Gravide krever keisersnitt

Illustrasjonsfoto: Shutterstock

Illustrasjonsfoto: Shutterstock 

– Så lenge det ikke er en medisinsk grunn, bør fødselen skje vaginalt. For meg blir det for enkelt å si at fødselsangst er god nok grunn, sier overlege og professor Pål Øian.

Artikkelen fortsetter under annonsen
 
ADTECH.config.placements['d4_netboard'] = { responsive : { useresponsive: true, bounds: [{ id: 'bv_d4_netboard_mobil', min: 0, max: 579 },{ id: 'bv_d4_netboard_tablet', min: 580, max: 1199 },{ id: 'bv_d4_netboard_desktop', min: 1200, max: 9999 }] }, params: { target: '_blank' } }; ADTECH.loadAd('d4_netboard');

Nesten 17 prosent av alle fødsler i Norge skjer ved keisersnitt. To tredeler av disse er akutte, mens en tredel er planlagte keisersnitt. Noen gravide ønsker helst denne måten å føde på.

I Norge er det en utvikling som tyder på at flere og flere kvinner ønsker keisersnitt uten spesiell grunn. Noen gravide synes kanskje at et keisersnitt virker kontrollert, mens en vaginal fødsel noe de ikke kan kontrollere selv. Fagfolkene sier at det i virkeligheten er omvendt.

Les også: Flere barn tas ved keisersnitt

– Så lenge det ikke er en medisinsk grunn, bør fødselen skje vaginalt. En helt klar medisinsk grunn er for eksempel placenta previa, som betyr forliggende morkake. Dersom det ikke er rene medisinske årsaker, finnes det ulike vurderinger og ulik praksis fra sted til sted, sier Pål Øian, avdelingsoverlege ved Kvinneklinikken, Universitetssykehuset Nord-Norge (UNN).

Se statistikk om keisersnitt fra Medisinsk fødselsregister.

Noen gravide sliter med fødselsangst. Regnes det som medisinsk grunn?
– For meg blir det for enkelt å si at fødselsangst er god nok grunn, fordi fødselsangst er vanskelig å vurdere. Mange som har angst sliter gjerne med at vanskelige opplevelser fra tidligere i livet reaktiveres, og er egentlig redde for andre ting. Det er viktig at disse kvinnene møtes på en ordentlig måte, sier Øian.

Ved UNN i Tromsø har de et eget team med jordmødre som snakker med kvinner om hvordan de vil føde. Dette tilbudet finnes flere steder i landet.

– Jeg synes vi er flinke til å møte kvinner med fødselsangst, og mange ender opp med å føde vaginalt likevel. Vi har gjort en undersøkelse i ettertid med de som valgte vanlig fødsel, og de aller fleste var svært fornøyd med sin opplevelse, sier Øian. Han mener også det at det egentlig er få i Norge som ønsker keisersnitt.

Les også: Å få barn ved keisersnitt
 
Men dersom kvinnen ikke får keisersnitt, og likevel ender opp med hastekeisersnitt, kan hun ikke da få en dobbelt opp negativ opplevelse?

– Jeg tror det viktigste er at kvinnene blir behandlet på en god måte før fødsel og før de skal ta en slik beslutning. Men jeg er ikke like sikker på at den prosessen alltid skjer på en god måte. Jeg tror det finnes et forbedringspotensiale ved mange sykehus.

Kan det være økonomiske årsaker til at kvinner nektes keisersnitt?

– Jeg tror økonomi har lite å si i Norge. Men på noen sykehus, spesielt de større, er det helt klart et kapasitetsproblem. På store avdelinger er det ofte et press på operasjonsstuer. Noen kan synes at et keisersnitt uten god begrunnelse kan virke provoserende, dersom for eksempel en kreftpasient må utsette sin operasjon. Det er nok realiteten på mange sykehus.

Les også: Er keisersnitt enklere?

