Du er her: Gravid > Uke for uke > 22 uker


22 uker

Fra 22 uker og 0 dager til 22 uker og 6 dager av svangerskapet.
Vekt: 450 g
CRL: 19 cm
Full lengde: 27 cm

Se hvordan vi regner vekt, lengde og alder her.

OM BARNET
Fosteret er i begynnelsen av denne uken 20 uker gammelt. Hjernen begynner en vekstperiode som vil vare til barnet er fem år gammelt! Øyebryn og hår blir mer synlig og fosteret beveger øynene oftere. Slike øyebevegelser kan ses ved ultralyd.

Nå dekker lanugohårene hele kroppen, men det er mest rundt hodet, halsen og ansiktet. Beina begynner å nærme seg endelig lengde og proporsjon i forhold til kroppen, og musklene i både armer og bein blir sterkere slik at bevegelsene også blir kraftigere. Samtidig fortsetter skjelettets brusk å omdannes til bein.

Immunsystemet er ikke fullt utviklet ennå, men vil kunne hjelpe til å beskytte den lille kroppen mot infeksjon.

Hos gutter begynner testiklene nå å trekkes ned mot inngangen til pungen.

Les også: Myter og kjerringråd om barnets kjønn

Artikkelen fortsetter under annonsen
annonse

TIL MOR: De deilige sparkene!

22 uker gravidDu har kanskje kjent dem lenge, men nå er det ikke tvil lenger. Det er babyen som rører på seg, og det er opptil flere ganger om dagen! En liten vilter krabat lever sitt eget liv inni deg, og gir deg stadig bevis på sin eksistens. Disse sparkene vil antagelig være med på å prege dagene dine heretter. Både på godt og vondt. Har du ikke kjent noe, vil du bli engstelig, og sparker det i ett sett, kan det stjele all oppmerksomhet. Det kan være godt å vite dette: Bevegelsene barnet ditt gjør, forplanter seg gjennom veggen i livmoren til følsomme nerveender i bukveggen din. Om du kjenner sparkene eller ikke vil avhenge av hvordan fosteret ligger, hvilken retning det sparker, og ikke minst styrken i sparkene. Ligger barnet en dag med ansiktet vendt mot ryggraden din, vil du ikke merke det korte støtet som du kjenner når fosteret sparker mot magen. Husk at alle barn er forskjellige, også i måten de oppfører seg på i mors liv. Du kan derfor ikke sammenligne dette barnet med eventuelle søsken.

Les også:

Bekkenløsning er vanligere enn du tror

Å-nei, skrekk-merker!

TIL FAR: Fortsatt en av gutta!
Før var kameratgjengen din viktigste institusjon. Det var her du fikk tryggheten som gjør deg til den du er i dag. Dere spilte fotball på løkka og ga hverandre råd. Du kunne fortelle om oppturer og nedturer i kjærlighetslivet både to og tre ganger uten at de gikk lei. Nå er du i ferd med å bli familiefar, men du er fortsatt en av gutta.

Sørg for å få tid til venner også.Kontaken med gutta må pleies selv om familien nå skal ha høyeste prioritet. Hold avtaler, og ikke lov deg bort til noe du innerst inne vet du ikke rekker. Det er ikke populært å trekke seg fra årets guttetur i siste liten. Alle vil derimot akseptere et tidlig avbud.

Gutta vil sette stor pris på familieforøkelsen, men ikke overvurder deres begeistring.

De er fornøyde når de vet at alt står bra til med den lille familien. At babyen har begynt å spise brokkoli og gulrøtter, er nyheter som bør forbeholdes besteforeldre.

De fleste menn har behov for å snakke om bekymringer og utfordringer i svangerskapet. Nære venner vil sette stor pris på at du åpner deg. Selv de som aldri har hatt befatning med gravide, kan lytte og komme med synspunkter.

Snart er det nestemann i gjengen sin tur. Da er det du som blir eksperten og kan gi råd om svangerskapskvalme, amming og bleieskift.

Les også:

Travle foreldre? Ikke dropp vennene!

Når far blir far

Disse vanlige tingene er nybakte foreldre livredde forannonsebilag

 

 

Legg inn en kommentar
 
bokstaver igjen
Antall kommentarer: 0

 

 

 


 

 


Sjefredaktør: Karine Næss Frafjord
Fagredaktør: Maren Eriksen
Journalist: Janet Molde Hollund
Forumansvarlig:Tamara Nygård

RSS-feed Aktuelt fra Babyverden.no
Kontakt: babyverden(a)sandviks.com

Babyverden.no arbeider etter Vær Varsom- plakatens regler for god presseskikk og følger redaktørplakaten.


tilbyr veiledning gjennom Babyverden.no og Familieverden.no, og rett bok til rett tid gjennom Goboken. Eller sagt på en annen måte: Vi hjelper barn og foreldre å utvikle seg sammen. Vi utgir også Svangerskapsboken, Spedbarnsboken og Fødselsboken som deles ut gratis til alle gravide og småbarnsforeldre i Norge.

Copyright © 2001-2015 Babyverden.no - Kopiering av materiale fra Babyverden.no for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale. Babyverden har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.

Babyverden.no bruker informasjonskapsler (Cookies). Her kan du lese mer om vår bruk av informasjonskapsler(cookies) på Sandviks og Babyverden sine siter