Rumpa forteller om fremgang i fødselen

Den lilla streken kan ses mellom rumpeballene, og strekker seg fra anus og oppover. Når den når helt til toppen av rumpeballene, har kvinnen full åpning. Dette bildet er tatt ved 8 cm åpning. Bildet er brukt med godkjenning fra kvinnen på bildet.

Den lilla streken kan ses mellom rumpeballene, og strekker seg fra anus og oppover. Når den når helt til toppen av rumpeballene, har kvinnen full åpning. Dette bildet er tatt ved 8 cm åpning. Bildet er brukt med godkjenning fra kvinnen på bildet. 

Opp mot ni av ti fødende får en lilla strek mellom rumpeballene. Ut fra lengden på streken kan jordmor se om det er fremgang i fødselen. – Kanskje kan den få jordmødre til å holde fingrene litt mer fra fatet, sier jordmor Eline S. Vik.

Artikkelen fortsetter under annonsen
 
ADTECH.config.placements['d4_netboard'] = { responsive : { useresponsive: true, bounds: [{ id: 'bv_d4_netboard_mobil', min: 0, max: 579 },{ id: 'bv_d4_netboard_tablet', min: 580, max: 1199 },{ id: 'bv_d4_netboard_desktop', min: 1200, max: 9999 }] }, params: { target: '_blank' } }; ADTECH.loadAd('d4_netboard');

Den lilla streken oppstår hos mellom 56 og 89 prosent av alle fødende, oftere hos kvinner med lys hud. Den strekker seg fra anus og mot toppen av rumpeballene. Hvor lang linjen er, forteller noe om hvor langt fødselen er kommet.

– Jeg tror ”the purple line” har noe for seg, sier Vik.

Hun hørte første gang om streken i 2008 på en internasjonal jordmorkonferanse. Det var noen australske jordmødre som fortalte om den, men de fikk aldri publisert studien sin. I 2010 kom en bristisk studie på streken, og året etterpå skrev også brasilianske forskere om den. I ulike studier er også linjen beskrevet som rød, sølvgrå eller som en misfarging i huden. Foreløpig er den ikke bredt omtalt i litteraturen, og mange jordmødre kjenner ikke til fenomenet ennå.

Les også: Slik blir du undersøkt under fødselen

Hvorfor kommer linjen?
En teori på hvorfor streken dukker opp er at det skyldes press fra barnet i fødselskanalen, og at større barn økte sjansene for at linjen dukket opp.

– Forskning viser at barnets størrelse sannsynligvis ikke har noe å si. Barnets gang i fødselskanalen kan ha innvirkning, men den tydeligste sammenhengen har vi sett mellom lengden på streken og åpningen av mormunnen, forteller Vik.

Da denne sammenhengen ble oppdaget, trodde man først at én centimeter lilla strek tilsvarte én centimeter åpning. Men det er ikke alle som har ti centimeter mellom anus og toppen av rumpeballene. Vik mener det er mulig å måle lengden og så regne prosentvis. Men foreløpig er det kanskje enklere med den tradisjonelle vaginale undersøkelsen for å vurdere åpning.

– Men vi ser sjeldnere den lilla streken hos kvinner som blir satt i gang, eller hvis det er mye innblanding i fødselen. Så kanskje den skyldes fødselshormonet oksytocin, som også kalles kjærlighetshormonet? At streken ikke dukker opp er kanskje et signal fra kroppen at den ikke får gjøre ting på sin egen måte, under Vik.

Les også: – Unødvendig mange settes i gang

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kommer i rykk og napp
Jordmor Vik forteller forskningen viser at den lilla streken kommer til syne når kvinnen har mellom en og fire centimeter åpning. Den øker så raskt opp mot sju centimeter, og går litt saktere fram til full åpning.

– Jeg har aldri sett at streken går helt opp til toppen av rumpeballene uten at kvinnen hadde full åpning, sier hun.

Så når streken dukker opp, er det ett av mange tegn på at noe skjer i kroppen. Vik oppfordrer gravide til å be kjæresten om å følge med på denne streken.

