Du er her: Gravid > Uke for uke > 15 uker


15 uker

Fra 15 uker og 0 dager til 15 uker og 6 dager av svangerskapet.
Vekt: 100 g
CRL: 10 cm
Full lengde: 12 cm

Se hvordan vi regner vekt, lengde og alder her.

OM BARNET
Fosteret er i begynnelsen av denne uken 13 uker gammelt. Kroppen vokser i kjempefart. Beina blir lengre samtidig som skjelettet hardner. Musklene blir også sterkere slik at du snart vil kunne kjenne de livlige bevegelsene.

Denne uken når ørene nesten sin endelige plassering på hodet og er tydelig synlige. Øynene har vært rettet fremover og plassert i flere uker allerede. Nå ser den lille ut som en miniatyr-menneskebaby. Men huden er nesten gjennomsiktig, så alle blodårene skinner gjennom. Små dunhår kalt lanugo formes og vil dekke hele kroppen frem mot fødselen.

Les også: Ultralydbildet som forandret livene våre

Artikkelen fortsetter under annonsen
annonse

TIL MOR: Det kan komme mye ut av et godt måltid!

15 uker gravidMat er ikke bare næringsstoffer, men også en viktig kilde til daglig nytelse og sanselige opplevelser. Det kan være lurt å se på hva du faktisk spiser i løpet av en dag. Mat laget av ferske råvarer er det dere trenger nå. Ferskere råvarer har et helt annet næringsinnhold enn ferdigprodusert og halvfabrikert mat. De inneholder også som regel mindre salt. Husk at jus i likhet med bruk kan inneholde sukker, og at kullsyreholdig drikke kan gjøre deg oppblåst. Vann er og blir den beste tørstedrikken, så sørg for rikelige mengder hver dag! Du kan også snakke med jordmoren din om kosthold. Kanskje er dette tiden da dere for alvor går inn for å få til et bedre kosthold – et som barnet i magen også vil bli fornøyd med? Hvis hverdagen er hektisk, kan et godt måltid gi deg og partneren din verdifull tid til å prate sammen.

Legger du merke til at verden rundt deg har forandret seg? Plutselig ser du flere gravide enn før. Og kvinner med barnevogner dukker opp hvor enn du ferdes. Kanskje oppdager du din egen mor igjen – fordi du også selv skal bli mor?

Magen som vokser, forsøker å fortelle deg at alt er som det skal være. Livmoren veier 250 gra, og inneholder 2,5 dl fostervann. Toppen av livmoren er gjennomsnittlig 8 cm under navlen, men det er store variasjoner.

Ler også:

Gravid? Dropp spekematen!

TIL FAR: Svigermor
Svigermor våkner for alvor når dere venter barn. Hun skimter en tilværelse som bestemor og har allerede lagt store planer.

Mange gravide får et ekstra nært forhold til sin egen mor i svangerskapet.Du må akseptere at svigermor er tettere på dere under svangerskapet. Det er naturlig at kvinnen føler seg knyttet til sin egen mor når hun er gravid. Svigermor har mange gode råd på lur. Hennes tilstedeværelse kan skape trygghet for dere begge, men særlig for mor. Du er ikke alene hvis du føler det sårt om dere ikke får ha svangerskapet helt for dere selv. Mange menn kan føle seg skjøvet ut i kulda av svigermor. Mor vil forstå deg hvis du tar dette opp på en rolig måte.

Din egen mor, altså hennes svigermor, vil også kunne kreve sitt. Hun har gjerne det samme behovet for å vise omsorg, uten at dette blir tilsvarende godt mottatt. En konflikt mellom mor og svigermor oppstår lett. Forsøk å forstå partneren din. Hør på det hun sier, og tenk deg om før du forsvarer din egen mor.

Svigermor blir snart bestemor. Alt blir da forhåpentligvis mye enklere. I mellomtiden må du være tålmodig. Med raushet og tydelig kommunikasjon bevarer du et godt forhold til familien rundt dere. Gode familierelasjoner vil først og fremst komme barnet til gode!

Les også:

10 tips for et godt forhold til besteforeldrene

Krangling og kritikk – slik unngår dere å såre hverandre

Ulike forventninger til familielivet?

annonsebilag

 

 

Legg inn en kommentar
 
bokstaver igjen
Antall kommentarer: 0

 

 

 


 

 


Sjefredaktør: Karine Næss Frafjord
Fagredaktør: Maren Eriksen
Journalist: Janet Molde Hollund
Forumansvarlig:Tamara Nygård

RSS-feed Aktuelt fra Babyverden.no
Kontakt: babyverden(a)sandviks.com

Babyverden.no arbeider etter Vær Varsom- plakatens regler for god presseskikk og følger redaktørplakaten.


tilbyr veiledning gjennom Babyverden.no og Familieverden.no, og rett bok til rett tid gjennom Goboken. Eller sagt på en annen måte: Vi hjelper barn og foreldre å utvikle seg sammen. Vi utgir også Svangerskapsboken, Spedbarnsboken og Fødselsboken som deles ut gratis til alle gravide og småbarnsforeldre i Norge.

Copyright © 2001-2015 Babyverden.no - Kopiering av materiale fra Babyverden.no for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale. Babyverden har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.

Babyverden.no bruker informasjonskapsler (Cookies). Her kan du lese mer om vår bruk av informasjonskapsler(cookies) på Sandviks og Babyverden sine siter