Hvordan starter fødselen?

Kan det være? Illustrasjonsfoto: Shutterstock

Kan det være? Illustrasjonsfoto: Shutterstock 

Ingen kan på forhånd si hvordan eller når fødselen vil starte. Den kan starte med rier, vannavgang (vannet går) eller blødning, eller som en kombinasjon av disse faktorene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
 
ADTECH.config.placements['d4_netboard'] = { responsive : { useresponsive: true, bounds: [{ id: 'bv_d4_netboard_mobil', min: 0, max: 579 },{ id: 'bv_d4_netboard_tablet', min: 580, max: 1199 },{ id: 'bv_d4_netboard_desktop', min: 1200, max: 9999 }] }, params: { target: '_blank' } }; ADTECH.loadAd('d4_netboard');

Rier
De fleste fødsler starter med rier, gjerne om natten. Det kan være vanskelig å si nøyaktig når riene startet, for i begynnelsen er de både korte (15–20 sekunder), uregelmessige og ikke særlig vonde. Sammentrekningene kan kjennes som mensmurring i nedre del av mage og rygg, og av og til nedover beina. Samtidig trekker livmoren seg sammen og blir hard og stram.

Forskjellen på rier og kynnere er at kynnere som regel er smertefrie, uregelmessige og endrer seg når du skifter stilling. Riene vil komme regelmessig,  øke i intensitet og hyppighet, og etter hvert vare i 45–90 sekunder.

Fostervannet går
Noen ganger kan fødselen starte med at fostervannet går. Det går rett og slett hull i fosterhinnene som barnet ligger i. Enkelte ganger fosser vannet ut, og ingen er i tvil om hva som skjer.

Normal mengde fostervann er 0,8–1 liter, og det dannes stadig nytt, også under fødselen. Fostervannet er uklart og grumset, av og til med små hvite flak i, og det lukter litt vammelt eller søtt. Av og til kan fostervannet være grønnaktig. Det betyr at barnet har bæsjet i det.

Har fostervannet gått, bør du kontakte fødeavdelingen, selv om du ikke har rier. 

Artikkelen fortsetter under annonsen

Blødning
Blødning kan av og til være et tegn på at fødselen er i gang. Ofte kan det komme i tilknytning til slim og være et tegn på at livmormunnen har begynt å åpne seg. Etter ultralydens tid, der morkakens plassering i livmoren er kjent, blir ikke blødning automatisk forbundet med fare. 

NB! Synes du at det blør mye, og du har en vedvarende smerte i magen, bør du kontakte fødeavdelingen og dra dit så snart som mulig.

Slimproppen
Et tegn på at fødselen nærmer seg, kan være at slimproppen går. Slimproppen er en geléaktig klump som sitter i livmorhalsen. Slimproppen kan gå opptil flere dager og uker før fødselen, og forteller bare at livmoren forbereder seg. Iblant kan slimproppen gå uten at du merker det.

Det hender at det er litt blod i den, og noen ganger er den ganske tyntflytende, og ser ikke ut som en klump eller propp.Oppdatert 25.05.2016
annonsebilag
 
ADTECH.config.placements['d5_annonsorinnhold'] = { responsive : { useresponsive: true, bounds: [{ id: 'bv_d5_annonsorinnhold', min: 0, max: 9999 }] }, params: { target: '_blank' } }; ADTECH.enqueueAd('d5_annonsorinnhold');
 
ADTECH.config.placements['d6_annonsorinnhold'] = { responsive : { useresponsive: true, bounds: [{ id: 'bv_d6_annonsorinnhold', min: 0, max: 9999 }] }, params: { target: '_blank' } }; ADTECH.enqueueAd('d6_annonsorinnhold');

Legg inn en kommentar
 
 
 
 
bokstaver igjen
Antall kommentarer: 1
Er det farlig å føde i uke 37?
Skrevet av Lendite 20.01.2016
Hei jeg er gravid i uke 37 nå så jeg lurte på om er det farlig å føde i uke 37? Hadde veldig vondt i korsryggen og magen beggynte kl 16 igår og hadde veldig vondt hele nata nesten har ikke kontaktet SSK! burde jeg gjør det? Det er min andre fødsel men alikevel er i tvil på om det er rier eller hva det er?
Legg inn en kommentar | Rapportér upassende innhold


 

 

 

Sjefredaktør: Karine Næss Frafjord
Fagredaktør: Maren Eriksen
Journalist: Janet Molde Hollund
Forumansvarlig: Tamara Nygård

RSS-feed Aktuelt fra Babyverden.no
Kontakt: babyverden(a)sandviks.com

Babyverden.no arbeider etter Vær Varsom- plakatens regler for god presseskikk og følger redaktørplakaten.


tilbyr veiledning gjennom Babyverden.no og Familieverden.no, og rett bok til rett tid gjennom Goboken. Eller sagt på en annen måte: Vi hjelper barn og foreldre å utvikle seg sammen. Vi utgir også Svangerskapsboken, Spedbarnsboken og Fødselsboken som deles ut gratis til alle gravide og småbarnsforeldre i Norge.

Copyright © 2001-2016 Babyverden.no - Kopiering av materiale fra Babyverden.no for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale. Babyverden har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.

Babyverden.no bruker informasjonskapsler (Cookies). Her kan du lese mer om vår bruk av informasjonskapsler(cookies) på Sandviks og Babyverden sine siter

Til toppen av siden