Du er her: Gravid > Uke for uke > 18 uker
 


Fra 18 uker og 0 dager til 18 uker og 6 dager av svangerskapet.
Vekt: 220 g
CRL: 13,5 cm
Full lengde: 18 cm

Se hvordan vi regner vekt, lengde og alder her.

OM BARNET:

I begynnelsen av denne uken er fosteret 16 uker gammelt. Ørene stikker litt ut fra hodet, og øynene når sin endelige plassering. I tarmen samles avfallsstoffer, døde celler og fordøyelsesvæsker. Dette kalles mekonium (barnebek), og vil bli barnets første avføring.

Fingertupper og tær utvikler sine særegne avtrykk. Blodsirkulasjonen er i full gang, og navlestrengen vokser og blir tykkere. Immunsystemet begynner å virke denne uken og lager antistoffer.

Nå begynner fosteret å bli stort og sterkt nok til å sparke så hardt at mange kan kjenne det. Som regel kjenner flergangsgravide spark tidligere enn førstegangsgravide, fordi de vet hva de skal kjenne etter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
annonse

TIL FORELDRENE:

18 uker gravidHva skal til for at du har det godt? Ikke vær redd for å be partneren din om litt ekstra nærhet og kos – og kanskje en deilig massasje.

Avslapning er også viktig i en tid hvor du kanskje merker at søvnmønsteret ditt er i endring. Begynner det å bli vanskelig å finne en god sovestilling? Samtidig som det er umulig å ligge på den voksende magen, opplever mange at det er ubehagelig å ligge på ryggen. De kan føle seg uvel, kvalm og svimmel. Årsaken er at den voksende livmoren trykker på de store blodårene bakerst i buken. Da hindres til en viss grad blodets tilbakestrøm fra beina til hjertet og man får blodtrykksfall. Dette kalles ”vena cava-syndromet”. Det er ikke farlig, men kan være svært ubehagelig. Mange forteller at å ligge i fosterstilling med masse puter hjelper. Prøv deg fram!

Mange gravide kjenner på en slags engstelse over alt som skal skje. Også partneren kan kjenne på dette. Det er en stor omveltning å skulle bli foreldre. Det er et stort ansvar, så det er ikke unaturlig at det kan føles overveldende iblant. Det kan være godt å snakke sammen om dette, eventuelt få snakke med jordmor.

Livmoren veier nå cirka 320 gram, og morkaken cirka 170 gram.annonsebilag
 
ADTECH.config.placements['d5_annonsorinnhold'] = { responsive : { useresponsive: true, bounds: [{ id: 'bv_d5_annonsorinnhold', min: 0, max: 9999 }] }, params: { target: '_blank' } }; ADTECH.enqueueAd('d5_annonsorinnhold');
 
ADTECH.config.placements['d6_annonsorinnhold'] = { responsive : { useresponsive: true, bounds: [{ id: 'bv_d6_annonsorinnhold', min: 0, max: 9999 }] }, params: { target: '_blank' } }; ADTECH.enqueueAd('d6_annonsorinnhold');
Legg inn en kommentar
 
 
 
 
bokstaver igjen
Antall kommentarer: 1
Finnvik
Skrevet av Mikal 14.04.2016
Hei,
Jeg heitar Mikal og jeg er gravid i 18 veke. Jeg lurte på om nokon ville hjelpe meg å ta vare på dette barnet. Finn meg på Facebook -> Mikal Finnvik
Legg inn en kommentar | Rapportér upassende innhold

 

 

 

Sjefredaktør: Karine Næss Frafjord
Fagredaktør: Maren Eriksen
Journalist: Janet Molde Hollund
Forumansvarlig: Tamara Nygård

RSS-feed Aktuelt fra Babyverden.no
Kontakt: babyverden(a)sandviks.com

Babyverden.no arbeider etter Vær Varsom- plakatens regler for god presseskikk og følger redaktørplakaten.


tilbyr veiledning gjennom Babyverden.no og Familieverden.no, og rett bok til rett tid gjennom Goboken. Eller sagt på en annen måte: Vi hjelper barn og foreldre å utvikle seg sammen. Vi utgir også Svangerskapsboken, Spedbarnsboken og Fødselsboken som deles ut gratis til alle gravide og småbarnsforeldre i Norge.

Copyright © 2001-2016 Babyverden.no - Kopiering av materiale fra Babyverden.no for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale. Babyverden har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.

Babyverden.no bruker informasjonskapsler (Cookies). Her kan du lese mer om vår bruk av informasjonskapsler(cookies) på Sandviks og Babyverden sine siter

Til toppen av siden