Hva er kynnere?

Kynnere kan være ubahgelige, men aldri vonde. Illustrasjonsfoto: Crestock

Kynnere kan være ubahgelige, men aldri vonde. Illustrasjonsfoto: Crestock 

Magen strammer seg. Er det kynnere eller rier? Noen er mye plaget av disse livmorsammentrekningene mens andre knapt merker dem. Men du har kynnere selv om du ikke merker dem!

Artikkelen fortsetter under annonsen
 
ADTECH.config.placements['d4_netboard'] = { responsive : { useresponsive: true, bounds: [{ id: 'bv_d4_netboard_mobil', min: 0, max: 579 },{ id: 'bv_d4_netboard_tablet', min: 580, max: 1199 },{ id: 'bv_d4_netboard_desktop', min: 1200, max: 9999 }] }, params: { target: '_blank' } }; ADTECH.loadAd('d4_netboard');
Kynnere er muskelsammentrekninger i livmormuskelen. Sammentrekningene har som formål å trene livmoren til fødselen, og det er en helt normal og viktig del av svangerskapet. Det er ingen oppskrift eller fast mønster på hvordan sammentrekningene vil bli verken i styrke, hyppighet eller varighet. De kan oppleves forskjellig fra kvinne til kvinne og fra svangerskap til svangerskap.

Les også om bekkenløsning

Merkes mest i begynnelsen og slutten av graviditeten
Under graviditeten vil det i økende grad være sammentrekninger i livmoren. I begynnelsen av svangerskapet oppleves dette ofte som «mensmurring». Sammentrekningene er svake, kortvarige og uregelmessige. I andre trimester kjenner den gravide sjeldnere til sammentrekningene fordi livmoraktiviteten er mye mindre.

Etter uke 32 øker livmoraktiviteten igjen. Sammentrekningene blir hyppigere og kan kjennes tydeligere.
Artikkelen fortsetter under annonsen
Kynnerne er en naturlig del av svangerskapet, og de er der hele tiden, selv om du ikke kjenner dem. De fleste vil merke kynnere først etter uke 20, men noen flergangsfødende kjenner dem tidligere. Kynnere oppleves svært individuelt. Dersom du er bekymret, bør du kontakte jordmor eller lege slik at de kan vurdere deg, livssituasjonen din og svangerskapets utvikling.

Les hva som skjer uke for uke

Hvordan kjennes kynnere ut?
Sammentrekningene begynner øverst i magen og går nedover før de slipper taket. Magen kjennes hard eller stram. Det hele skjer på følgende måte: Der den ene av de to egglederne munner inn i livmoren, finnes et dominerende område der muskelsammentrekningen normalt starter. Sammentrekningene sprer seg innover og nedover med en hastighet på 2 cm per sekund, og forårsaker at hele muskelen trekker seg sammen i løpet av 15 sekunder. Siden muskellaget er tykkest i øvre del av livmormuskelen vil denne delen starte tidligere, være kraftigere og vare lengre enn i de nedre deler.

Les også om smerter i lysken
 
Dette kjennetegner kynnere:

- De går vanligvis over etter kort tid

- De endres eller forsvinner hvis du legger deg ned og tar det helt med ro

- De er ikke regelmessige

- De øker svært sjelden i intensitet.

Les også: Å-nei, skrekk-merker!
 
Når kommer riene?
Kynnere kan være ubehagelige, men ikke direkte smertefulle. Siden livmormuskelen ikke styres av viljen, kan du ikke selv bestemme om eller når den skal trekke seg sammen. Kynnere oppstår spontant. De kan komme når du er helt i ro, når du forandrer stilling i sengen eller gjør en brå bevegelse. De kan komme når du er i butikken eller går tur. De kan også provoseres frem av energisk fysisk aktivitet, av kvinnens egen orgasme, av bryststimulering og av mannens sædvæske.

Les også: Hva påvirker riene?
 
Forskjell for førstegangsgravide og flergangsgravide?
Det er ikke uvanlig at førstegangsgravide først merker kynnere helt på slutten av svangerskapet. Men noen får kynnere før den tid. Har du vært gravid tidligere, er sjansen imidlertid større for at du vil kjenne sammentrekninger gjennom hele svangerskapet. Flere flergangsgravide opplever sammentrekningene som mer intense for hvert svangerskap. Kynnere har ingen påvirkning på mormunnen, og leder ikke til fødsel.

Les om fødselsforberedelse
 
Er det kynnere eller rier?
Kynnere er ikke ekte rier, men det er ikke så lett å vite forskjellen når en ikke har opplevd rier tidligere. Hvis sammentrekningene øker i intensitet og blir uvanlig kraftige, varer lenge og/eller du samtidig har smerter i korsrygg, mage, bekkenparti eller lår, kan det være rier. Er du i tvil om du har kynnere eller rier, skal du ta kontakt med jordmor, lege eller fødeavdeling for å få det sjekket. 

