FødselFødselsforberedelserNå nærmer det seg!

Nå nærmer det seg!

Av Hilde Nesse 834 Sist oppdatert 30.10.07
Når termindatoen nærmer seg, stiger spenningen. Datoen som dere siden krysset av i kalenderen for flere måneder er endelig kommet! Både dere og de andre som venter på barnet deres, begynner kanskje å bli litt utålmodige. Men visste du at bare fire til fem prosent av barna fødes på selve termindatoen?

Et normalt svangerskap regnes fra fulle 37 uker til 12 dager over termin de aller fleste steder (andre steder 10 eller 14 dager). Det vil si fra en baby født etter fulle 37 uker ikke regnes som for tidlig født (prematur), men som født ”til tiden”. Når du har passert termindatoen, skal du gå til minst én kontroll i uken. Her vil det sjekkes om barnet har det godt, se på fosterbevegelser og vekst og om morkaken begynner å vise alderdomstegn og ikke fungerer optimalt lenger.

Hvorfor føder noen før og noen etter termin?
Det er ingen fysiologiske faktorer som kan tilsi i hvilken uke du kommer til å føde. I noen familier, der kvinnene har nokså lik kropp, kan det være likhetstrekk i svangerskapslengde. I noen familier varer svangerskapet alltid til etter termindatoen, mens andre føder et par uker tidligere. Har du født barn før, kan svangerskapslengden bli lik denne gang. Det kan være godt å huske på at terminen ikke refererer til en dato, men til en periode fra 14 dager før datoen og til 14 dager etter.

Hva når ultralyd- og mensterminen er ulike?
I alle tilfeller er ultralydterminen de fleste får mellom 17. og 19. uke, den mest korrekte. Flere barn fødes på ultralydtermin enn på såkalt menstruasjonstermin. Ultralydterminen er basert på utviklingstrinnet til barnet og hvor lenge det har igjen til det er klar for fødsel. Ultralydterminen har ikke tilbakevirkende effekt. Det vil si at man ikke kan regne tilbake til unnfangelsestidspunktet basert på denne termindatoen. I enkelte tilfeller er de to terminene svært ulike, og det kan være grunnlag for å diskutere terminen nærmere. En slik diskusjon bør da helst tas før uke 20 når terminen skal fastsettes.

Hvor langt på overtid kan jeg gå?
Frem til uke 41 er det ingen påvist risiko for fosteret. Dersom du går over termindatoen, følges rutinene til ditt lokale fødested. Du vil da sendes til en kontroll hvor du og barnet sjekkes. Der vil en gynekolog/fødselslege ta stilling til tidspunktet for igangsetting. Du har selvfølgelig også mulighet for å bli hørt og komme med dine syn på saken.

Gjør ventetiden god!
Etter at termindatoen er passert, føler mange at de er på overtid og at babyen ikke har tenkt å komme ut. Dagene kan føles lange, nettene likeså. Nå er det viktig å fortsette med å gjøre hyggelige ting, kanskje ha besøk, prate om noe annet, spise god mat, se en film, slappe av med en god bok – og ikke minst holde deg i aktivitet. Gå en rolig tur dersom du har krefter og lyst til det. Slike ting kan gi deg overskudd og er ikke minst en fin atspredelse.

Hva kan jeg selv gjøre for å få fødselen i gang når jeg går på overtid?

• Vær fysisk aktiv. Gå tur, gjør trimøvelser du mestrer. Husk også på å hvile – og ikke overdriv den fysiske aktiviteten.

• Sex! Stoffet prostaglandin finnes i sædvesken. Dette er det samme stoffet som brukes syntetisk for å sette i gang en fødsel. Livmorhalsen modnes av stoffet. Samleie og/eller orgasme kan også gi sammentrekninger som kan utløse rier.

• Stimulering av brystet. Berøring av brystet når fødselen nærmer seg, fører til at hormonet oxytocin produseres. Dette hormonet stimulerer livmoren til å trekke seg sammen. Syntetisk oxsytosin brukes mye på fødeavdelinger for å sette i gang fødselen.
Når du kjenner at bryststimuleringen gjør livmoren hard, stopper du stimuleringen i minst 5 minutter, før du evt. gjentar. Ikke overdriv, en alt for langvarig sammentrekning av livmoren kan i ekstremt sjeldne tilfeller føre til hemning av fosterets blodtilstrømning.

• Det finnes ennå ingen undersøkelser som vitenskapelig kan bekrefte at fødselsforberedende akupunktur kan forhindre overtid, men det er mange kvinner som ønsker å bruke det. En stor tysk studie av rundt 900 kvinner viste at de kvinnene i gruppen som fikk akupunkturbehandling, hadde en raskere modning av livmorhalsen og kortere tid i fødsel.

Denne artikkelen er utviklet i samarbeid med jordmortjenesten Mamastork

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 
Forrige artikkel
Neste artikkel

Nyeste artikler: