Fødselsforberedelse

Illustrasjonsfoto: Shutterstock

Illustrasjonsfoto: Shutterstock 

Fødselsforberedelse handler om å bli klar til fødselen – både fysisk og mentalt. Det er nyttig å lese seg opp om fødselen i denne prosessen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
 
ADTECH.config.placements['d4_netboard'] = { responsive : { useresponsive: true, bounds: [{ id: 'bv_d4_netboard_mobil', min: 0, max: 579 },{ id: 'bv_d4_netboard_tablet', min: 580, max: 1199 },{ id: 'bv_d4_netboard_desktop', min: 1200, max: 9999 }] }, params: { target: '_blank' } }; ADTECH.loadAd('d4_netboard');

Når du vet mer om hva du går til, skjønner du bedre hva det er som skjer, og hvordan du kan jobbe sammen med prosessene som skjer i kroppen din. 

Mye handler om å stole på kroppen. Å lytte til signalene den gir deg, og være på lag med den. Noen sammenligner engstelse i forbindelse med fødsel som å kjøre med håndbrekket på. Det er mye tyngre, og tar lenger tid.

Vår å slippe kreftene til
Smerte er som regel forbundet med fare, og kroppen reagerer med adrenalin. Er du i tillegg engstelig, øker kroppens forsvarsmekanismer. Disse går på tvers av det man ønsker i fødsel – en avslappet kropp som jobber godt sammen med riene. Avspenning, god pusteteknikk, god massasje og tro på egne krefter kan roe kroppen ned. Da frigjøres også endorfiner, som virker smertelindrene, og oksytocin som gir fremgang i fødselen. Slipp løs urkreftene dine – de er der om du våger å slippe dem til!

Artikkelen fortsetter under annonsen

Normal bekymring eller fødselsangst?
Det er naturlig å være bekymret i forkant av fødselen. Du vet ikke hva du går til. Men overskygger bekymringen gleden og spenningen du kjenner i forkant av fødselen, bør du søke hjelp. Vi regner at omtrent 1 av 7 gravide opplever fødselsangst. Erfaringer viser at samtaler med jordmødre, psykologer eller andre med spesialutdannelse i faget hjelper de aller fleste. Ikke nøl med å be om hjelp.

Snakk om fødsel med jordmor
Bruk tiden på de siste svangerskapskontrollene før termin til å snakke om fødselen. Trenger du mer tid, kan du be om en ekstra time. Mange har også god nytte av å delta på et svangerskapskurs. Enkelte steder er det innskrivningssamtaler på sykehuset før termin, og det kan også være en god mulighet til å få en omvisning og snakke om hva du kan forvente.

Vær fysisk forberedt
Det er tungt og slitsomt å føde. Da er det lurt å være fysisk sterk. Sørger du for å holde seg i aktivitet i svangerskapet, er kroppen din bedre rustet til å takle den fysiske påkjenningen en fødsel er. Du trenger også å lade opp i forkant av fødselen, akkurat slik idrettsutøvere gjør i forkant av en konkurranse.

Du har all grunn til å glede deg til fødselen – snart får du møte babyen din!Oppdatert 26.05.2016
annonsebilag
 
ADTECH.config.placements['d5_annonsorinnhold'] = { responsive : { useresponsive: true, bounds: [{ id: 'bv_d5_annonsorinnhold', min: 0, max: 9999 }] }, params: { target: '_blank' } }; ADTECH.loadAd('d5_annonsorinnhold');
 
ADTECH.config.placements['d6_annonsorinnhold'] = { responsive : { useresponsive: true, bounds: [{ id: 'bv_d6_annonsorinnhold', min: 0, max: 9999 }] }, params: { target: '_blank' } }; ADTECH.loadAd('d6_annonsorinnhold'); 

 

 

Sjefredaktør: Karine Næss Frafjord
Fagredaktør: Maren Eriksen
Journalist: Janet Molde Hollund
Forumansvarlig: Tamara Nygård

RSS-feed Aktuelt fra Babyverden.no
Kontakt: babyverden(a)sandviks.com

Babyverden.no arbeider etter Vær Varsom- plakatens regler for god presseskikk og følger redaktørplakaten.


tilbyr veiledning gjennom Babyverden.no og Familieverden.no, og rett bok til rett tid gjennom Goboken. Eller sagt på en annen måte: Vi hjelper barn og foreldre å utvikle seg sammen. Vi utgir også Svangerskapsboken, Spedbarnsboken og Fødselsboken som deles ut gratis til alle gravide og småbarnsforeldre i Norge.

Copyright © 2001-2016 Babyverden.no - Kopiering av materiale fra Babyverden.no for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale. Babyverden har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.

Babyverden.no bruker informasjonskapsler (Cookies). Her kan du lese mer om vår bruk av informasjonskapsler(cookies) på Sandviks og Babyverden sine siter

Til toppen av siden