GravidFikk vite de ventet jente – ut kom Tormod

Fikk vite de ventet jente – ut kom Tormod

Det ble ikke noen Lydia – men å få Tormod var enda bedre, mener mamma Helle. Alle foto: privat
Av Maren Eriksen 6256 Sist oppdatert 22.04.16

Helle hadde handlet inn rosa kjoler til Lydia i magen. Hun hadde snakket om babyen i magen som hun i mange måneder. Men så var det en liten gutt som kom til verden.

Helle Haarr Skollerud hadde fått beskjed om at hun ville ha problemer med å bli gravid, og møtte opp til en forundersøkelse hos gynekolog for å vurdere veien videre mot målet om baby.

– Gynekologen tok en ultralyd, og oppdaget at jeg var 12-13 uker gravid, forteller hun.

Gynekologen mente babyen så ut som en jente. Kjønnet ble bekreftet på ordinær ultralyd. Helle var også på 3D-ultralyd.

– Babyen gjemte seg litt, men legen sa fort at babyen var en jente, forteller Helle.

Mannen hennes, Peder, var med på undersøkelsene, så Helle vet at hun ikke bare hørte feil eller misforstod.

Babyen i magen fikk navn og rosa klær
Helles søster fikk en datter mens Helle gikk gravid.

– Jeg sa ”Nå sitter du på kusinen din” og snakket om hvor fint det var at vi begge fikk jenter, sier hun.

Helles magefølelse sa gutt, og Peder hennes ønsket seg en gutt, men de slo fort tanken fra seg.

– Når du får vite flere ganger at babyen er en jente, tror du jo på dem.

Hun hadde en veldig rosa babyshower, og jentenavnet var klart – Lydia.

Den store overraskelsen
Da babyen ble født, hadde den navlesnoren rundt halsen og ble tatt med til legeundersøkelse med én gang. Den nybakte pappaen ble med. Han kom tilbake etter en liten stund, mens Helle ble sydd.


– Peder hvisket i øret mitt at vi hadde fått en gutt. Jeg sa at det ikke var morsomt å tøyse med sånt mens jeg lå der og ble sydd. Til slutt måtte de vise at joda, vi hadde fått en gutt, sier Helle.


Her er mor og barn endelig gjenforent. Og Helle har fått vite at det er en sønn hun har fått. At grønn lue tydet på gutt, tenkte hun ikke på der og da.


Ikke lei seg
Alle visste at Helle ventet en jente, så da meldingen kom at de hadde fått en gutt, var det mange som bekymret seg for Helles reaksjon. 


– Det kunne jo skjedd at jeg ble lei meg, men i stedet ble jeg veldig glad. Jeg hadde jo kjent på meg at det var en gutt. Og når han kom, var det bare gøy, sier hun.


Dermed var det ingen Lydia som kom til verden. Etter ett døgn som Max fikk gutten endelig navn noen dager gammel – Gudbrand Tormod – oppkalt etter tippoldefaren. De bruker bare Tormod til vanlig.


Navnelappen som var på Tormods sykehusseng etter fødselen er limt inn i babyboken hans.Mye rosa til gutten
Babysengen som var gjort klar før Tormod ble født, hadde rosa navnelapp – den er limt inn i babyboken som også er pyntet med rosa. Den hadde Helle pyntet før han ble født.


– Tormod hadde på seg rosa body, rosa lue og rosa sokker, og en bjørnedress da vi dro hjem fra sykehuset. Han så ut som en jente, men det gjorde ikke så mye – vi skulle jo bare hjem, sier Helle.


Noen av de rosa plaggene ble brukt i begynnelsen – til de fikk gutteklær i gave. Noen av jenteklærne de hadde handlet inn fikk de byttet, andre ga de bort.


– Tormod har en rosa kanin som han har med seg overalt fortsatt, sier Helle.


Noen av Tormods favoritt-ting er rosa. Hadde vært gøy med en jente og
Nå er Tormod 3 ½ år gammel og storebror til Sigurd. Da Helle ventet ham, trodde hun at hun ventet en jente fordi hun var mye dårligere.


– Jeg savner ikke jenta som ikke kom, for jeg kunne ikke fått en finere sønn. Jeg er utrolig glad for at vi fikk ham. Det er tøft å ha gutter – da slipper jeg å ordne med håret, ler hun. 


Men innrømmer at hvis det blir en nummer tre, så kunne det vært morsomt med en jente.


– Vi har snakket om at det kunne vært fint. Da har vi prøvd alt, sier hun.


Men det blir ingen Lydia i så fall.


– Nei, Tormod er jo Lydia. Han har brukt opp det jentenavnet, sier Helle.



Kjønnet kan være vanskelig å se
Mange forventer å få vite kjønnet på ultralydundersøkelsen, men du har faktisk ikke krav på å få vite det. Som regel vil jordmor eller lege fortelle det om de ser det, men det er ikke alltid så lett å avgjøre.



– Jeg sier alltid at det ser ut som en gutt/jente. Jeg sier aldri at det er en gutt/jente. Det er viktig å være klar over at vi kan bomme på kjønnet – alle som driver med ultralyd har gjort det. Det er nok vanligere at vi sier at babyen er en jente, også var penisen skjult. Har vi sett en penis, er det sjeldnere at det kommer en jente til verden. Bestemmelsen av kjønn ved ultralyd er alltid forbundet med en viss grad av usikkerhet, sier Torbjørn Moe Eggebø ved Nasjonalt senter for fostermedisin i Trondheim.


Det er flere årsaker til at man tar feil – at babyen ligger vanskelig til så man ikke ser kjønnsorganene tydelig, at babyen er litt sjenert og skjuler dem, at babyen ligger i seteleie eller med ryggen opp, at mor er svært kraftig slik at bildet ikke blir like skarpt, at guttens urinrør ikke kommer ut i tuppen av penis, men på undersiden, eller at babyen har et blandingskjønn.


– Vi sier aldri kjønn før uke 14. Det er for usikkert før, for da er klitoris og penis omtrent like store, sier Moe Eggebø.


Bør man fortelle kjønnet?
I enkelte land er kjønnsseleksjon fortsatt et stort problem, som i India. Der kan ultralydfunn av et jentefoster føre til abort også sent i svangerskapet. Moe Eggebø har nylig snakket med to eksperter fra India om problemstillingen.


– Vi har sett at innvandrere har tatt dette med seg til vestlige land. Jeg har ikke opplevd at det har skjedd i Norge, men vi vet jo at noen er veldig opptatt av å få et bestemt kjønn, sier han.


Moe Eggebø synes at kjønnet for altfor mye oppmerksomhet ved ultralydundersøkelsen.


– Det er de som maser veldig, og tvinger fram et svar selv når vi er usikre. Men gjør det egentlig noe om man har handlet inn rosa og får en gutt? Kjønnet betyr jo ingenting i den store sammenhengen, sier han.


Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: