- Jeg vil fortelle at babyen min er født!

 

”Gratulerer til Christine og Mads med vesle Olai. Han er bare nydelig!” Meldingen på Facebook med bilde av det vesle nurket er godt ment. Men tror du ikke Christine og Mads ønsket å dele nyheten selv?

Artikkelen fortsetter under annonsen
 
ADTECH.config.placements['d4_netboard'] = { responsive : { useresponsive: true, bounds: [{ id: 'bv_d4_netboard_mobil', min: 0, max: 579 },{ id: 'bv_d4_netboard_tablet', min: 580, max: 1199 },{ id: 'bv_d4_netboard_desktop', min: 1200, max: 9999 }] }, params: { target: '_blank' } }; ADTECH.loadAd('d4_netboard');

En ny liten verdensborger er kommet til verden. Men hvordan forteller du familie, venner og bekjente om familieforsøkelsen? Ringer du, sender sms, mms eller poster bilde med statusoppdatering på Facebook, eller legger det ut på Instagram? Skal vi tro ekspertene på sosiale medier er sjansene stor for at du velger å dele det til alle med én gang – som oftest på Facebook.

Men hva er greit å dele, og kan man unngå at andre kommer deg i forkjøpet med viktige oppdateringer fra ditt liv?

Les også: Kjøreregler i sosiale medier

Vær kanalorientert
Vi deler og deler, alt fra hvordan vi har det, til hva vi spiser til middag og om babyens første smil. Det kan virke uskyldig, men mange deler veldig mye, kanskje uten å tenke så nøye over det. En ting er å dele om seg selv – men hva er greit å dele om andre?

Astrid Valen-Utvik– Vær kanalorientert. Får du vite noe på Facebook, kan du kommentere og dele der. Men får du vite noe på sms, mms, ansikt til ansikt eller på telefon, bør du svare i samme kanal. Noen flyter mellom kanalene, men da er risikoen større for å trå feil. Ringer venninna di deg og forteller at babyen er født, er det ikke naturlig å logge seg inn på Facebook for å gratulere. Det var kanskje en grunn til at hun ringte, og ikke la det på Facebook selv. Da risikerer du å  kommunisere du på et annet personlig nivå, sier kommunikasjonsutvikler og konsulent i sosiale medier Astrid Valen-Utvik.

Foreldrene bør få eie nyhetene selv
Ville du likt at andre var først ute med å fortelle om din graviditet, fødsel, dele det første bildet av babyen? Hva med at du hadde forlovet deg eller byttet jobb? Valen-Utvik mener at man bør få lov til å eie slike nyheter selv. Og altså være først ute med å dele dem i sosiale medier. Og de fleste gjør jo det – når de er klar for det.

– Mange poster for eksempel et bilde av magen sin, et ultralydbilde eller et bilde av boller i ovnen for å fortelle at familieforøkelse er på gang. Først da kan du gratulere, sier hun.

Men her syndes det mye, og har først en gratulert, er det fort gjort å hive seg på. Å stenge veggen for å hindre gratulasjoner før en selv er klar for å dele nyheten, tror Valen-Utvik vil virke mot sin hensikt.  Det kan skape mer interesse og mystikk og være grobunn for rykter. Derfor er rådet hennes tydelig.

– De fleste er tidlig ute med å fortelle nyheter på Facebook, særlig om fødsler, for de vet at gratulasjonene kommer så fort. Vil de være først ute, må de være kjappe, sier Valen-Utvik.

Les også:

Fødsel i stillhet – eller løpende rapportering?

OMG! Jeg fødte nettopp i bilen!

Badebilder av barna på nett?

Artikkelen fortsetter under annonsen

Stor forskjell i hvor åpne vi ønsker å være
Her er det store forskjeller, for noen velger å holde vennene på Facebook oppdatert underveis i fødselen, og legger ut bilde av babyen før den er ett minutt gammel. Andre logger seg av ulike årsaker ikke på før etter timer eller dager.