Her er noen av grunnene til at en fødsel blir et planlagt keisersnitt:

- Personer som har hatt keisersnitt tidligere. Noen av dem kan føde vaginalt etterpå, men i noen tilfeller ser en at det er nødvendig med et nytt keisersnitt. Etter to keisersnitt anbefales keisersnitt

- Keisersnitt etter eget ønske

- Ved setefødsel - dersom krav til vaginal setefødsel ikke er oppfylt

- Ved noen tvillingfødsler

- Dersom morkaken ligger foran og dekker mormunnsåpningen

- Dersom barnet ikke har det bra og ikke tåler vaginal fødsel, for eksempel ved vekstretardasjon.

- Noen alvorlige tilfeller av alvorlig svangerskapsforgiftning

Se flere saker om keisersnitt her.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Restriktivt i Rogaland
Statistikk fra Medisinsk fødselsregister viser at noen fylker er mer restriktive på planlagte keisersnitt enn andre. Rogaland er landets mest fruktbare fylke, men er blant de som har færrest keisersnitt. Seksjonsoverlege Torbjørn Moe Eggebø ved fødeavdelingen på Stavanger Universitetssjukehus (SUS), forteller at keisersnittfrekvensen i 2011 var på 13,8 prosent, og i 2009 14,9.

–Jeg synes ikke kvinner selv skal få lov til å velge om de vil ha keisersnitt. Det er en operasjon som kan medføre komplikasjoner. Gjennombruddsprosjektet, som var en studie i Norge i omkring år 2000, viste en komplikasjonsfrekvens på rundt to prosent ved keisersnitt. Det er mindre komplikasjoner både for mor og barn ved vanlig fødsel, sier Eggebø.

Ved SUS har de nylig gjennomført en stor studie om blødning, og Eggebø sier det kommer klart fram at vaginale fødsler er best.

– Keisersnitt dobler risikoen for alvorlig blødning, og det samme gjør igangsetting av fødselen. Likevel skal vi selvsagt gjøre keisersnitt når det er nødvendig. Kunsten i fødselshjelpen er å gjøre nødvendig inngrep til riktig tid, og la være å gripe inn unødvendig i normale fødsler hos friske kvinner, sier Eggebø.

Les også: Fødte seks babyer på tre minutter

Les også: Hvordan skjer keisersnittet?

Les også: Hvilke komplikasjoner kan forekomme?annonsebilag
 
ADTECH.config.placements['d5_annonsorinnhold'] = { responsive : { useresponsive: true, bounds: [{ id: 'bv_d5_annonsorinnhold', min: 0, max: 9999 }] }, params: { target: '_blank' } }; ADTECH.loadAd('d5_annonsorinnhold');
 
ADTECH.config.placements['d6_annonsorinnhold'] = { responsive : { useresponsive: true, bounds: [{ id: 'bv_d6_annonsorinnhold', min: 0, max: 9999 }] }, params: { target: '_blank' } }; ADTECH.loadAd('d6_annonsorinnhold');

Legg inn en kommentar
 
 
 
 
bokstaver igjen
Antall kommentarer: 21
Åå, jeg blir forbanna!!
Skrevet av Sofia 27.09.2012
Herregud, vi kan dø i morra! Selvsagt er det sjanse for komplikasjoner ved keisersnitt, det er en operasjon! Men det har vært tilfeller hvor mor og barn ikke har overlevd vaginal fødsel også! Ikke tenk på hva andre mener og gjør, for om du syns vaginal fødsel er best så kan du føle det, men ikke si at det er best for alle. Keisersnitt er ingen lettvint løsning, om noen tror det. Men det kan være eneste utvei for noen.
Legg inn en kommentar | Rapportér upassende innhold
Bedre psykisk forberedelse for mor
Skrevet av ASO 26.09.2012
Nei til KS, kan heller fokusere MYE mer på psykisk hjelp i månedene før fødsel. Jeg tror keisersnitt har blitt en for enkel utvei i dag fordi det ikke er nok hjelp å få med terapi før fødselen. Mange prøver ikke dette engang, og det synes jeg er synd.. keisersnitt er større risiko også og ei heller så bra for barnet.

