FødselAlt du trenger å vite om vannavgang

Alt du trenger å vite om vannavgang

Illustrasjonsfoto: iStock
Av Janet Molde Hollund 131686

Trodde du at de fleste fødsler starter med at vannet går? Det stemmer ikke.
– Bare 10-15 prosent av fødslene begynner med vannavgang. De fleste opplever at vannet går litt ute i fødselen, eller at vannet blir tatt, sier jordmor Grethe R. Teigen.

Babyen i magen ligger godt beskyttet i en fostersekk som er fylt med fostervann. Det er når det går hull på hinnene i fostersekken, at fostervannet går. Du skal alltid kontakte fødeavdelingen hvis du tror at vannet har gått.

– Hvis det er reell vannavgang, vil du ikke være i tvil om hva som er i ferd med å skje. Du blir skikkelig våt, og klarer ikke å klemme igjen – slik du ville gjort om du tisset på do. Det renner nedover beina eller flyter ut der du ligger, sier jordmor Grethe R. Teigen.

Les mer:

Hva er fostervann?

Hvor langt er det mellom de første riene?

LEKKER DU?

Du kan gå og lekke over tid, men da er det oftest en reel vannavgang, ikke bare mellomvann.

Dette bør en ikke gå med, uten å få bekreftet eller avkreftet det. Er det en svært tidlig vannavgang, kan en altså noen ganger velge å gi antibiotika preventivt for å hindre at det utvikler seg en infeksjon.

Er en i tvil om vannet har gått – ta kontakt med sykehuset!

I tvil?

Men noen ganger kan den gravide bli i tvil om det virkelig er vannet som har gått. Det kommer kanskje litt, og så stopper det opp igjen.

– Da kan det hende at det bare er den ytre fosterhinnen som har sprukket. Det er nemlig to fosterhinner, og mellom dem er det også vann – opptil en kopp. Er det kun den ytre som sprekker, vil det oftest ikke klassifiseres som en reel vannavgang. Så lenge der fortsatt er en hel hinne inn mot babyen, vil der heller ikke kunne komme bakterier opp. Hullet kan lukke seg igjen, og hinnen fylles med nytt vann, sier Teigen.

Dersom det er tvil om vannet virkelig har gått, blir du gjerne bedt om å ta på deg et bind.
– Og når bindet er vått, ber vi deg komme til fødeavdelingen. Du bør helst ikke skifte bind før du kommer inn. Og tar du det av, bør du i alle fall ha det med deg, slik at vi kan få et inntrykk av hvor mye det egentlig er, sier Teigen.

Som regel vil dette være nok til å finne ut om det er vannet som har gått. Men Teigen sier at de ved enkelte tvilstilfeller kan ta en fysisk undersøkelse hvor de bruker et spekulum for å se om hinnen fortsatt er intakt, eller ta en såkalt PROM test av «vannet» som har kommet. Den vil da bli positiv.

Igangsetting
Dersom vannet har gått, og riene ikke kommer i gang av seg selv etterpå, er det noe variasjon fra sykehus til sykehus hvor raskt de setter i gang fødselen.

– Ved Stavanger Universitetssjukehus spørs det også når på døgnet vannet har gått. Dersom vannet går før klokken 08 om morgenen, settes du i gang neste morgen klokken 08. Går vannet senere på dagen, for eksempel klokken 12 eller 18, settes du ikke i gang neste morgen, men morgenen deretter. Det betyr at det vil gå 1-2 døgn fra vannet går til en eventuell igangsettelse, alt etter når vannet gikk, sier Teigen.

Men Teigen forteller at rundt 80 prosent av de fødende får rier av seg selv etter vannavgang, i god tid før igangsettelse.

Mange tror at fødselen settes i gang etter at vannet har gått fordi det er infeksjonsfare. Stemmer det?
– Det er få som får en infeksjon som følge av vannavgang. Men alle kvinner har en bakterieflora i skjeden, som i enkelte tilfeller kan gi en infeksjon. Derfor vil en helst ikke vente for mange døgn før en setter fødselen i gang. Vi ser at gravide som ikke får rier innen ett døgn etter vannavgang, ofte ikke kommer i gang av seg selv, og trenger hjelp til å komme i gang, sier Teigen.

– Ved SUS har det blitt sånn at vi ikke vaginalundersøker kvinner som har vannavgang uten rier. Dette skal være for å minimere infeksjonsfaren. Jeg vet at slike rutiner kan være forskjellig fra sykehus til sykehus, sier Teigen.

Les mer: Hva er igangsetting av fødsel

Mye eller lite fostervann?

Så lenge babyen er i magen, dannes det hele tiden nytt fostervann – også under fødselen. Det er stor variasjon i hvor mye fostervann den gravide har. Det går an å ha både lite og mye, men normal mengde er 0,8 – 1 liter fostervann.


For tidlig vannavgang

Men hun understreker samtidig at igangsettelse kun gjelder ved vannavgang etter uke 37. Hvis vannet går før uke 37, og barnet kan bli født prematurt, blir det straks satt i gang tiltak for å kunne forlenge svangerskapet.

– Da får mor antibiotika preventivt for å unngå infeksjon. Spesielt viktig er det dersom barnet er veldig prematurt. Det beste er at babyen får være så lenge som mulig i mors mage. Og så lenge babyen er i mors mage, vil det hele tiden dannes nytt fostervann, selv med hull på hinnene, sier Teigen.

Sjansen for at alt skal gå bra ved tidlig vannavgang, kan være avhengig av hvor tidlig det skjer.
– Dersom vannet går i uke 17-18, er nok oddsene dårligere enn for dem som får vannavgang i uke 28-29. Men mor blir uansett behandlet, og vi følger med og tar infeksjonsprøver. Dersom det ikke er noen stigende CRP, som indikerer at det er en infeksjon, prøver vi å forlenge svangerskapet så lenge som mulig. Dersom prøvene viser infeksjon, må babyen bli født. Det kan hende at vi må ta keisersnitt, men aller helst ønsker vi at barnet blir født vaginalt, sier Teigen.

Les mer: Fødselens faser

Å ta vannet

Dersom vannet går etter at riene har begynt, kan det være med på å øke intensiteten på riene og framskynde fødselen. Dette er også grunnen til at jordmor gjerne tar vannet under fødselen. Noen ganger tar jordmor vannet akkurat idet barnet blir født.

Men det hender også en sjelden gang at babyen blir født med hele fostersekken intakt.
– Det skjer ikke ofte, men jeg har sett det flere ganger, sier Teigen.

Ambulanse eller ei?

Men må du til føden i ambulanse dersom hodet ikke er festet?
– Det har kanskje vært litt vel mye hysteri rundt dette. Så lenge du vet at hodet ligger nedover i bekkenet, kan du fint dra til sykehuset selv. Det er liten fare for at navlestrengen skal komme i klem. Men hvis du vet at hodet ligger høyt oppe i bekkenet, det er seteleie, barnet er prematurt eller du skal ha tvillinger, bør du tilkalle ambulanse dersom vannet går, sier Teigen.

Les også:

Jippi! Fødselen er i gang! Eller hjelp...?

Slik blir du undersøkt under fødselen

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: