Hvorfor blir noen ekstremt kvalme?

Illustrasjonsfoto: Shutterstock

Illustrasjonsfoto: Shutterstock 

Noen blir så kvalme at de knapt klarer å ta til seg næring. Hva er egentlig hyperemesis, og hvorfor blir noen så syke?
Artikkelen fortsetter under annonsen
 
ADTECH.config.placements['d4_netboard'] = { responsive : { useresponsive: true, bounds: [{ id: 'bv_d4_netboard_mobil', min: 0, max: 579 },{ id: 'bv_d4_netboard_tablet', min: 580, max: 1199 },{ id: 'bv_d4_netboard_desktop', min: 1200, max: 9999 }] }, params: { target: '_blank' } }; ADTECH.loadAd('d4_netboard');

Opp mot 2 prosent av alle gravide får ekstrem svangerskapskvalme, kalt hyperemesis gravidarum. For dem kan svangerskapet fortone seg som et mareritt, og Folkehelseinstituttet går så langt som å si at tilstanden er forbundet med sterkt redusert livskvalitet for mor.

Les også:

Kvalm?Akupunktur kan hjelpe

Gravid og ekstremt kvalm - igjen

Artikkelen fortsetter under annonsen

Definisjonen av ekstrem svangerskapskvalme er vedvarende kvalme, brekninger og oppkast i svangerskapet før uke 20, som fører til redusert allmenntilstand med dehydrering, vekttap, og væske- og elektrolyttforstyrrelse.
 
Så mange som åtte av ti er kvalme i svangerskapet. En del kaster også opp, gjerne på morgenen. I de aller fleste tilfellene er dette bare vanlig svangerskapskvalme og helt ufarlig. Men hvis man kaster opp så mye at man mister for mye væske, salt og næringsstoffer, kan det være skadelig. Da kan det skje en uttørring av kroppen og man går ned i vekt.

Når har du termin? Sjekk vår teminkalkulator

Symptomer på ekstrem svangerskapskvalme (de fleste er tegn på dehydrering):
- Intens kvalme og oppkast flere ganger i døgnet
- Slapphet
- Tørste
- Svimmelhet
- Tørr hud
- Tørre, sprukne lepper
- Tørrhet i munnen
- Mindre mengde og mørk urin
- Vekttap over tid
- Ekstrem svangerskapskvalme oppstår vanligvis mellom 4. og 10. svangerskapsuke og bedres som regel i 14. til 16. uke, men for noen varer plagene lengre. I sjeldne tilfeller helt til barnet er født.

Les mer: Gode råd mot kvalme

Hvorfor blir man så kvalm?
Faktisk så vet man ikke sikkert hvorfor gravide blir kvalme i svangerskapet. Man vet heller ikke hvorfor noen blir så kvalme at det kan være skadelig for både mor og barn. Noen tror det kan skyldes økt mengde hCG (humant chorion gonadotropin, hormonet som gjør graviditetstesten positiv), for eksempel ved tvillinger og trillinger.

Les mer: Fintfølende gravidneser

Hvem er mest utsatt?
Stipendiat Åse Vikanes i Folkehelseinstituttet har skrevet en doktorgradsavhanding om nettopp årsaker til ekstrem svangerskapskvalme. Hun har funnet flere risikofaktorer:

Etniske forskjeller: Kvinner født i India, på Sri Lanka eller i Afrika sør for Sahara, hadde mer enn tre ganger så stor risiko for å utvikle sykdommen sammenlignet med kvinner født i Norge.

Arv: Blant etnisk norske kvinner er det tredoblet risiko for å utvikle ekstrem svangerskapskvalme dersom hennes mor også hadde sykdommen i et eller flere av sine svangerskap.

Vekt: Både kvinner med lavere og høyre kroppsmasseindeks enn normalt hadde forhøyet risiko for ekstrem svangerskapskvalme.

I tillegg nevner Legeforeningen:

Førstegangsgravide: Det er større risiko for å få ekstrem svangerskapskvalme i sitt første svangerskap, enn påfølgende svangerskap.

Flerlinger: Kvinner som venter tvillinger eller trillinger har oftere ekstrem svangerskapskvalme. Noen tror det kan skyldes økt hormonmengde.

Kvinner som røyker hadde mindre risiko for ekstrem svangerskapskvalme.

– Jeg vil likevel understreke at resultatene ikke er et argument for å røyke, sier Åse Vikanes.

Les mer: Svangerskapsplager

Når skal du ta kontakt med lege?
Hvis kvalmen vedvarer utover dagen, du kaster opp flere ganger daglig og allmenntilstanden din blir dårlig, skal du ta kontakt med lege eller jordmor. Det samme gjelder om du har blodig oppkast eller oppkastet ser ut som kaffegrut. Munntørrhet, svimmelhet og mindre urin (som er mørk og lukter sterkt) er tegn til dehydrering og kan være skadelig – ta kontakt med lege eller legevakt. Hvis du føler at du er så kvalm at du må ta kvalmestillende midler, skal du ta kontakt med lege.

Hvilken behandling fins?
Hvis svangerskapskvalmen er moderat kan det være nok med kvalmestillende midler. Men ekstrem svangerskapskvalme krever ofte mer behandling. Væskebehandling intravenøst for å dekke salttap og væske er vanlig. Dette kan gjøres poliklinisk – det vil si at man ikke legges inn, men er i avdelingen i de timene man får væskebehandling. Oppfølging med lege, sykepleier, jordmor og ernæringsfysiolog hvis nødvendig. God og tett oppfølging hos fastlege er viktig. Dersom tilstanden ikke bedres, kan det være aktuelt med sonde-ernæring. Et tynt rør legges fra nesen ned til øverste del av tynntarmen. Da kan næring tilføres uten kontakt med magesekken. Ved akutt dehydrering er sykehusinnleggelse vanlig.

Kilder:
Folkehelseinstituttet
Norsk legeforening 
Apotek 1 Oppdatert 08.01.2015
annonsebilag
 
ADTECH.config.placements['d5_annonsorinnhold'] = { responsive : { useresponsive: true, bounds: [{ id: 'bv_d5_annonsorinnhold', min: 0, max: 9999 }] }, params: { target: '_blank' } }; ADTECH.enqueueAd('d5_annonsorinnhold');
 
ADTECH.config.placements['d6_annonsorinnhold'] = { responsive : { useresponsive: true, bounds: [{ id: 'bv_d6_annonsorinnhold', min: 0, max: 9999 }] }, params: { target: '_blank' } }; ADTECH.enqueueAd('d6_annonsorinnhold');

Legg inn en kommentar
 
 
 
 
bokstaver igjen
Antall kommentarer: 4
Akupunktur hjelper!
Skrevet av Akupunkturfrelst 23.01.2014
WHO har gjennom flere studier sikre bevis for at akupunktur hjelper både mot svangerskapskvalme og annen kvalme. Jeg er opprørt over at verken lege eller jordmor anbefaler dette. For meg var det som magi, og selv om kvalmen aldri gikk helt bort, så bedret det livskvaliteten min betraktelig!! Bl.a. kunne jeg sitte i stua og se på / snakke med barna mine og mannen, i stedet for å kun ligge alene i senga i et svart hull. Spread the word!!! :)
Legg inn en kommentar | Rapportér upassende innhold
Svada
Skrevet av tull og tøv 12.09.2012
Ehh du Jorn her nede, leste du hele artikkelen eller trakk du bare en egen konklusjon som stemte mere med din ide av hva som feiler kvinner som kaster opp?
Du kommer med noe tull som alldeles ikke har rot i virkeligheten. Kan du da fortelle meg hvorfor urkvinnen til og med kastet opp? De hadde vel masse kremer fra nivea de da? Samt at de pakket vel inn kjøttet i plast også? .. lenge leve vettet sier jeg!
Legg inn en kommentar | Rapportér upassende innhold
Svangerskapskvalme
Skrevet av Tullete 17.05.2012
Kaster opp flere ganger for dagen og jeg bruker ikke sminke eller farlige såper eller kremer og min mann lager all mat til meg fra bunnen av.. Så det er litt frekt å påstå at kvinner som faller innenfor disse 2 % delvis kan skylde seg selv.
Legg inn en kommentar | Rapportér upassende innhold
Om man tenker praktisk på kroppen.
Skrevet av Jorn 23.09.2010
Har man drukket for mye alkohol for fort, så kaster man opp. Det er fordi kroppen vil kvitte seg med giftstoffet alkohol. Hvorfor kaster mange gravide opp daglig? Når en kvinne blir gravid vil kroppen beskytte fosteret mest mulig. Derfor starter en forsvarsproses som er sterkere enn ellers i livet. Og når et moderne kvinneliv består av kjemikalier i kremer, såpe, sminke, klær. I noe inneluft, i mye av ferdigmaten, i medisiner, i vaksiner, i embalasje, i uteluft, på arbeidsplassen osv. Det er ikke veldig rart at kroppen prøver å kvitte seg med noe ved oppkast? Den som reduserer på noen av det nevnte, vil få redusert kvalme. Det enkleste er ofte det beste, som man sier i Rema 1000 - "Doffen har daua"
Legg inn en kommentar | Rapportér upassende innhold


 

 

 

Sjefredaktør: Karine Næss Frafjord
Fagredaktør: Maren Eriksen
Journalist: Janet Molde Hollund
Forumansvarlig: Tamara Nygård

RSS-feed Aktuelt fra Babyverden.no
Kontakt: babyverden(a)sandviks.com

Babyverden.no arbeider etter Vær Varsom- plakatens regler for god presseskikk og følger redaktørplakaten.


tilbyr veiledning gjennom Babyverden.no og Familieverden.no, og rett bok til rett tid gjennom Goboken. Eller sagt på en annen måte: Vi hjelper barn og foreldre å utvikle seg sammen. Vi utgir også Svangerskapsboken, Spedbarnsboken og Fødselsboken som deles ut gratis til alle gravide og småbarnsforeldre i Norge.

Copyright © 2001-2016 Babyverden.no - Kopiering av materiale fra Babyverden.no for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale. Babyverden har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.

Babyverden.no bruker informasjonskapsler (Cookies). Her kan du lese mer om vår bruk av informasjonskapsler(cookies) på Sandviks og Babyverden sine siter

Til toppen av siden