Spesielt tenker jeg på førstegangsfødende...
Legg inn en kommentar | Rapportér upassende innhold
frivillig
Skrevet av M. 26.09.2012
Jeg mener at det borde vare lov å velge.
Jeg er helt sikkert på det at det er ikke mange som skal velge det hvis de er friske og kan føde vaginalt.
KS er operasjon og innebærer risiko (komplikasjoner) så de som ønsker det har sikkert grunn til det.
Hvis kvinner kunne velge , blir de sikkert roligere og helt sikkert i løpe av svangerskape mange av de skulle ombesteme seg og velge vagninal fødsel, fordi man blir jo så glad i babyen sin som er fortsatt i magen at man gjør det beste for baby.
Legg inn en kommentar | Rapportér upassende innhold
Dere som har føda vaginalt virker misunnelig på de som faktisk har fått lov å få keisersnitt! Dere virker bitre!! Get over it!!
Skrevet av Sofia 26.09.2012
Det er så vittig, for absolutt alle mennesker opplever alt så forskjellig. Jeg hadde KS for jeg har sterk fødselsangst, gidder ikke legge ut her om hva det innebærer, for det er ikke lett å få forståelse. Men jeg kunne ikke hatt det bedre, fysisk og psykisk! For meg var det avgjørende å få KS, hvis ikke ønska jeg ikke barn. Jeg var oppe og gikk, dusja og stelte meg kun timer etter keisersnittet. Ikke døm andre, vi er heldigvis forskjellige. Det som er best for meg, trenger ikke være best for deg
Legg inn en kommentar | Rapportér upassende innhold
Det burde settes større krav for å kunne gi Ks!
Skrevet av hunderre 26.09.2012
Å slippe vaginal fødsel pga angst synes jeg er tamt. Ks er ille. Vaginal fødsel er overkommelig!
Get over it!

