10 kjappe:

Smertelindring under fødselen

Ilustrasjonsfoto: Shutterstock

Ilustrasjonsfoto: Shutterstock 

Er du førstegangsfødende og usikker på hvordan du best kan lindre fødselssmertene? Våre jordmødre gir deg svar på det du lurer på!

Artikkelen fortsetter under annonsen
 
ADTECH.config.placements['d4_netboard'] = { responsive : { useresponsive: true, bounds: [{ id: 'bv_d4_netboard_mobil', min: 0, max: 579 },{ id: 'bv_d4_netboard_tablet', min: 580, max: 1199 },{ id: 'bv_d4_netboard_desktop', min: 1200, max: 9999 }] }, params: { target: '_blank' } }; ADTECH.loadAd('d4_netboard');

Trenger alle kvinner smertelindring når de føder?
– Nei, kvinner opplever forskjellige grader av fødselssmerte. Det er vanskelig å si på forhånd hvilke kvinner som ender opp med å få hva slags smertelindring. Det man imidlertid vet er at innstilling har mye å si for hvordan man takler smertene. Klarer man å slappe av, puste riktig og innse at smertene har et formål, kan det ha en positiv effekt.

Les mer: Gravid uke for uke
                Slik begynner fødselen

Artikkelen fortsetter under annonsen

Er det et mål å føde smertefritt?
– Nei, det mener ikke vi. Smertene har en effekt og et formål. Den intense opplevelsen en fødsel er markerer et viktig skille og store forandringer i livet. Men man skal selvsagt få lov til å benytte seg av tilgjengelig og ufarlig smertelindring.

Hva slags typer smertelindring er tilgjengelig?
Det finnes både medikamentell og ikke-medikamentell smertelindring. Blant den ikke-medikamentelle er badekar og massasje vanligst, i tillegg til akupunktur. Lystgass og epidural er de vanligste medikamentelle metodene.

Hva er fordeler med akupunktur?
– Akupunktur er etter hvert en anerkjent og effektiv metode for å dempe spesielt ryggsmerter og få den fødende kvinnen til å slappe av. I tillegg kan akupunktur hjelpe på riene, stimulere barnet til å komme lenger ned og få mormunnen til å åpne seg. Mange opplever at akupunktur før fødselen – såkalt modningsakupunktur – gjør at forløpet er raskere.

Hva er ulemper med akupunktur?
– Akupunktur fungerer ofte best i de første fasene. Noen kvinner kommer inn med 8-9 cm åpning, og for disse kan akupunktur ha mindre smertestillinde effekt.

Noen synes det er vanskelig å ligge i ro i de 20 minuttene nålene skal virke, og nålene kan irritere enkelte. Opptil 20 prosent av de fødende opplever dessuten at akupunktur har liten eller ingen effekt på fødselssmertene.

Les mer: Fødselens faser
                Rumpa forteller om framgang i fødselen

Hva er fordeler med lystgass?
– Lystgass kan gi en ”likegyldig” følelse som gjør at man slapper bedre av. I tillegg hjelper den den fødende med å puste riktig.  Mange synes det er trygt å ha den som et ”holdepunkt” under en ellers tøff situasjon, og man får fokus på noe annet.

Les mer:  Lystgass på avveie er farlig for jordmødrene

Hva er ulemper med lystgass?
– Det er ingen kjente ulemper ved lystgass.

Hva er fordeler med epidural?
– Epidural gir desidert best smertelindring og for enkelte kvinner kan det være det som skal til for å få kroppen til å slappe av og jobbe med riene.

Les mer: Fødesmerter er en spesiell type smerter

Hva er ulemper med epidural?
– Den største ulempen er at epidural kan føre til riesvekkelse og treg fremgang, noe som øker sjansen for bruk av ristimulerende drypp og mer overvåking. Det er også flere fødsler som avsluttes med sugekopp eller tang. I tillegg er det alltid en viss risiko forbundet med slike inngrep. Noen kvinner forteller at de er litt ømme der nålen ble stukket inn, i tiden etter fødselen, mens andre kan ha problemer med å kjenne at de må tisse de første dagene. 

Er det et mål i seg selv å føde uten smertelindring?
– Nei. Fødsel er ingen kvinne-eksamen der den med færrest former for smertelindring vinner. Det man imidlertid bør fokusere på, er å komme fødselen i møte med et åpent sinn. Ha en plan om hvordan du i utgangspunktet ønsker det, men ha også en plan B. Hva man forventer og ønsker, står ikke alltid i stil med realitetene. Dem som er livredde smerte kan faktisk tåle en fødsel utmerket, mens en som kommer med et sterkt ønske om å føde naturlig, kan måtte ende opp med epidural. Til syvende og sist er det aller viktigste at alt går bra med deg og barnet og at du gjerne får en god fødselsopplevelse!

