Hvordan forberede seg på fødselen?

Illustrasjonsfoto: Shutterstock

Illustrasjonsfoto: Shutterstock 

Til tross for at barn kommer til verden hvert eneste sekund, er hver fødsel spesiell og en unik opplevelse. Følelsene varierer fra spent forventing over å få møte babyen sin, til det å grue seg til den påkjenningen som vil komme.
Artikkelen fortsetter under annonsen
 
ADTECH.config.placements['d4_netboard'] = { responsive : { useresponsive: true, bounds: [{ id: 'bv_d4_netboard_mobil', min: 0, max: 579 },{ id: 'bv_d4_netboard_tablet', min: 580, max: 1199 },{ id: 'bv_d4_netboard_desktop', min: 1200, max: 9999 }] }, params: { target: '_blank' } }; ADTECH.loadAd('d4_netboard');
Å stole på kroppen
Å føde er en kroppslig prosess som bare i begrenset grad kan læres. Fødselsforberedelse handler derfor om å lære hvordan du skal hengi deg til fødekreftene dine og ikke arbeide mot dem. De er ditt viktigste redskap! Husk at du skal føde slik du selv ønsker. Du skal kunne bruke den tiden du trenger, i omgivelser som er positive for deg. Bare slik kan du føle deg fri og uhemmet og bedre i stand til å føde med glede!
 
Du skal vite at det er helt naturlig å føle bekymring for det ukjente. I tilsvarende situasjoner ville de aller fleste av oss følt en viss engstelse. Redsel setter oss i beredskap og signaliserer behovet for oppmerksomhet. Den kan brukes konstruktivt i nyttige forberedelser til fødselen.

Les også:

Hvis du ikke rekker føden...
Artikkelen fortsetter under annonsen
Forbered deg mentalt
Hver gang du deler tanker om gleden, og kanskje også bekymringen, for det som skal skje, forbereder du deg mentalt. En daglig ”meditasjon” eller en samtale med deg selv, med barnet ditt eller med partneren din, er av stor betydning. En fortrolig samtale med en kvinne som selv har født barn, kan også være til hjelp. Unn deg et positivt kvinnefellesskap i denne tiden.
 
Svangerskapskontrollen bør være et godt forum for forberedelse! Søk en jordmor du har tillit til, og som har tid til deg. Her har du mulighet til å få personlig oppfølging, tilpasset deg og dine behov akkurat der og da. Dere vil lære hverandre å kjenne, og jordmoren vil, etter som tiden går, kunne se hvor i forberedelsesprosessen du er. Du kan lese mer om svangerskapskontroller her.
 
Har du vært på svangerskapskurs?
Svangerskapskurs kan være et annet godt alternativ til å forberede seg mentalt til fødselen. Her treffer du andre kvinner og menn og får ta del i deres verden, deres tanker og erfaringer. Ved siden av faglig påfyll og øvelser, vil fellesskapsfølelsen kunne gi både trygghet og samhørighet.
 
Din egen drømmeverden kan også være nyttig for deg i denne forberedelsen. Drømmene kan avsløre hva du tenker på og kanskje frykter med fødselen. En god idé er å skrive ned drømmene dine med det samme du våkner – da husker du dem best. Det er spennende å se hva drømmene sier deg. Ofte vet du selv best hva de betyr.
 
Bøker, filmer og nettsider er nyttige kilder til informasjon. Du kan hente frem det du selv ønsker akkurat når det passer deg best. Be om anbefalinger på helsestasjonen eller i bokhandelen, og på ulike nettsider finner du massevis av informasjon. På denne siden på Babyverden kan du lese mer om fødselen.
 
Fysisk forberedelse
For å gi et bilde av den utholdenheten som trengs, kan en sammenligne fødselen med femmila. Alle vet at det er lurt å trene før man legger ut på en så lang skitur. Det samme gjelder for fødselen. Det gir også trygghet å vite at du har fysisk styrke. Hvordan du vil trene, er selvfølgelig opp til deg. Noen svømmer, andre danser, trener yoga eller smidighet. Mulighetene er mange. Kanskje er det enkleste en daglig spasertur?
 