– Det er riene som er viktigst for å avgjøre om fødselen er i gang, men det skader jo ikke å se på den, sier hun.

Les også: Hva påvirker riene?

Ett av mange viktige signaler
Som jordmor har Vik sett at kvinnekroppen sender ut mange signaler i løpet av fødselen. Signaler som sammen kan gi jordmor viktig informasjon om hvordan kvinnen har det, men også om fremgangen i fødselen.

– Alle tegn kroppen viser oss er viktige. Også denne streken, sier hun.

Det varierer hvor mange ganger kvinner blir undersøkt vaginalt i løpet av en fødsel, og jordmor Vik tror fortsatt at slike undersøkelser er viktige. Mye fordi de gir viktig informasjon som den lilla streken ikke vil kunne fortelle – for eksempel om hvorvidt det er babyens hode som kommer først gjennom fødselskanalen.

– Men kanskje vi ikke trenger å undersøke like ofte, sier Vik.

Vik har personlig stor tro på å la kroppen styre showet under fødselen, og mener alle ville tjent på at jordmødre og leger holdt fingrene litt mer fra fatet.

– Vi ser jo at når vi først blander oss inn, så baller det fort på seg. En intervensjon kommer sjelden alene. Ofte er det sånn at kvinner som blir satt i gang oftere trenger epidural, og så må ha riestimulerende drypp, som igjen kan øke risikoen for at barnet må forløses av vakuum, sier hun.

Les også: Slik er den igangsatte fødselen

Viktigere for noen grupper fødende
Vik tror selv at observasjon av den lilla streken vil være nyttigere i enkelte fødsler enn andre. Særlig gjelder dette hos kvinner med overgrepshistorie bak seg. Ofte vil vaginale undersøkelser oppleves som svært vanskelige, og ønsket er å minimere antallet.

– En av grunnene til at en undersøker kvinnen vaginalt, er for å sjekke om det er fremgang i fødselen. Men hvis den lilla streken øker i lengde, vil den også kunne gi et tydelig signal om fremgang, og dermed kan en få færre vaginale undersøkelser, sier Vik.

Også i tilfeller med langvarig vannavgang hvor antallet vaginale undersøkelser skal holdes på et minimum for å redusere risikoen for infeksjon, kan den lilla streken gi viktig informasjon om fremgang.

Les også: Når trykketrangen melder seg

Hvordan kan jordmor se streken?
I jobben sin ved Storken i Bergen har jordmor Eline S. Vik studert mange lilla streker, ofte uten å si ifra, og ofte uten å ta på kvinnen.

– Jeg ser den når hun beveger seg, for eksempel når hun går oppi badekaret eller når hun står op kne med baken i været. Den gir meg nyttig tilleggsinformasjon, sier Vik.

Hun understreker at det er nyttig at jordmor observerer slike streker ofte, for da blir det også lettere å tolke dem.

– Det gjelder å være klar over hva man skal se etter. Ser du ikke etter den, legger du heller ikke merke til den. Og vi har jo ikke hatt for vane å stirre mellom rumpeballene til de fødende, sier hun.

Les også: De vanligste fødestillingene

Kvinnene vil heller at jordmor observerer streken
Ifølge forskningen Vik har sett på ønsker kvinnene selv heller at jordmor titter på streken enn en ekstra vaginal undersøkelse.

– Opp mot 98 prosent ville heller undersøkes på denne måten, sier hun.annonsebilag
 
ADTECH.config.placements['d5_annonsorinnhold'] = { responsive : { useresponsive: true, bounds: [{ id: 'bv_d5_annonsorinnhold', min: 0, max: 9999 }] }, params: { target: '_blank' } }; ADTECH.loadAd('d5_annonsorinnhold');
 
ADTECH.config.placements['d6_annonsorinnhold'] = { responsive : { useresponsive: true, bounds: [{ id: 'bv_d6_annonsorinnhold', min: 0, max: 9999 }] }, params: { target: '_blank' } }; ADTECH.loadAd('d6_annonsorinnhold');

Legg inn en kommentar
 
 
 
 
bokstaver igjen
Antall kommentarer: 6
59 dager til termin
Skrevet av Iselin 18.10.2015
Hei:-) jeg har 59 dager igjen til termin, men en veldig tydelig å veldig lilla strek helt til toppen av rumpeballene. Hvis du vil høre fra meg etterhvert som fødselen nærmer seg og mulige forandringer i streken send meg Mail på iselinfalch@outlook.com
Legg inn en kommentar | Rapportér upassende innhold
tviler
Skrevet av camilla 08.03.2013
Har hatt en slik sterk så lenge jeg kan huske, å d lenge før jeg fikk barn. så har mine tvil på akkurat det der.
Legg inn en kommentar | Rapportér upassende innhold
17 dager til termin, og synlig strek
Skrevet av Mari 07.03.2013
Jeg ble også veldig nysgjerrig og bestemte meg for å sjekke. Hadde synlig strek helt opp til enden på rumpesorekken, og har fortsatt 17 dager igjen til termin. Ingen tegn til at fødselen er i gang. Jeg er førstegangsfødende, har lys hud og tydelig strek på magen også.
Legg inn en kommentar | Rapportér upassende innhold
Svar til Emma (del 2)
Skrevet av Eline S. Vik 07.03.2013
Det hadde vært spennende om du kunne skrive her etter at du har født om du kunne se en forandring på streken i løpet av ditt forløp. Jeg vil kanskje tro den kan bli sterkere etter hvert? Begge studiene som jeg så på i mitt arbeid var studier der de møtte kvinnene i det de kom inn til fødsel, så hvorvidt streken kan være synlig i dagene før fødsel tør jeg ikke svare på (men regner med at dette ikke er det vanligste). Spør gjerne jordmor om mormunnen din er myk som smør. Lykke til! :-)
Legg inn en kommentar | Rapportér upassende innhold
Svar til Emma
Skrevet av Eline S. Vik 07.03.2013
Det er ikke forsket nok på streken til at vi kan si noe sikkert. Det vi vet sikkert er at streken finnes, at den dukker opp i forbindelse med fødselen og at den øker i lengde i takt med fremgang i fødselen. Som det står i artikkelen så undrer jeg over grunnen til at linjen kommer til syne - jeg tror at den er avhengig av kjærlighetshormonet oxytocin. Om den er det, vil jeg ikke bli overrasket om den vises i tidlig fase slik som du beskrive. Jeg tenker det er et tegn på at du er moden for fødsel.
Legg inn en kommentar | Rapportér upassende innhold
Hvor sikker er den studien???
Skrevet av Emma 07.03.2013
Ble jo litt nysgjerrig etter jeg leste dette her... Har 10 dager til termin og tenkte jeg skulle sjekke om det er noe åpning ifølge streken...men sjokk streken gikk jo helt opp til toppen av rumpeballene ?!? Hä men jeg har jo ikke rier eller sånn... Er 4.gangs fødende forresten...Noen som vet???
Legg inn en kommentar | Rapportér upassende innhold


 

 

 

Sjefredaktør: Karine Næss Frafjord
Fagredaktør: Maren Eriksen
Journalist: Janet Molde Hollund
Forumansvarlig: Tamara Nygård

RSS-feed Aktuelt fra Babyverden.no
Kontakt: babyverden(a)sandviks.com

Babyverden.no arbeider etter Vær Varsom- plakatens regler for god presseskikk og følger redaktørplakaten.


tilbyr veiledning gjennom Babyverden.no og Familieverden.no, og rett bok til rett tid gjennom Goboken. Eller sagt på en annen måte: Vi hjelper barn og foreldre å utvikle seg sammen. Vi utgir også Svangerskapsboken, Spedbarnsboken og Fødselsboken som deles ut gratis til alle gravide og småbarnsforeldre i Norge.

Copyright © 2001-2016 Babyverden.no - Kopiering av materiale fra Babyverden.no for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale. Babyverden har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.

Babyverden.no bruker informasjonskapsler (Cookies). Her kan du lese mer om vår bruk av informasjonskapsler(cookies) på Sandviks og Babyverden sine siter

Til toppen av siden