Velger man å få barn så vet man at ungen må ut. Gi det en sjanse istede for å skrike etter ks. Snakk med legen/jordmoren.
Legg inn en kommentar | Rapportér upassende innhold
resten av forige innlegg
Skrevet av kari anne 26.09.2012
derfor mener e at vist personen mener det er nødvendig med keisersnitt så synes e at legene skal ta hensyn til det! hadde legene hørt på henne, hadde babyen levd!!!!! i steden for at mi må kjempe for å få det når mi selv skjønner at noe er galt...
Legg inn en kommentar | Rapportér upassende innhold
keisersnitt!
Skrevet av kari anne 26.09.2012
hei :) jeg har fødet normalt, og synes det var en utrolig fin opplevelse :) men det som inntrisetre meg i denna artikkelen var at legen skriver at di utfører keisersnitt vist det virkelig er nødvendig og til rett tid.. i mange tilfeller er ikkje det sant! jeg har en veninne som gikk overtid og måtte ta haste keisersnitt og hun prøvde å få det mange ganger før di gjorde det, men alt hun fikk beskjed om var at babyen har det fint du klarer å vente. men når babyen endelig kom ut var den død,
Legg inn en kommentar | Rapportér upassende innhold
2 vaginale og ett keisersnitt
Skrevet av 3 barnsmor 26.09.2012
Jeg har født 2 varn vaginalt og ett med keisersnitt så jeg vet hva det innebærer! Dere som ønsker keisersnitt uten å måtte det vet ikke hva dere spør om! En vanlig fødsel jobber man naturlig med kroppen og den vet instinktivt hva den skal gjøre og når ungen er ute er man jo ferdig og kan nyte den første tiden med barnet. men ved keisersnitt er man jo helt hjelpesløs de første dagene! det gjør så sinnsykt mye vondere og man trenger hjelp til alt!
Fød naturlig!! Det er dette vi er skapt til!
Legg inn en kommentar | Rapportér upassende innhold
ks første gang, fødsel andre gang...
Skrevet av anonym 25.06.2012
kan bare snakke utifra egne opplevelser der jg hadde akutt hastekeisersnitt ned første fødsel pga help-syndrom(alvorlig svangerskapsforgiftning), og ettersom dette kom veldig som et sjokk både fysisk og psykisk ble det ikke den mest ønska opplevelsen. andre gang fødte jg normalt og opplevde fødselen som en kjempe flott opplevelse og akkurat sånn jg ville den skulle være..med følelse av mestring og glede. men det jg setter mest pris på i ettertid er at kroppen har kommet seg mye fortere og er ikke bevegelsehemmet av noen ting. det var så vondt etter ks første gang.. og etter fødsel hadde jg ikke noe som helt vondt..men dette er forskjellig, finns ingen fastit på livet....
Legg inn en kommentar | Rapportér upassende innhold
Keisersnitt SYTERE...
Skrevet av Jasmine Welo 22.06.2012
Har dere prøvd MINE fødsler?? Og traumene ved dette??? LES INNLEGG!! Blir så SINNA. Kan forstå Keisersnitt ikke er dans på roser, men pokker heller.. les min historie, så er det for MEG en dans på roser om jeg hadde vært så HELDIG å bli HØRT og få dette.... 2 av barna mine må lide resten av livet pga at det ikke ble tatt Keisersnitt....
Legg inn en kommentar | Rapportér upassende innhold
Knakk halebenet!
Skrevet av M.M89 22.06.2012
Jeg hadde en grei fødsel (min første fødsel) og fødte vaginalt 1 uke etter termin. Pulsen til gutten falt ned til 90, ble klipt, og da han var på veg ut hørte jeg og kjente "knekk,knekk" jeg spurte "Knakk dere armen på han?!?", men neida, det var halebenet mitt! Kan ikke dra ut på kafe eller noe, kan ikke sitte å amme han, kan bare ligge å amme han. Noe som er veldig deprisivt siden jeg da neste må bo i senga...
Nei, kan dette lett knekkes igjen om det noen gang gror, så vil jeg ikke føde vaginalt. Da skal jeg gjøre alt jeg kan for å få ks. Hadde det ikke vært for halebenet mitt, så ville jeg lett ha født igjen.
Legg inn en kommentar | Rapportér upassende innhold
Fra keisersnitt til hjemmefødsel
Skrevet av Tonje E. Haldrup-Nilssen 22.06.2012