Du kan trene som normalt i svangerskapet, men dette er ikke tidspunktet for å begynne med hardtrening eller risikosport. Mange liker svømming fordi mye av trykket på kroppen letter når tyngdekraften minsker. Daglige tøyningsøvelser kan også være et alternativ. Mange treningssentre tilbyr skreddersydde treningsprogram for gravide.
 
Forberedende akupunktur til fødsel
Stadig flere gravide tilbys forberedende akupunktur til fødsel, såkalt modningsakupunktur, når fødselen nærmer seg. Dette er et tilbud til gravide med ukompliserte svangerskap og med foster i holdeleie. Søk derfor kontakt med lege eller jordmor før du mottar modningsakupunktur.
 
Den fødselsforberedende akupunkturen påvirker den glatte muskulaturen i og rundt livmoren. Ved at riene blir kraftigere, får en gjort mer per rie, og dermed forkortes fødselstiden. Akupunkturen øker også blodsirkulasjonen, slik at blodgjennomstrømningen i slimhinnene og i livmorhals blir smidigere og bedre rustet til påkjenningen av fødselen. Dermed blir mindre av vevet ødelagt, og den nybakte moren kommer seg fortere etter fødselen.
 
Modningsakupunktur gis som regel rundt uke 36 av svangerskapet og frem til fødselen.  Punktene som stimuleres ved fødselsforberedende akupunktur kan variere, men stort sett ligger de på armer, ben, nedre mage og rygg.
 
Hva med pappaen?
De fleste kvinner forventer at mannen/partneren skal være med og delta under fødselen. Da er det lurt at også han forebereder seg på det som skje. Det kan være alt fra det å lese om svangerskapet og fødselen, til å forberede seg på den første tiden etter at barnet er født. Her kan du lese mer om hva far kan gjøre i graviditeten og under fødselen.

Les også:
 
Nyt den siste tiden før fødselen!
Selv om mange er innstilt på at fødselen nå skal skje, kan det være lurt å tenke på at tiden etter fødselen kan bli travel. Derfor gjelder det å utnytte tiden før fødselen så godt som mulig. Her er noen forslag:

Spis en lang frokost på sengen! Lei favorittfilmene deres og kos dere i sofaen en hel dag. Gå lange turer i skogen og ha gjerne piknik et romantisk sted. Les høyt fra en god bok for hverandre. Ha massevis av spontan sex. Når babyen kommer kan det bli lenge til neste gang! Babyer har en evne til å merke når foreldrene helst vil ha en stund for seg selv, for så å gjøre seg svært bemerket!

Spis et langt og godt måltid på restaurant.
Om ikke lenge kommer du til å foretrekke restauranter med høy bakgrunnsstøy (andre barn), festlig dekor på veggene og mat som selges med en liten leke. Benytt derfor sjansen til å spise en deilig femretters på byens beste restaurant.

Gå på kino.
Små barn passer dårlig sammen med kinoer. (Dersom du ikke vil gå på babykino da, sammen med et titalls andre bråkete barn. ) Gode filmer bør ses uten forstyrrelser. Få derfor med deg det du kan før fødselen.

En kveld på byen med jentene.
Venninner har en tendens til å elske babyer, så du kommer garantert ikke til å få problemer med å tilbringe tid med dem etter fødselen. Men det kan bli langt mellom rolige kafébesøk med fortrolige samtaler når du er blitt mor. Smårollingen får stort sett all oppmerksomheten, og voksenlivet forsvinner gjerne med babypratet. Selv om gravide også er veldig opptatt av sin voksende mage, kan det være befriende å ta en jentekveld uten prat om vognmodeller og ammeinnlegg.

Spis sterk og krydret mat!
I ammeperioden kan du trolig se langt etter hot mexicansk mat og andre krydrete godsaker. Slike matvarer havner som regel i melken, til stor irritasjon for avkommet. All erfaring tilsier at det er en situasjon du helst vil unngå, spis derfor nok krydret mat for en stund før fødselen.

