Spørsmål til jordmor Grethe:

Når er man i aktiv fødsel?

Illustrasjonsfoto: Shutterstock

Illustrasjonsfoto: Shutterstock 

Når regner man egentlig at fødselen er skikkelig igang? Når vannet går, når riene kommer, når det blir nødvendig med smertelindring, når riene er gode eller når man har fire centimeter åpning? Jordmor Grethe forklarer.

Artikkelen fortsetter under annonsen
 
ADTECH.config.placements['d4_netboard'] = { responsive : { useresponsive: true, bounds: [{ id: 'bv_d4_netboard_mobil', min: 0, max: 579 },{ id: 'bv_d4_netboard_tablet', min: 580, max: 1199 },{ id: 'bv_d4_netboard_desktop', min: 1200, max: 9999 }] }, params: { target: '_blank' } }; ADTECH.loadAd('d4_netboard');

– Fra riene startet til vesla var ute ved hastekeisersnitt, gikk det 18 timer. Jeg hadde epidural i åtte av dem. Men ifølge sykehuset var jeg i aktiv fødsel i bare 7 timer. Når regner de at man er i aktiv fødsel, vil en forumbruker gjerne vite.

Hun hadde 3 centimeter åpning og regelmessige rier klokken 02:30, og jenta kom til verden klokken 17. Dermed får hun det ikke til å stemme at aktiv fødsel er ved 3-4 centimeter åpning og regelmessige rier.

Les Mamastorkbloggen

Jordmor Grethe svarer:

Hei!

Dette med aktiv fødsel, kan nok være litt vanskelig å forstå noen ganger. Der er så mange ting som spiller inn. Men helt generelt, så regner vi aktiv fødsel, fra mormunnen er ca 4 cm og en har gode rier.

Mange kan oppleve å ha en lang latensfase, med kraftige rier, men det åpner seg sakte.
Latensfasen er oftest den lengste fasen, kan vare fra timer til av og på i et døgn og to – og er fra 0-4 cm. Dette kan oppleves veldig slitsomt, og en tappes for krefter uten å være langt i fødsel.

I latensfasen er oftest riene litt uregelmessige, de kan stoppe opp noen timer for så å starte på igjen. Når en kommer over i aktiv fase, vil riene bli mer regelmessige,lengre og en vil måtte konsentrere seg mer om dem. Det vil si puste dypt og rolig, fokusere mer innover, lukke øynene. De fleste vil kjenne at riene endrer karakter.

Les også: Så lenge varer fødselen

Artikkelen fortsetter under annonsen

For at riene skal bli bedre, er livmoren avhengig av å få tilført godt med energi! Det vil si; det er viktig at en i latensfasen spiser lett mat, drikker godt, legger seg for å hvile innimellom. Livmoren er en stor hulmuskel, som bruker enorme mengder energi, for å produsere de riene som skal til, for at barnet fødes. Mange glemmer akkurat dette, og har hverken spist eller sovet når de kommer inn på sykehuset, da vil de oftest ha både et lengre forløp, og takle riene dårligere, fordi en er kjempesliten!

En aktiv fase - fra 4-10 cm - varer gjennomsnittlig 7-8 timer for en førstegangsfødende, og vesentlig kortere for dem som har født før. Men, dette kommer altså an på hvor gode riene er!

Som jordmødre ønsker vi tette, gode rier - som kommer med 3-4 minutters mellomrom. Da jobber livmoren godt, og både mor og barn får gode pauser mellom riene til å hente seg inn! Det er også viktig!

Les også: – Riene blir ikke verre og verre, men bedre og bedre

Så til dere som snart skal føde: HUSK å spise og drikke, og få litt hvile før fødselen har kommet så langt at det er vanskelig! Da ha en et mye bedre utgangspunkt!

I tillegg: det er mye hyggeligere å snakke om GODE rier, enn VONDE eller SMERTEFULLE rier!

Masse lykke til med fødsel!

Med vennlig hilsen jordmor GretheOppdatert 30.03.2015
annonsebilag
 
ADTECH.config.placements['d5_annonsorinnhold'] = { responsive : { useresponsive: true, bounds: [{ id: 'bv_d5_annonsorinnhold', min: 0, max: 9999 }] }, params: { target: '_blank' } }; ADTECH.loadAd('d5_annonsorinnhold');
 
ADTECH.config.placements['d6_annonsorinnhold'] = { responsive : { useresponsive: true, bounds: [{ id: 'bv_d6_annonsorinnhold', min: 0, max: 9999 }] }, params: { target: '_blank' } }; ADTECH.loadAd('d6_annonsorinnhold');

Legg inn en kommentar
 
 
 
 
bokstaver igjen
Antall kommentarer: 1
Igangsetting
Skrevet av Line 05.10.2015
Hei. Jeg ble satt i gang og føler ikke dette med når aktiv fødsel passer like bra da? Jeg hadde ganske så regelmessige (kraftige) rier, ca 3 stk per 10 min, men en cm åpning. Dette varte lenge! Var dette "bare" en del av latensfasen?
Legg inn en kommentar | Rapportér upassende innhold


 

 

 

Sjefredaktør: Karine Næss Frafjord
Fagredaktør: Maren Eriksen
Journalist: Janet Molde Hollund
Forumansvarlig: Tamara Nygård

RSS-feed Aktuelt fra Babyverden.no
Kontakt: babyverden(a)sandviks.com

Babyverden.no arbeider etter Vær Varsom- plakatens regler for god presseskikk og følger redaktørplakaten.


tilbyr veiledning gjennom Babyverden.no og Familieverden.no, og rett bok til rett tid gjennom Goboken. Eller sagt på en annen måte: Vi hjelper barn og foreldre å utvikle seg sammen. Vi utgir også Svangerskapsboken, Spedbarnsboken og Fødselsboken som deles ut gratis til alle gravide og småbarnsforeldre i Norge.

Copyright © 2001-2016 Babyverden.no - Kopiering av materiale fra Babyverden.no for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale. Babyverden har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.

Babyverden.no bruker informasjonskapsler (Cookies). Her kan du lese mer om vår bruk av informasjonskapsler(cookies) på Sandviks og Babyverden sine siter

Til toppen av siden