Jeg hadde enorm fødselsangst etter min andre fødsel. Selv om fødselen var normal og uten komplikasjoner, var den 36 timer lang, hard og kaotisk for meg. Det var mange jordmødre å forholde seg til og jeg følte ikke at jeg hadde noen som helt medbestemmelsesrett. Da jeg ble gravid igjen med mitt tredje barn fikk jeg fullstendig panikk for å skulle føde igjen og var fast bestemt på å få keisersnitt. Jeg fikk snakket med en jordmor som var spesialist på fødselsangst og fikk bearbeidet den. Jeg skjønte etterhvert at det jeg ønsket meg var en god og rolig fødselsopplevelse. Valget falt tilslutt på hjemmefødsel og det var en fantastisk opplevelse! :-)
Legg inn en kommentar | Rapportér upassende innhold
minsan
Skrevet av Ása 22.06.2012
Min amdre fødsel var som den første vaginal, men endte med at gutten ble født uten resp og ble ventilert i 20 min før han gav første tegn til selvstendig resp. Apg 1 minutt var 3. Han fikk diagnosen asfyxia neonatalis gravis. Ingen årsak er gitt for hvorfor han ble født helt slap uten resp. Nå er jeg er gravid igjen har jeg ønsket sectio. Jeg mener virkelig ikke at mitt krav er urimelig selvom indikasjonen ikke er rent medisinsk, hva synes dere? Ingen kan si noe om hva som gik galt under fødseln, om jeg er disponert for noe som gjorde at dett skjedde. Første barnet ble også født med komplikasjoner, men utfallet ble ikke like tragisk som andre gangen. Er ønsket urimelig?
Legg inn en kommentar | Rapportér upassende innhold
Keisersnitt
Skrevet av Ane 21.06.2012
Mange tror at keisersnitt er en lettvint måte å føde på. Ja man unngår potensielt problemer med revner i underlivet, men mange flere og mer alvorlige komplikasjoner kan oppstå med keisersnitt. Jeg mener likevel at kvinner skal få muligheten til å velge selv. Er det en medisinsk grunn, flott. Er det ikke en medisinsk grunn, bare en preferanse, javel, men da må de kjøpe seg denne tjenesten selv vel vitende om risikoene det innebærer.
Legg inn en kommentar | Rapportér upassende innhold
keisersnitt mitt verste mareritt!!
Skrevet av linn 21.06.2012
endte opp med hastesnitt pga lillemor hadde navlestrengen rundt halsen og mistet hjerterytmen hver gang jeg fikk rie.. hadde kjempe vondt dagene etter snittet, og gjikk med kraftig diaree i flere dager.. etter en uke dro jeg til legen og ble sendt til sykehuset da crp verdien min var nesten 300, fikk da beskjed at den var høy pga keisersnittet og at diaree kom til å gå over.. 3 dager etter fikk jeg kjempe smerter i magen, dro på sykehuset igjen og der endte jeg opp på operasjonsbordet for bukhinnebetennelse, sprukket blindtarm, livmorbetennelse og blodforgiftning.. alt dette bare pga en bakterie som ble overført under keisersnittet.. aldri om jeg anbefaler dette til noen!
Legg inn en kommentar | Rapportér upassende innhold
Prem
Skrevet av Prem 02.05.2012
Hehe, lett for deg e5 si som gjorde dette for snart ett e5r siden Men har betsemt meg for e5 tenke mest mulig positivt, og dette er jo noe alle damer klarer se5 da klarer jaggu jeg det og! Bare jeg ikke revner hele veien, det er det eneste jeg virkelig har panikk for!!
Legg inn en kommentar | Rapportér upassende innhold
Hadde ingen valg :S
Skrevet av angel1986 20.04.2011
Jeg hadde ganske så kraftig svangerskaps forgiftning i uke 28 og i uke 29 løstnet morkaka mi og da ble det planlagt haste sitt. Siden jenta mi ville bli så prematur, måtte de få planlagt litt og så ann situasjonen til dagen etter. Og da ble det ks i hu og hast. Jeg grina og nekta plent å ha ks. Men jeg begynte å bli veldig dårlig selv, så de turte ikke la meg føde.
Dagen i dag gråter jeg fortsatt mye pga jeg føler jeg ble tvingt til ks. Ikke kunne jeg få narkose heller, pga jenta ville ikke tåle en narkose. Hun kom da til verden 18 nov 10, 11 uker føre tia og var 889 gr og 34 cm....

