Naturlig smertelindring

 

Artikkelen fortsetter under annonsen
 
ADTECH.config.placements['d4_netboard'] = { responsive : { useresponsive: true, bounds: [{ id: 'bv_d4_netboard_mobil', min: 0, max: 579 },{ id: 'bv_d4_netboard_tablet', min: 580, max: 1199 },{ id: 'bv_d4_netboard_desktop', min: 1200, max: 9999 }] }, params: { target: '_blank' } }; ADTECH.loadAd('d4_netboard');
Bevegelse
Kroppen har egne smertedempende stoffer, endorfiner, også kalt kroppens eget morfin eller “lykkehormon”. I siste del av svangerskapet og under fødselen produseres de både av mor og barn. Det er dokumentert at det hjelper å bevege seg fritt og skifte stilling. Ved å være i bevegelse, ved lett vugging, berøring, massasje og trykk settes produksjonen i gang.
 
Smerter i rygg og bekken lindres av den grunn når du får god omsorg i form av kropps- og hudkontakt, eller blir vugget/massert. Endorfinutskillelse kan også dempe angst og gi en generell følelse av velvære.
 
Avspenning
Avspenning er helt nødvendig for å oppnå smertelindring under fødselen. Ved avspenning er både mental og fysisk spenning redusert, og effekten av stress reduseres. Avspenning er ikke en passiv prosess. Det er samhandling mellom kropp og sinn og krever konsentrasjon. Metoden må læres og innøves. Hvis optimal avspenning skal oppnås, kreves det rolige omgivelser preget av få andre stimuli. Muskelspenningen reduseres hvis du inntar en komfortabel stilling og puster dypt og rolig. Et romslig badekar med nok vann til å dekke magen kan gi avspenning og dermed lindre smerten.
 
Visualisering
Klarer du å skape bilder for ditt indre øye, kan det være en effektiv måte å dempe uro og smerte på. Når en ri starter, skal du begynne å tenke på noe som beroliger deg. I åpningsfasen kan det kanskje være favorittblomsten din som langsomt åpner seg. Havet og bølgene kan også være gode bilder. Riene kommer som en bølger. Du følger med bølgen opp og lar den skylle gjennom kroppen din. Bruk fantasien og finn frem til det som er best for deg. Noen trener på å se seg selv i fødselens forskjellige faser og kan ha stor hjelp av dette.
 
Lyder
Stemmen er et godt hjelpemiddel. Ved å stønne, sukke og gi lyd kan du få gitt utløp for spenning. Ikke hold igjen. Ikke vær redd for å forstyrre noen eller for hva andre vil synes. Dette er din dag! Musikk er også bra. Har du en mp-3-spiller eller bærbar CD-spiller med deg, kan du sette på favorittmusikken din og la tonene fylle deg.
 
Psykoprofylakse
Psykoprofylakse går ut på å bryte ned angstfremkallende forestillinger om fødselen, slik at den fødende føler seg trygg. Det legges stor vekt på å trene opp kroppsbevisstheten ved systematiske øvelser i pusteteknikk og muskelbruk.
 
Akupunktur
Det er nå dokumentert at akupunktur hjelper – kineserne har visst det i mange tusen år! Akupunktur brukes i stort omfang i forbindelse med fødselen. Ulike punkter på kroppen påvirker ulike funksjoner. Det finnes akupunkturpunkter som reduserer smerteopplevelsen, som øker avspenningen og som reduserer kvalmen. Med akupunktur kan man også påvirke selve riarbeidet. Akupunktur har ingen kjente bivirkninger.
 
Velger du akupunktur, bør behandlingen starte tidlig i fødselsforløpet. Da settes ofte nålene på punkter som reduserer spenningen og øker avslapningen. For å redusere smerte, settes nålene der det gjør vondt eller i allment smertestillende punkter.
 
Steriltvannspapler
Denne metoden startet man med på 1980-tallet. Det injiseres små mengder sterilt vann rett under huden nedrest i rygg eller mage. Det kjennes som vepsestikk og svir i noen sekunder. Mange oppgir at virkningen sitter i opptil to timer. Metoden kan gjentas. Virkningen av steriltvannspapler er dårlig dokumentert, men sterke rygg -eller magesmerter som stjeler oppmerksomhet og konsentrasjon, kan forsvinne for en periode og gi kvinner en god
mulighet til å lykkes med bevisst avslapning.
 
Transcutan nervestimulering (TNS)
Dette brukes ved noen få fødestder. TNS-elektroder er gummi- eller plastplater som koples til en bærbar, batteridreven generator. Elektroder festes på korsryggen som gir elektriske vibrasjoner med ulik intensitet alt etter hva du selv ønsker. Du administrerer bruken selv. Den fungerer gjerne best mot smertene i ryggen.
Steriltvannspapler, elektroder og akupunktur settes i huden på punkter i kroppen som man ønsker å påvirke. Virkningen blir tolket av kroppen som en lokal produksjon av endorfiner. Det er ingen risiko forbundet med å bruke disse midlene.


Oppdatert 03.11.2014
annonsebilag
 
ADTECH.config.placements['d5_annonsorinnhold'] = { responsive : { useresponsive: true, bounds: [{ id: 'bv_d5_annonsorinnhold', min: 0, max: 9999 }] }, params: { target: '_blank' } }; ADTECH.loadAd('d5_annonsorinnhold');
 
ADTECH.config.placements['d6_annonsorinnhold'] = { responsive : { useresponsive: true, bounds: [{ id: 'bv_d6_annonsorinnhold', min: 0, max: 9999 }] }, params: { target: '_blank' } }; ADTECH.loadAd('d6_annonsorinnhold');

Legg inn en kommentar
 
 
 
 
bokstaver igjen
Antall kommentarer: 2
hfJ4rJ , [url=http://isnlugvtmctg.com/]isnlugvtmctg[/url], [link=http://zesydzpjyfrf.com/]zesydzpjyfrf[/link], http://kntvrdmhrjnw.com/
Skrevet av dcxipwerjqu 16.08.2011
hfJ4rJ , [url=http://isnlugvtmctg.com/]isnlugvtmctg[/url], [link=http://zesydzpjyfrf.com/]zesydzpjyfrf[/link], http://kntvrdmhrjnw.com/
Legg inn en kommentar | Rapportér upassende innhold
You've hit the ball out the park! Incrdeilbe!
Skrevet av Flossy 08.08.2011
You've hit the ball out the park! Incrdeilbe!
Legg inn en kommentar | Rapportér upassende innhold


 

 

 

Sjefredaktør: Karine Næss Frafjord
Fagredaktør: Maren Eriksen
Journalist: Janet Molde Hollund
Forumansvarlig: Tamara Nygård

RSS-feed Aktuelt fra Babyverden.no
Kontakt: babyverden(a)sandviks.com

Babyverden.no arbeider etter Vær Varsom- plakatens regler for god presseskikk og følger redaktørplakaten.


tilbyr veiledning gjennom Babyverden.no og Familieverden.no, og rett bok til rett tid gjennom Goboken. Eller sagt på en annen måte: Vi hjelper barn og foreldre å utvikle seg sammen. Vi utgir også Svangerskapsboken, Spedbarnsboken og Fødselsboken som deles ut gratis til alle gravide og småbarnsforeldre i Norge.

Copyright © 2001-2016 Babyverden.no - Kopiering av materiale fra Babyverden.no for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale. Babyverden har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.

Babyverden.no bruker informasjonskapsler (Cookies). Her kan du lese mer om vår bruk av informasjonskapsler(cookies) på Sandviks og Babyverden sine siter

Til toppen av siden