Ta bilder av magen!
Noen bilder av magen gjennom svangerskapet er et fint minne. Tro meg, det tar ikke lang tid før du knapt husker hvor stor magen var…

Sov, sov, sov…
Alle nybakte foreldre drømmer om søvn. Du har sikkert sett dem, slitne og trøtte etter nok en våkenatt. Bruk derfor alle muligheter du har nå til å sove godt og lenge. Etter fødselen takker Jon Blund for seg, og det blir mange år til du ser ham igjen!

Et deilig, varmt boblebad.
Det kan virke som en bagatell. Men har du badekar, så nyt det så ofte og lenge du kan – nå. Om noen få korte uker vil det virke nærmest umulig å få en halvtimes tid helt for deg selv til å nyte boblene.

Skriv et kjærlighetsbrev. Ta deg tid til å skrive et kjærlighetsbrev til babyen i magen. Fortell barnet om alle drømmene og håpet for livet hans eller hennes. Mens du holder på kan du også skrive noen linjer til kjæresten din. Fortell ham at spillereglene for livet deres nå er i ferd med å forandres, men at du alltid vil spille på samme lag som ham.Oppdatert 24.10.2016
annonsebilag
 
ADTECH.config.placements['d5_annonsorinnhold'] = { responsive : { useresponsive: true, bounds: [{ id: 'bv_d5_annonsorinnhold', min: 0, max: 9999 }] }, params: { target: '_blank' } }; ADTECH.enqueueAd('d5_annonsorinnhold');
 
ADTECH.config.placements['d6_annonsorinnhold'] = { responsive : { useresponsive: true, bounds: [{ id: 'bv_d6_annonsorinnhold', min: 0, max: 9999 }] }, params: { target: '_blank' } }; ADTECH.enqueueAd('d6_annonsorinnhold');

Legg inn en kommentar
 
 
 
 
bokstaver igjen
Antall kommentarer: 2
Hva med oss som har barn fra tidligere?
Skrevet av Veronika Hovde Omdal 25.02.2016
Jeg leser disse innleggene om alt man skal kose seg med før fødselen I tosomheten. Å ta vare på partneren sin og kose seg sammen fordi det ikke blir noen tid til det senere. Men hva med oss som allerede har ett eller flere barn fra tidligere? Hva med å komme med noen forslag til hva vi kan gjøre. Både for å forberede den litt større på at det snart er en baby i huset og aktiviteter vi kan gjøre sammen alle sammen? Jeg skulle gjerne sett litt mer av det.
Legg inn en kommentar | Rapportér upassende innhold
Varme bad
Skrevet av Mokka 03.07.2014
Akkurat det der med varme bad skal man være forsiktig med. Vannet må helst ikke overskride kroppstemp., ellers er det fare for at fosteret kan bli overopphetet. Spurte jordmor på u.l. om akkurat dette for bare noen dager siden.
Legg inn en kommentar | Rapportér upassende innhold


 

 

 

Sjefredaktør: Karine Næss Frafjord
Fagredaktør: Maren Eriksen
Journalist: Janet Molde Hollund
Forumansvarlig: Tamara Nygård

RSS-feed Aktuelt fra Babyverden.no
Kontakt: babyverden(a)sandviks.com

Babyverden.no arbeider etter Vær Varsom- plakatens regler for god presseskikk og følger redaktørplakaten.


tilbyr veiledning gjennom Babyverden.no og Familieverden.no, og rett bok til rett tid gjennom Goboken. Eller sagt på en annen måte: Vi hjelper barn og foreldre å utvikle seg sammen. Vi utgir også Svangerskapsboken, Spedbarnsboken og Fødselsboken som deles ut gratis til alle gravide og småbarnsforeldre i Norge.

Copyright © 2001-2016 Babyverden.no - Kopiering av materiale fra Babyverden.no for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale. Babyverden har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.

Babyverden.no bruker informasjonskapsler (Cookies). Her kan du lese mer om vår bruk av informasjonskapsler(cookies) på Sandviks og Babyverden sine siter

Til toppen av siden