Les mer:  Alt om fødsel og smertelindring

Ragna T. Larsen og Grethe R. Teigen blogger på Babyverden. De driver den private jordmortjenesten MamaStork i Stavanger, og jobber begge på Fødeloftet ved Stavanger Universitetssjukehus.Oppdatert 30.03.2016
annonsebilag
 
ADTECH.config.placements['d5_annonsorinnhold'] = { responsive : { useresponsive: true, bounds: [{ id: 'bv_d5_annonsorinnhold', min: 0, max: 9999 }] }, params: { target: '_blank' } }; ADTECH.loadAd('d5_annonsorinnhold');
 
ADTECH.config.placements['d6_annonsorinnhold'] = { responsive : { useresponsive: true, bounds: [{ id: 'bv_d6_annonsorinnhold', min: 0, max: 9999 }] }, params: { target: '_blank' } }; ADTECH.loadAd('d6_annonsorinnhold');

Legg inn en kommentar
 
 
 
 
bokstaver igjen
Antall kommentarer: 8
Førstegangs
Skrevet av Maria 27.09.2015
Fikk lystgass fem minutter før pressriene begynte! Husker jeg tenkte etter fødseln at jeg skulle ha mer smertelindring neste gang, men er glad jeg ikke fikk det i ettertid 😊 gikk på barsel hotellet to timer etter fødseln og var frisk som en fisk👍🏼 det skal sies at jeg hadde en veldig rask fødsel da!
Legg inn en kommentar | Rapportér upassende innhold
Canada Goose
Skrevet av Canada Goose 29.09.2011
Mange takk for artikkelen. Jeg vil ha en link tilbake til denne informasjonen fra vår ferske blogg.<p><a target="_blank" href="http://www.canadagoosejacketsstore.com/" rel="nofollow">http://www.canadagoosejacketsstore.com/</a><br>
Legg inn en kommentar | Rapportér upassende innhold
Smertelindring eller ikke
Skrevet av Hanne 20.09.2011
Jeg var førstegangsfødende for snart 2 år siden... Hadde en lang fødsel og var veldig sliten etterpå pga for lite søvn en hel helg... Hadde bestemt meg for ikke å ha epidural. Skulle prøve badekar og litt lystgass. Likte ikke lystgass. Fikk stikkpille når jeg kom inn på sykehuset fordi jordmor så at jeg var sliten. Så sikkert ut som en narkoman... Badekar var deilig, fikk nåler, men de var utrolig vonde... Selv om jeg var sliten, så synes jeg at jeg klarte meg bra. Hadde veldig god og flink jordmor:) Selv om jeg klarte meg fint, så er vi forskjellige. Jeg er vel også av den oppfatningen at man skal tåle litt, men sånn er jo ikke alle. Og det er jo den fødende sitt valg. De må få gjøre det de vil selv. Vondt er det, det er helt sikkert... Det vet man egentlig ikke før man opplever det...
Legg inn en kommentar | Rapportér upassende innhold
lystgass
Skrevet av bibi 20.09.2011
er ikke lystgass forbudt, den ikke skla tilbys lengre, lavdose epidoral khmm fikk fulldose her;)
Legg inn en kommentar | Rapportér upassende innhold
HMMM
Skrevet av BENTE 09.07.2011
Når man leser her skulle man tro alle fødsler var like,det med chante skriver at hvis man skal føde må man tåle litt smerte, da kjente jeg en irriternede følelse fra topp til tå. Smerte er en ting,men når fødslen pågår lenge og tapper deg for alle krefter, er det lurt å ha lest om forskjellige smerte lindring før selve fødselen, høres for dumt ut å si at en fødsel skal være litt smerte, du har vært heldig med dine, vær gla for det. Men ikke prakk ned på andre som bruker smertelindring, det blir for dumt!!! lå selv med falske rier i 3 dager før andreas kom til verden, brukte lystgass,men hadde jeg kunne skulle jeg tatt epidural også! :-)
Legg inn en kommentar | Rapportér upassende innhold
til dere
Skrevet av sofie 05.07.2011
Alle føler unikt... Så jeg skjønner ikke hvorfor du Johanna gidder o si sånn tull! Det er unikt med tid, følelser etc. Så finnes ingen som kan si at "sånn er det!"... Blir irritert jeg...
Legg inn en kommentar | Rapportér upassende innhold
Till Chante ang smertelindring
Skrevet av Johanna 26.01.2011
Chante: Føder du på 25 minutter så rekker jo ikke en stikkepiller å virke en gang. Går det ann å bli så dum? Dette må være en tullkommentar. Prøv å ligg med smerter i 3 dager og ett barn som ikke vil ut så ska vi se om du er så kjekk jenta ;)
Legg inn en kommentar | Rapportér upassende innhold
smertelindring
Skrevet av chante 18.01.2011
Jeg har altid sakt at jeg aldri skal bruke noe form for smertelindring under fødselen å det har jeg stått for! Fikk en datter for 2 år si,selv om fødselen va rask som 25 min hadde jeg ikke tid til noe... fødte en gutt på julaften 2010,brukte heller ikke noe smertelindrene selv om lille gutt ble født i sjugebil... Synst faktiskt det ikke jore noe særlikt vondt 2 gang! Jeg mener,skal man føde,bør man også tåle litt smerte!!
Legg inn en kommentar | Rapportér upassende innhold


 

 

 

Sjefredaktør: Karine Næss Frafjord
Fagredaktør: Maren Eriksen
Journalist: Janet Molde Hollund
Forumansvarlig: Tamara Nygård

RSS-feed Aktuelt fra Babyverden.no
Kontakt: babyverden(a)sandviks.com

Babyverden.no arbeider etter Vær Varsom- plakatens regler for god presseskikk og følger redaktørplakaten.


tilbyr veiledning gjennom Babyverden.no og Familieverden.no, og rett bok til rett tid gjennom Goboken. Eller sagt på en annen måte: Vi hjelper barn og foreldre å utvikle seg sammen. Vi utgir også Svangerskapsboken, Spedbarnsboken og Fødselsboken som deles ut gratis til alle gravide og småbarnsforeldre i Norge.

Copyright © 2001-2016 Babyverden.no - Kopiering av materiale fra Babyverden.no for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale. Babyverden har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.

Babyverden.no bruker informasjonskapsler (Cookies). Her kan du lese mer om vår bruk av informasjonskapsler(cookies) på Sandviks og Babyverden sine siter

Til toppen av siden