Smertelindring med medikamenter

 

Artikkelen fortsetter under annonsen
 
ADTECH.config.placements['d4_netboard'] = { responsive : { useresponsive: true, bounds: [{ id: 'bv_d4_netboard_mobil', min: 0, max: 579 },{ id: 'bv_d4_netboard_tablet', min: 580, max: 1199 },{ id: 'bv_d4_netboard_desktop', min: 1200, max: 9999 }] }, params: { target: '_blank' } }; ADTECH.loadAd('d4_netboard');
Lystgass
Lystgass pustes inn via en maske du selv administrerer. Den gir kortvarig smertelindring og må tas til hver ri. Ved å puste dypt og rolig i masken blir du også mer avslappet. Mange kvinner opplever lystgassen som noe veldig positivt. Den er noe en kan konsentrere seg om, noe du styrer helt selv, og som kan brukes både i oppreist og i liggende stilling. Effekten av gassen kommer først 40–45 sekunder etter innånding. Masken må derfor på plass og gass innåndes med en gang du fornemmer at en ny ri er på gang. Du vil få instruksjon i riktig bruk og timing på fødeavdelingen.
 
Noen reagerer på lukten av gummi eller føler seg ukomfortabel med den tette masken. Enkelte kan bli kvalme, men denne kvalmen er som oftest knyttet til smerten og ikke selve gassen. Det skjer ofte at kvinner legger bort masken før gassen overhodet har fått sjanse til å virke. På denne måten fratar de seg muligheten til å vurdere effekten av smertelindringen. Det kan være lurt å bruke masken på minimum fem rier før du bestemmer deg for om du liker den eller ikke. Gassen brukes i åpningstiden, og vil alltid påvirke barnet. Etter noen minutter er imidlertid effekten av gassen helt borte, også for barnet.
 
Petidin
Petidin er et stoff som har likhetspunkter med morfin og gis med sprøyte. Nye studier har vist at medikamentet har liten smertestillende effekt i forbindelse med fødsel. Det virker derimot avslappende og kan derfor brukes ved svært lang latentsfase (åpningstid). Effekten av petidin er ca. 2–4 timer. Ulemper: Du kan bli svimmel, forvirret, søvnig og kvalm og kan dermed forhindres i å være aktivt med i fødselsprosessen. Din egen produksjon av endorfiner nedsettes, og smerteopplevelsen kan derfor bli større.
 
Medikamentet passerer morkaken og går over til barnet, som bruker lang tid (3 døgn) på å bryte ned stoffet. Med stoffet i kroppen blir barna ofte irritable og kan ha vanskelig for å konsentrere seg i starten. Ammingen og den første viktige tilknytningen mellom mor og barn kan forstyrres. Hvis det går mindre enn 2–3 timer fra kvinnen får petidin til barnet fødes, kan dessuten barnets respirasjonssenter påvirkes. Barnet kan få pusteproblemer. I tilfelle det skjer, finnes det motgift.
 
Epiduralbedøvelse
Bedøvelsen settes i nedre del av ryggen. Et lite kateter (plastslange) føres inn til epiduralrommet, like ved ryggmargen, og gjennom den føres en tynn plastslange. Slangen blir liggende så lenge du får epidural. Det sprøytes inn en blanding av et sterkt lokalbedøvende og et sterkt smertestillende middel som blokkerer smerteimpulsenes vei til hjernen. Hjernen får rett og slett ikke vite at du har smerter.
 
Denne blandingen, også kalt mobil-epidural eller sufenta-epidural, virker lite hemmende på benmuskulaturen og gjør at kvinnen kan være oppreist. En annen variant inneholder kun et lokalbedøvende middel og bedøver deg fra livet og ned. Du blir da sengeliggende.
 
Epiduralbedøvelsen settes av en narkoselege og krever kontinuerlig overvåking av mor og barn. Det er jordmor som passer på at du og barnet har det bra. Det gis en vann- og saltoppløsning gjennom en kanyle i årene for å motvirke blodtrykksfall. For å få epiduralbedøvelse må fødselen være kommet ordentlig i gang, og mormunnen bør være ca. 3–4 cm. Det er ingen tvil om at epiduralbedøvelse er den mest effektive smertelindringsmetoden ved en fødsel. Den er også den mest kompliserte.
 
Ulemper: Fødselen kan ta lengre tid. Det er også større sjanse for at riene må stimuleres. Jo større mengde medikamenter som brukes, desto større er sjansen for at frigjøringsfasen (utdrivningsfasen) forlenges. Det er litt vanligere at barnet må hjelpes ut av lege når det er gitt epidural. Blodtrykket kan falle, du kan bli kvalm og svimmel, fryse og begynne å skjelve. Det kan bli vanskelig å late vannet, noe som igjen øker sjansen for at blæren må tømmes med et kateter. Noen får kløe i huden. Det hender at bedøvelsen bare sitter på én side. En av 200 kan få voldsom hodepine. Den er ikke farlig, men kan være besværlig i flere døgn.
 
Ved «mobil» epidural, gis det mindre lokalbedøvelse. Den er derimot tilsatt et morfinlignende stoff som antagelig også kan påvirke barnet og gi de samme bivirkningene som petidin på deg.
 


Oppdatert 03.11.2014
annonsebilag
 
ADTECH.config.placements['d5_annonsorinnhold'] = { responsive : { useresponsive: true, bounds: [{ id: 'bv_d5_annonsorinnhold', min: 0, max: 9999 }] }, params: { target: '_blank' } }; ADTECH.loadAd('d5_annonsorinnhold');
 
ADTECH.config.placements['d6_annonsorinnhold'] = { responsive : { useresponsive: true, bounds: [{ id: 'bv_d6_annonsorinnhold', min: 0, max: 9999 }] }, params: { target: '_blank' } }; ADTECH.loadAd('d6_annonsorinnhold');

Legg inn en kommentar
 
 
 
 
bokstaver igjen
Antall kommentarer: 4
cJkAKj <a href="http://bbkemwrbcbyz.com/">bbkemwrbcbyz</a>
Skrevet av cgvtpfny 25.02.2012
cJkAKj <a href="http://bbkemwrbcbyz.com/">bbkemwrbcbyz</a>
Legg inn en kommentar | Rapportér upassende innhold
Lystgass
Skrevet av Kristin 18.10.2011
Hei, siden lystgass er på vei ut som smertelindring på flere store sykehus som Rikshospitalet og Ullevål bør dette kanskje nevnes i artiklene. Fødte på Ullevål for to år siden og hadde fantastisk hjelp av lystgass. Har termin i morgen med barn nummer to og får ikke denne muligheten denne gangen.
Legg inn en kommentar | Rapportér upassende innhold
fortsettelse av Epidural
Skrevet av Ida 26.06.2011
Jeg opplevde at jeg ikke orket mer. Jeg fikk den opplevelsen med ulemper ved epidural, skjelving, treg åpning og virkning kunn på en side. Lystgassen virket bra for å konsentrere seg om pusteteknikken, men lidret bare mine første timer ved åpningsfasen. Jeg opplevde også at ved bruk av lystgass at jordmor kritiserte at jeg pustet gassen ut i rommet, jeg hadde så vondt at av og til pusten jeg den ikke tilbake i masken. Jeg var ikke forberedet på noen av disse situasjonene fordi det nesten alltid står om alt det bra og hvordan ting skal skje "naturlig" men hva når kroppen ikke samarbeider? man kan ha for høye forventninger til hvordan er fødsel bør og skal være, også sitter man igjen med en følelse av at man ikke klarte det og en dårlig opplevelse av en fødsel, det er det jeg sitter igjen med. Må jeg setter i gang med maskiner neste gang blir det keisersnitt!
Legg inn en kommentar | Rapportér upassende innhold
Epidural
Skrevet av Ida 26.06.2011
Jeg hadde hatt rier i 2 døgn før jeg kom inn på sykehuset med 2 cm, jeg lå inne på sykehuset i 8 timer uten å få mer åpning. Jeg begynte alt å bli veldig sliten, dette var min første fødsel. Etter 8 timer på sykehuset bestemte de seg for å i gangsette min fødsel. Jeg opplevde utrolig mye smerte ved riene, men åpningen ble ikke større, etter 4 timer med drypp hadde det ikke skjedd noe forandring ved åpningen med smertene ble værre for hver ri. Jordmor ville da at jeg skulle ha epidural, noe jeg selv ble veldig glad for, nå kunne jeg få slippe litt smerte en stund. Jeg hadde nå vært med rier i snart tre døgn og 12 timer på sykehuset med 2 cm åpning. Epiduralen min fungerte i 20 minutter på begge siden, men gikk over til å bare fungere på min venstre side. Jeg hadde kraftige skjelvinger mellom hver ri, så jeg klarte ikke å slappe av før neste kom. Etter 7 timer med drypp var åpningen min endelig nådd 10 cm, å jeg kunne begynne å presse, jeg var så sliten og opplevde smerten så sterk at
Legg inn en kommentar | Rapportér upassende innhold


 

 

 

Sjefredaktør: Karine Næss Frafjord
Fagredaktør: Maren Eriksen
Journalist: Janet Molde Hollund
Forumansvarlig: Tamara Nygård

RSS-feed Aktuelt fra Babyverden.no
Kontakt: babyverden(a)sandviks.com

Babyverden.no arbeider etter Vær Varsom- plakatens regler for god presseskikk og følger redaktørplakaten.


tilbyr veiledning gjennom Babyverden.no og Familieverden.no, og rett bok til rett tid gjennom Goboken. Eller sagt på en annen måte: Vi hjelper barn og foreldre å utvikle seg sammen. Vi utgir også Svangerskapsboken, Spedbarnsboken og Fødselsboken som deles ut gratis til alle gravide og småbarnsforeldre i Norge.

Copyright © 2001-2016 Babyverden.no - Kopiering av materiale fra Babyverden.no for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale. Babyverden har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.

Babyverden.no bruker informasjonskapsler (Cookies). Her kan du lese mer om vår bruk av informasjonskapsler(cookies) på Sandviks og Babyverden sine siter

Til toppen av siden