Jeg føler meg så ødelagt etter ks, og vil aldri ha ks igjen.... Men vil jeg ha flere barn, må jeg igjennom min størte frykt igjen... Så jeg tørr ikke å tenke på å få flere barn.

Men jeg er takknemmelig for at jenta mi lever!!!! Selv om legene ødela hele gleden for meg å få et barn...
Legg inn en kommentar | Rapportér upassende innhold
Valgfrihet
Skrevet av Linda 20.04.2011
Gravide bør ha en rett til å si sin mening og bli hørt... Men selvfølgelig er det medisinsk kyndige som bør ha siste ordet i slike saker.
Min mor har 3 barn, hvorav jeg er eldst. Mor hadde en veldig traumatisk fødsel med meg, jeg var stor (4500g) og hadde en hodeomkrets på 39(!) cm da jeg ble født 1 uke før termin. Jeg sto bom fast i bekkenet, og alle hjelpemiddler ble brukt (tang, klipping, sugekopp)++ Allikevel var det så vidt jeg overlevde, var blå av surstoffmangel da de endelig fikk lirket meg ut. Moren min fikk store skader i underlivet etter fødsel. Da min bror skulle komme til verden 5 år senere, ba moren min om KS, men ble ikke hørt. Siden hun hadde født "naturlig" før, måtte hun gjøre det igjen. Min bror var like stor som meg, og den fødselen var minst like traumatisk som min, så det endte i haste KS. Moren min slet også mye med angst i mnd før fødsel. 3 år senere kom min søster til verden, og det var ett planlagt keisersnitt. Moren min hadde en flott fødselsopplevelse!!
Legg inn en kommentar | Rapportér upassende innhold
Til hvilken pris?
Skrevet av Meg 20.04.2011
Men hva md hue,da, er ikke mors psykiske helse viktig for både mor og barn hvis hun skal tvinges til vanlig fødsel? I mitt tilfelle var ks 100% avgjørende for at jeg skulle kunne være menneske både før,under og etter fødsel, og jeg har aldri hatt en så flott barseltid og permisjonstid som det jeg har nå. Alt takket være ks.(hatt to vanlige fødsler tidligere, så ikke kom å si at jeg ikke har prøvd) Om ikke mors psykiske helse er viktig, så vet ikke jeg. Synes enkelte leger er altfor harde her, og kjører alle over en kam. Ikke alltid det som står i læreboka stemmer. Hvem kjenner vel min kropp og mitt sinn bedre enn det jeg gjør selv. Keisersnitt burde være lettere å få igjennom!
Legg inn en kommentar | Rapportér upassende innhold
Det ble keisersnitt
Skrevet av Renate 20.04.2011
Jeg gikk 11 dager over, ble satt i gang, og da jeg ble lagt inn for å få modningspillene hadde jeg jordmoren som jeg hadde gått til en god stund før fødselen. Før hun gikk av vakt sa hun at det blir nok keisersnitt på deg, selv om vi hadde blitt enig om at jeg skulle prøve å føde vanlig. Alt gikk som normalt til å begynne med, men så begynte ting å skje, og det ble hastekeisersnitt. Siden morkaka løsna, og snuppa hadde en puls på 255.
Synes ikke man skal kunne velge keisersnitt, men bedre undersøkelser rett før.
Legg inn en kommentar | Rapportér upassende innhold
Måtte få keisersnitt
Skrevet av camilla 19.04.2011
jeg gikk 14 dager over termin, ble satt igang og de prøvde å få fødselen igang i tre dager, men jenta vår ville ikke nedover, og det ble da keisersnitt, min samboer fikk være med å alt gikk kjempe fint, har et lite arr som man nesten ikke kan se og god oppfølging pluss var oppe å gikk med engang jeg fikk lov.. men jeg ville aldri valgt keisersnitt.. kvinner er laget for å bære fram barn og føde dem naturlig, jeg synes ikke man skal få lov å velge keisersnitt uten grunn, jeg håper jeg kan føde naturlig neste gang. men er veldig glad for at man kan få keisersnitt når det er behov for det, hadde det ikke vært det, hadde jeg nok ikke sittet med lille prinsessa mi nå som allerede er blitt 3 mnd :D
Legg inn en kommentar | Rapportér upassende innhold


 

 

 

Sjefredaktør: Karine Næss Frafjord
Fagredaktør: Maren Eriksen
Journalist: Janet Molde Hollund
Forumansvarlig: Tamara Nygård

RSS-feed Aktuelt fra Babyverden.no
Kontakt: babyverden(a)sandviks.com

Babyverden.no arbeider etter Vær Varsom- plakatens regler for god presseskikk og følger redaktørplakaten.


tilbyr veiledning gjennom Babyverden.no og Familieverden.no, og rett bok til rett tid gjennom Goboken. Eller sagt på en annen måte: Vi hjelper barn og foreldre å utvikle seg sammen. Vi utgir også Svangerskapsboken, Spedbarnsboken og Fødselsboken som deles ut gratis til alle gravide og småbarnsforeldre i Norge.

Copyright © 2001-2016 Babyverden.no - Kopiering av materiale fra Babyverden.no for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale. Babyverden har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.

Babyverden.no bruker informasjonskapsler (Cookies). Her kan du lese mer om vår bruk av informasjonskapsler(cookies) på Sandviks og Babyverden sine siter

Til toppen av siden