 

Kilde: Svangerskapsboken


Oppdatert 19.08.2015
annonsebilag
 
ADTECH.config.placements['d5_annonsorinnhold'] = { responsive : { useresponsive: true, bounds: [{ id: 'bv_d5_annonsorinnhold', min: 0, max: 9999 }] }, params: { target: '_blank' } }; ADTECH.enqueueAd('d5_annonsorinnhold');
 
ADTECH.config.placements['d6_annonsorinnhold'] = { responsive : { useresponsive: true, bounds: [{ id: 'bv_d6_annonsorinnhold', min: 0, max: 9999 }] }, params: { target: '_blank' } }; ADTECH.enqueueAd('d6_annonsorinnhold');

Legg inn en kommentar
 
 
 
 
bokstaver igjen
Antall kommentarer: 6
Ulik informasjon fra lege og jordmor
Skrevet av Karita 27.01.2015
Jeg er førstegangs, og begynte å kjenne sterke kynnere i uke 23. Visste da ikke at det var kynnere. Noen ganger er de så vonde at jeg må puste meg gjennom de, og smertene setter seg i magen og korsryggen. Legen sa at det ikke var noe å bekymre seg for, men når jeg tok det opp med jordmor noen uker senere fikk jeg streng beskjed om å ta det rolig for dette var helt på grensen til rier og at det var fare for at fødselen startet alt for tidlig. Frustrerende meg så ulik tilbakemeldig...
Legg inn en kommentar | Rapportér upassende innhold
Enig med Linda Holm
Skrevet av LilleMy 12.09.2012
I mitt første svangerskap var jeg plaget med kynnere tidlig. Allerede i uke 24 ble jeg sykemeldt med den harde beskjeden om at hvis jeg ikke tok det med ro ville jeg gå i fødsel, ALT FOR TIDLIG!!!! Dette var ikke kynnere som gikk over av seg selv etter en kort periode, men kunne vare i halvtime-time. Det værste jeg gjorde i denne perioden var å ligge rett ut, da kom kynnerne med en gang. Nå begynner jeg å kjenne det sniker seg på i dette svangerskapet også. Er i svangerskapsuke 19.
Legg inn en kommentar | Rapportér upassende innhold
Forkortet livmorhals
Skrevet av Sol 24.07.2012
Jeg er nå i uke 32 av mitt 2. svangerskap. I begge svangerskap har jeg hatt kynnere fra ca uke 16, noe som førte til avflatet livmorhals. Første sønnen min mistet jeg i uke 23, andre sønnen min holdt jeg på å miste i uke 20, men fikk da på en akutt cerclage og jeg er mot alle odds fremdeles gravid. Kynnerene er der fremdeles og kommer i alle situasjoner, spesielt når jeg ligger, men oftest dersom jeg har vært i "mye" aktivitet, har vært sykemeldt siden uke 18. Ikke for å skremme, men opplyse.
Legg inn en kommentar | Rapportér upassende innhold
Min opplevelse
Skrevet av Monicas 14.02.2011
Jeg kjente, noe som jeg forstår nå, kynnere allerede i slutten av 1.trimenster. Jeg har på en måte hatt de i hele svangerskapet. Nå er jeg 6mnd på vei og de har endret seg noe. Mens-murring kommer også i blandt når kynnerne kommer. Jeg skal forresten ha tvillinger og det er mulig derfor jeg har kjent kynnerene så tidlig til tross at dette er første gangen for meg.
Legg inn en kommentar | Rapportér upassende innhold
stemmer ikke helt
Skrevet av Linda Holm 29.12.2010
har selv hatt sterke kynnere fra ca 4 sv måned og har måtte blitt fulgt opp av sykehus med tanke på faren for at kynnerne skulle påvirke livmorhalsen og sette igang en for tidlig fødsel, jeg har også måtte bruke bricanyl for å prøve dempe takene. mine kynnere var smertefulle og kunne vare opp mot en time. mange har forskjellige meninger om kynnere hos førstegangsfødende men desverre er mye av informasjonen ikke i samsvar med virkeligheten.
Legg inn en kommentar | Rapportér upassende innhold
Der kom endelig svaret
Skrevet av Bekymret førstegangsgravid 15.12.2010
Jeg har på grunn av mye aktivitet hatt mye kynnere i uke 26. Det hjalp å ta det med ro, og da denne mailen kom i dag, ble jeg enda mer beroliget. Takk for mye og god informasjon fra Babyverden!
Legg inn en kommentar | Rapportér upassende innhold


 

 

 

Sjefredaktør: Karine Næss Frafjord
Fagredaktør: Maren Eriksen
Journalist: Janet Molde Hollund
Forumansvarlig: Tamara Nygård

RSS-feed Aktuelt fra Babyverden.no
Kontakt: babyverden(a)sandviks.com

Babyverden.no arbeider etter Vær Varsom- plakatens regler for god presseskikk og følger redaktørplakaten.


tilbyr veiledning gjennom Babyverden.no og Familieverden.no, og rett bok til rett tid gjennom Goboken. Eller sagt på en annen måte: Vi hjelper barn og foreldre å utvikle seg sammen. Vi utgir også Svangerskapsboken, Spedbarnsboken og Fødselsboken som deles ut gratis til alle gravide og småbarnsforeldre i Norge.

Copyright © 2001-2016 Babyverden.no - Kopiering av materiale fra Babyverden.no for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale. Babyverden har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.

Babyverden.no bruker informasjonskapsler (Cookies). Her kan du lese mer om vår bruk av informasjonskapsler(cookies) på Sandviks og Babyverden sine siter

Til toppen av siden