Smertelindring under fødselen

Hvilken smertelindring skal du velge?

Hvilken smertelindring skal du velge? 

Å føde barn er forbundet med smerte, selv om opplevelsen av smerten vil variere fra kvinne til kvinne og fra fødsel til fødsel. Ved alle fødesteder fins det tilbud om smertelindring, men tilbudet kan variere.
Artikkelen fortsetter under annonsen
 
ADTECH.config.placements['d4_netboard'] = { responsive : { useresponsive: true, bounds: [{ id: 'bv_d4_netboard_mobil', min: 0, max: 579 },{ id: 'bv_d4_netboard_tablet', min: 580, max: 1199 },{ id: 'bv_d4_netboard_desktop', min: 1200, max: 9999 }] }, params: { target: '_blank' } }; ADTECH.loadAd('d4_netboard');
Hvilken smertelindring du får tilbud om vil være avhengig av hvor du velger å føde, dine egne ønsker, når i fødselsforløpet du har behov for smertelindring, hvordan fødselen forløper og hvordan barnet har det.
 
Smerte – en del av livet
En av årsakene til at mange kvinner opplever fødselen som svært smertefull, kan være at de er uforberedt på intensiteten i fødselsarbeidet. Å føde barn er vel så mye hardt arbeid som smerte! Kunnskap om fødselen, hva du selv kan gjøre for å møte riene, samt tillit til deg selv og de som er rundt deg er avgjørende for hvordan du vil oppleve og takle din egen fødsel. Jordmoren eller legen din kan være en god samtalepartner når du skal forberede deg til fødselen.
 
Smerte kan være en av livets mange kvaliteter. Noen mener at fødselsopplevelsen forflates ved å ta bort fødselssmerten. Den enorme lettelsen og gleden man føler når barnet er født og smertene er borte, overføres til barnet. Til tross for kunnskap, informasjon og fødselsforberedelse, kan kvinner oppleve å komme til et punkt der de ikke klarer mer. For mye smerter, skuffelser og sprengte tålegrenser gir ikke grobunn for personlig vekst og styrke. Uansett hvordan fødselen utvikler seg skal du huske på at det ikke er et nederlag å ta imot tilbud om smertelindring.
 
Ulike opplevelse av smerte
Det kan være godt å vite at den fysiologiske smerteterskelen er nokså lik for alle. Det er imidlertid stor variasjon i hvordan vi opplever eller tåler smerten. Tålegrensen påvirkes av en rekke faktorer. Den er alltid personlig og skal respekteres. Hvordan vi oppfører oss når vi har det vondt, er også avhengig av hvilken kultur vi tilhører.
 
Faktorer som positivt kan påvirke din opplevelse av smerte:
kunnskap og trygghet
en positiv innstilling til fødselen - gleden gis større plass enn smerten
evne til å stole på og lytte til egen kropp, evnen til å slappe av
vilje til å samarbeide med riene og akseptere at smerte er en del av fødselen
evne og konsentrasjon til å gå inn i fødselsprosessen
 
Faktorer som negativt kan påvirke din opplevelse av smerte:
sult
tretthet
fokusering på smerten
å vente på smerten når den ikke er der (eks. i ri pausen)
temperatur – for varmt/for kaldt
å bli forstyrret
manglende tillit til jordmor, partner eller den som følger
 
Alle disse faktorene kan du påvirke selv! Tenk over hva du bør forberede deg mest på.
 
Hvilket tilbud vil jeg få?
Hvilke smertestillende midler du vil få tilbud om avhenger blant annet av hva som tilbys på ditt fødested. Derfor vil det være lurt å sette seg inn i hvilket tilbud du får der du skal føde, og tenke på hva du ønsker av det som tilbys. Ta dette spørsmålet opp med jordmoren eller lege du går til kontroll hos. 
 
Epidural tilbys kun ved fødesteder der det er narkoselege til stede, det vil i praksis si på sykehus. Dersom du ønsker akupunktur eller andre tilbud som fødestedet har, kan dette være avhengig av hvem som er på vakt den dagen du skal føde eller om for eksempel rommet med badekar er opptatt av andre fødende. Du kan på forhånd sende en liste til sykehuset med dine ønsker i forhold til fødselen, også om smertestillende midler.
 
Fødselsforløpet
Hvordan fødselen forløper har også noe å si for hvilke smertestillende midler du tilbys. Dersom fødselen skjer raskt vil det som regel ikke være behov for like mange smertestillende midler.
 
Det kan også være at du endrer oppfatning underveis i fødselsforløpet. Selv om du var innstilt på å ikke be om epidural, så kan det være at dette er helt nødvendig for deg når du er midt i fødselen. Motsatt kan også være tilfelle, fødselen går så raskt og bra for seg at det ikke blir nødvendig med medikamentelle smertestillende midler. Dersom du har født før, kan du dessuten oppleve at denne fødselen går lettere en den forrige.
 
Jordmor eller doula
Det kan være godt å ha jordmor eller en annen kvinne som har erfaring med fødsler fra tidligere til stede. En doula er en opplært legkvinne, ofte en som har født selv. Forskning viser at dersom noen kan gi kontinuerlig omsorg, reduseres behovet for smertestillende midler og fødselen forkortes i tid.
 
Det er dessverre slik at få jordmødre har anledning til å være hos den fødende under hele fødselsforløpet. Kanskje kan du vurdere å ta med en annen kvinne som dere kjenner godt og har tillit til? Du kan lese mer om ledsager under fødselen her. (Lenke til artikkel om hvem skal være med under fødselen.)
 
Ved valg av smertestillende bør du tenke på følgende:
Ønsker du å være helt smertefri, eller ønsker du å dempe smerten og jobbe med riene?
Er du villig til å ta med eventuelle ulemper/bivirkninger med det smertestillende middelet for deg og barnet?
Ønsker du selv å styre din egen fødselsprosess?
 
Typer av smertelindring
Det finnes to hovedtyper av smertelindring: Naturlig eller ikke-medikamentell, og medikamentell smertelindring.
 
Du kan lese mer om naturlig smertelindring her
Du kan lese mer om smertelindring med medikamenter her 


Oppdatert 11.07.2011
annonsebilag
 
ADTECH.config.placements['d5_annonsorinnhold'] = { responsive : { useresponsive: true, bounds: [{ id: 'bv_d5_annonsorinnhold', min: 0, max: 9999 }] }, params: { target: '_blank' } }; ADTECH.loadAd('d5_annonsorinnhold');
 
ADTECH.config.placements['d6_annonsorinnhold'] = { responsive : { useresponsive: true, bounds: [{ id: 'bv_d6_annonsorinnhold', min: 0, max: 9999 }] }, params: { target: '_blank' } }; ADTECH.loadAd('d6_annonsorinnhold');

Legg inn en kommentar
 
 
 
 
bokstaver igjen
Antall kommentarer: 0


 

 

 

Sjefredaktør: Karine Næss Frafjord
Fagredaktør: Maren Eriksen
Journalist: Janet Molde Hollund
Forumansvarlig: Tamara Nygård

RSS-feed Aktuelt fra Babyverden.no
Kontakt: babyverden(a)sandviks.com

Babyverden.no arbeider etter Vær Varsom- plakatens regler for god presseskikk og følger redaktørplakaten.


tilbyr veiledning gjennom Babyverden.no og Familieverden.no, og rett bok til rett tid gjennom Goboken. Eller sagt på en annen måte: Vi hjelper barn og foreldre å utvikle seg sammen. Vi utgir også Svangerskapsboken, Spedbarnsboken og Fødselsboken som deles ut gratis til alle gravide og småbarnsforeldre i Norge.

Copyright © 2001-2016 Babyverden.no - Kopiering av materiale fra Babyverden.no for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale. Babyverden har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.

Babyverden.no bruker informasjonskapsler (Cookies). Her kan du lese mer om vår bruk av informasjonskapsler(cookies) på Sandviks og Babyverden sine siter

Til toppen av siden