøner ikkje kvifor enkelte kjem med utsegn som: "Endelig noen som tør å ta opp debatten" - for kva er det å tørre? Debatten botnar i ordkløyveri; altså kor går definisjonen på naturleg fødsel. Og mitt spørsmål er: kvifor er det så nøye? Enkelte mødre føder utan smertelindring, nokre av dei heime, enkelte føder på sjukehus med smertelindring. Komplikasjonar kan oppstå ved bruk av smertelindring, heldigvis skjer det ikkje ofte. Om enkelte er stolte av å føde utan smertelindring, så la dei vere stolte! Dei ville nok vere like stolte om dei fødte med smertelindring, men fokuset ville ha vore annleis.
Legg inn en kommentar | Rapportér upassende innhold
Helt enig!
Skrevet av Heidi Johnsen 09.06.2011
Kunne ikke vært mer enig!! Det er vondt å føde, selv om smerten og fødselen er forskjellig fra person til person og ofte fra gang til gang. Så om en føder uten epidural, kan det være at den fødselen også var mye lettere enn den andre som fødte med epidural.

Før var det flere som døde under fødselen eller like etterpå, heldigvis har vi sykehus og leger og jordmødre som kan hjelpe med å få barn til verden. Og når smerten blir som verst har vi epidural eller lystgass, akupunktur og badekar, beroligende musikk.

Takk for smertelindring!

I bibelen står det etter at Adam og Eva ble kastet ut av paradis: " med smerter skal du føde". Min konklusjon er at det ikke er så enkelt å føde selv om vi er laget for det. Vi lever i 2011, ikke vits å lide forferdelig når man har noe som hjelper.
Legg inn en kommentar | Rapportér upassende innhold
Jeg var ikke redd...
Skrevet av Chris 09.06.2011
Hvorfor skal vi mene så mye om andres fødsler og hva de velger å gjøre? Men jeg har lyst til å si en ting; alle er ikke redde for å føde. Jeg var ikke det - hverken første, andre eller tredje gang. Så snakk på vegne av dere selv jenter. Ikke generaliser. Et tankekors er jo at de forventningene vi har på forhånd innfris.
Legg inn en kommentar | Rapportér upassende innhold
synd på dere
Skrevet av Elisabeth 09.06.2011
Jeg har nettopp fått mitt første barn, uten medikamentell smertelindring. Det trengtes ikke. Jeg var ikke redd, å påstå at alle førstegangsfødende er redde er feil. Jeg følte meg ikke spesielt tøff heller, der jeg sto og spøy på parkeringa til føden, ikke av smerte vel merke. Jordmora som tok oss imot var hun som hadde fulgt oss under svangerskapet. Det ga trygghet. Å vite at hun kom til å respektere våre ønsker, det ga ro. Mannen fikk pizza, mens jeg jobbet med riene. De kom hyppige og var slitsomme, men da var det jo nesten over allerede. Det hadde sikkert vært annerledes om jeg ikke hadde fått som jeg ville og ikke fått føde i vann på fantastiske Føderiket som nå desverre snart må stenge. Alle må føde akkurat som de vil, men å si at fødsler med nål i ryggmargen og lystgassmaske er naturlige fødsler blir helt feil for meg. Kanskje tangforløsning også er det, hva med keiserschnitt? Det viktige er tross alt å ha et bevisst forhold til egen fødsel men det blir ikke naturlig av den grunn
Legg inn en kommentar | Rapportér upassende innhold
Takk for flott innlegg!
Skrevet av Inga 09.06.2011
Tusen takk for at det endelig er noen som tør å ta opp debatten!
Jeg har også fått høre opptil flere ganger at min fødsel ikke var "naturlig". Dette er et skremmende utsagn!
Alle førstegangsfødende gruer seg til fødsel, og attpåtil skal de måtte forholde seg til fordommer som kommer fra nettopp disse "tøffe" kvinnene...Jeg synes det er helt på jordet!
Jeg angrer ikke et sekund på at jeg valgte epidural og lystgass! Jeg synes hele fødselsforløpet var fantastisk! Jeg hadde også kontroll og kunne være tilstede i alt som skjedde uten å måtte tenke på all smerten. Det er jo ikke sånn at det blir smertefritt! Men det lindrer så mye at man kan holde kontrollen og kose seg med det fantastiske som skjer!

Jeg kjenner flere kvinner som har angret langt inne i fødselen, og da var det ingen vei tilbake! De har ingen positiv opplevelse av fødselen, og gruer seg til flere fødsler.
Anestesi har kommet så langt at man ikke blir "dopet" ned, men er fullt tilstede hele tiden. Hilsen lykkelig fødende!
Legg inn en kommentar | Rapportér upassende innhold
Helt enig!!!
Skrevet av Tine 09.06.2011
Det viktigste er vel at mor og barn er friske etter fødselen.. Samtlige av de jeg kjenner som skulle føde "naturlig" på ABC-klinikken har blitt overført til vanlig fødeavdeling likevel, pga. komplikasjoner. Det sier vel alt om at det er tryggere for barnet på vanlig fødeavdeling..? Rask tilgang på leger er vel en fordel?? På vanlig fødeavdeling har man bedre kontroll på barnets hjertelyd siden de fester måleren på barnets hode, det synes jeg gir en god trygghet. Etter to fødsler med epidural, er det virkelig å anbefale. Jeg kan skrive under på at det er vondt nok likevel...
Legg inn en kommentar | Rapportér upassende innhold
Uenig
Skrevet av Ingvild Melby 09.06.2011
En vanlig definisjon av ordet av naturlig er: kun det som finnes i naturen uten menneskets inngripen. Dermed defineres en fødsel med epidural, lystgass osv ikke som naturlig, men at det skal defineres som "mindre verdt" har jeg tilgode å høre fra noen som har født naturlig (slik også jeg har gjort). Det er de som føder med medikamentel inngripen som alltid påstår at vi som føder naturlig ser på oss selv som bedre. Det er ofte de som har fått smertelindring som blir provosert av andre som forteller om sine naturlige fødsler. Jeg har tilgode å høre noen bli provosert av at noen forteller at de fikk epidural! Jeg har min fødselsopplevelse og du har din.
Du sier at epiduralen hjalp deg å være tilstede i din egen fødsel, men for meg ville det vært det motsatte. Jeg ønsket å kjenne kroppen min jobbe og så på smertene som hensiktsmesssige. Vi er forskjellige mennesker med forskjellige valg. Det betyr ikke at det ene er mer vedt enn det andre.
Legg inn en kommentar | Rapportér upassende innhold
JA!
Skrevet av Marthe 09.06.2011
Jeg kunne ikke ha vært mer enig! Lenge leve smertestillende medikamenter:)
Legg inn en kommentar | Rapportér upassende innhold
Smertelindring
Skrevet av Anne Fjeldberg 09.06.2011
Alle som føder barn skulle få medaljer!! Systemet rundt den fødende kunne vært bedre. Hvorfor var du redd? hadde du ikke jordmor hos deg?Hvorfor visste du ikke hva som skulle skje?Prøvde du badekar? Epidural har vist seg å ha en større risiko for å få en insrumentell fødsel det er greit å vite og at epidural ikke gir en bedre fødselsopplevelse dessverre er det slik at det gis flere epiduraler når det er travelt på fødeavdelinger.Naturlig og normalt er en forskjell.I Norge har vi ingen konsensus for hva som skal ligge under en normal/naturlig fødsel. Men medisiner som kan gi bivirkninger som kan være uheldig for mor og barn og gjennomføringen av fødsel kan ikke bli naturlig og er skeptisk til å få det som en normal norm! Vi må se på andre muligheter til å bedre fødselomsorgen. En kontinuitet gjennom svangerskap/fødsel/barsel er viktig. Vår praksis bør mer være evidence basert og ikke styrt av synsing/angst.Valgmuligheter for fødsel og en bedre service til alle uansett valg av fødsel
Legg inn en kommentar | Rapportér upassende innhold
Give it too me!!
Skrevet av snart3barn 09.06.2011
Ikke naturlig fødsel? Jeg mener da vitterlig at har ungen kommet ut samme veien som den kom inn, er det en naturlig fødsel. Bare keisersnitt er ikke naturlig fødsel. Det er en medisinsk operasjon som i noen tilfeller er nødvendig for at mor og/eller barn skal overleve. Min første fødsel ville endt med hastekeisersnitt hvis jeg ikke hadde fått epidural til å slappe litt av på. Hadde da holdt på i 22 timer med sterke rier o bare med 2 cm som resultat. Det var jordmor som bestemte det. Med nr 2 snuste jeg på lystgass og det var helt fantatisk!! Etter den fødselen var jeg i dusjen etter 30 min og full av energi. Så med neste nå blir det lystgass!! Helst ikke epidural for den ble jeg dårlig av, men der å da var den en livredder for 2.
Legg inn en kommentar | Rapportér upassende innhold
Helt uenig!!!!
Skrevet av Uenig 09.06.2011
I completely disagree.There is nothing natural about giving birth flat on your back while a doctor/midwife drags your baby out of you with great force using vaccum or forceps! It is a FACT that women who use epidural during birth more often end up with procedures like vacuum extractions because they can't feel what's going on and can't work with their bodies to push the baby out.If you do a little research into what role hormones play during birth you would see how the benefits of natural or normal childbirth outweigh the use of epidural. Get informed before writing propaganda about the wonders of epidural. Listen to the moms who years after getting the epidural still have back pain from a knicked nerve, who ended up with a c-section, who got a spinal headache (not being able to enjoy the first weeks with their babies), etc. Women nowadays are so little informed or misinformed about childbirth, which leads to uncertainty and fear. Knowledge is power, especially when it comes to birth
Legg inn en kommentar | Rapportér upassende innhold
Flott innlegg!
Skrevet av Monica 09.06.2011
Jeg er så enig med deg, men hadde aldri klart å få frem budksapet så tydelig som du gjorde her. Flott!!
Legg inn en kommentar | Rapportér upassende innhold
Ja takk
Skrevet av Ediduralelsker 09.06.2011
Jeg fødte med epidural og må si at det var det mest fantastiske som finnes. Før de satte nåla i ryggen på meg så trodde jeg bokstavelig talt at jeg skulle dø, så vondt var det! Så jeg blir provosert når jeg forteller jordmor at jeg hadde det så jævlig vondt, og hun responderer: "Men du hadde jo epidural, du har jo ikke født vanlig!" Og hva så? Jeg tror faktisk at jeg hadde besvimt av smerter dersom jeg ikke hadde fått epidural (når jeg endelig fikk den så viste det seg at jeg hadde 8 cm åpning), og tror ikke jeg hadde klart å presse ut babyen selv. Har aldri angret på avgjørelsen om å få den sprøyta. Nå vet jeg hva jeg går til, og jeg sier bare "EPRIDURAL!". Selvsagt kan det bli lettere når jeg nå skal føde for 2. gang, men jeg er for all smertelindring som hver enkelt ønsker selv. Og vi er ikke mindre tøffe for det om. Det er jo faktisk forskjell på hvor vond en fødsel er, de som har mindre vonde rier kan heller få leke "helter" om de vil det.....
Legg inn en kommentar | Rapportér upassende innhold
Smertelindring
Skrevet av Tryggfødsel 09.06.2011
Jeg er enig med deg, alle fødsler er naturlige. Men jeg tror du tar feil når du skriver om urkvinnene blant oss som tåler alt osv. Selv fødte jeg uten smertelindring under min fødsel nr. 2, og den var mye lettere enn fødsel nr. 1, da jeg fikk lystgass. Jeg valgte ikke å føde uten smertelindring for å være tøff. Jeg valgte å føde ved Føderiket fordi jeg der fikk den beste oppfølgingen før, under og etter fødsel. DET gjorde meg trygg, og tryggheten tok bort mye av smerten. En jordmor som ventet i døra og var der bare for oss, dempet belysning, ro og kjente omgivelser, det forandret alt for meg. Vi kan oppleve trygghet på så forskjellige måter, for meg var det viktig at jeg fikk bestemme alt selv, at jeg visste hvor jeg skulle føde, og at det ville være noen der for meg og for mannen min. Kaffe og flagg på senga etterpå fikk vi, og jordmor serverte saft til storesøster. Omsorgen der var noe helt spesielt!
Legg inn en kommentar | Rapportér upassende innhold
Kjempeflott
Skrevet av LystgassElsker :D 09.06.2011
Dette var ein kjempeflott artikkel. Og jeg er helt enig, man trenger ikke lide unøvendig. Men desverre, det er faktorer som gjør at det er noen som ikke kan få epidural, petidin osv.

Når jeg skulle føde, fikk jeg lystgass og saltvannspapler. Det var ikke nok, jeg var helt utenfor og klarte ikke kommunisere mellom rier en gang.

Og til neste barn kan jeg ikke få lystgass, pga den føden jeg hører til, tilbyr det ikke.

Så det er ikke så greit å lese artikkelen for meg, for jeg vil aldri få muligheten til den hjelpen der. Men jeg ønsker barn men det sier seg selv, at ingen ønsker å lide og ha smerter.
Og jeg veit det er vondt å få barn men skulle ønske det var mulig å få lindring for alle.

Og jeg føler meg ikke som noen urkvinne fordi jeg føder uten medikamentell smertelindring.

Så all lykke for dere som kan motta all lindring dere trenger.
Legg inn en kommentar | Rapportér upassende innhold


Sjefredaktør: Karine Næss Frafjord
Fagredaktør: Maren Eriksen
Journalist: Janet Molde Hollund
Forumansvarlig: Tamara Nygård

RSS-feed Aktuelt fra Babyverden.no
Kontakt: babyverden(a)sandviks.com

Babyverden.no arbeider etter Vær Varsom- plakatens regler for god presseskikk og følger redaktørplakaten.


tilbyr veiledning gjennom Babyverden.no og Familieverden.no, og rett bok til rett tid gjennom Goboken. Eller sagt på en annen måte: Vi hjelper barn og foreldre å utvikle seg sammen. Vi utgir også Svangerskapsboken, Spedbarnsboken og Fødselsboken som deles ut gratis til alle gravide og småbarnsforeldre i Norge.

Copyright © 2001-2016 Babyverden.no - Kopiering av materiale fra Babyverden.no for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale. Babyverden har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.

Babyverden.no bruker informasjonskapsler (Cookies). Her kan du lese mer om vår bruk av informasjonskapsler(cookies) på Sandviks og Babyverden sine siter

Til toppen av siden