– Vil du ikke at de næreste skal si noe på Facebook ennå, er det lov til å si ifra om det når du ringer eller sender en sms eller mms om den nyfødte, sier hun.

Cecilie StaudeHøyskolelektor og fagansvarlig for sosiale medier, Cecilie Staude ved handelshøyskolen BI, tror Facebook allerede er den foretrukne kanalen for å fortelle om fødselen.

– Unge i dag legger ut hele livet sitt der, og vil også derfor legge ut en statusoppdatering så snart babyen er født. Der når de jo alle, for også bestemødre, og til og med oldemødre er jo på Facebook nå, sier hun.

Staude forteller at vi stadig blir mer åpne også om private ting. Derfor dukker sånt også opp på Facebook.

Ta regien selv!
Det kan være farlig å fortelle andre hvordan de skal opptre i sosiale medier – folk vet som regel best hva som er riktig for dem. Men det er lov til å bruke sunn fornuft og folkeskikk også i sosiale medier. Det gjelder også hemmeligheter, mener Astrid Valen-Utvik. Å fortelle andres hemmeligheter i sosiale medier sier seg jo selv at er en uting. Likevel forekommer det stadig vekk. Ofte fordi man bruker seg selv som referanse.

– Det som er naturlig for en kan være helt unaturlig å gjøre for andre. Så man må trø varsomt, sier Valen-Utvik.

Les også:

iPaden er gull verdt for barna

Appene som slår an hos barna

Klar for å legge vekk mobilen i ferien?

Ikke lov til å poste bilder av andres barn
Ser vi tilbake til eksempelet i starten av artikkelen, postet kanskje søsteren til Christine bildet av vesle Olai, og tenkte ikke noe mer over det enn at hun var stolt av den nye nevøen sin. Men det er egentlig ikke lov. Ikke uten at barnet selv eller foreldrene (når barnet er lite blir det jo foreldrene som må ta dette ansvaret) har godkjent det først. Det gjelder alle sosiale medier – også blogger.

– Jeg har blogget i 10 år, og lagt ut mange bilder av ungene mine. Men jeg passer på at det bare er bilder som setter dem i et godt lys. Og jeg poster aldri bilder av andre barn uten å ha spurt om lov først, sier Valen-Utvik.

Unntaket er om bildet er av offentlig interesse, men det kan man vel ikke si at søte babybilder er?

Se Regjeringens utredning om personvern for barn og unge

Skulle det likevel forekomme at andre har lagt ut et bilde av barnet ditt, for eksempel på Facebook, er det lov til å si ifra at det ikke er greit. Det er mange som ikke er klar over reglene, så litt voksenopplæring må noen ganger til. Men ta det på privaten – ikke på veggen din på Facebook. Send gjerne en personlig melding til vedkommende, råder Valen-Utvik.

Grensene flytter seg – fort!
– Mange tenker at de bare deler med de nærmest vennene, men på Facebook når du så mange flere. Det kan iblant være lurt å begrense noe til grupper bestående av bare de nærmeste. Du kan ha et familiealbum med bilder av ungene som bare besteforeldre, tanter og onkler kan se, råder Valen-Utvik.

Staude tror grensene er i ferd med å flytte seg både langt og fort. De sosiale mediene har fått det til å bli naturlig å dele mer også av privat karakter.

Vi som ikke er vokst opp med sosiale medier, sliter litt med å akseptere dette. Vi er litt fastlåst i gamle handlings- og tankemønstre. Men for mange av de yngre nybakte foreldrene vil slike ting føles helt naturlige, avslutter hun.annonsebilag
 
ADTECH.config.placements['d5_annonsorinnhold'] = { responsive : { useresponsive: true, bounds: [{ id: 'bv_d5_annonsorinnhold', min: 0, max: 9999 }] }, params: { target: '_blank' } }; ADTECH.loadAd('d5_annonsorinnhold');
 
ADTECH.config.placements['d6_annonsorinnhold'] = { responsive : { useresponsive: true, bounds: [{ id: 'bv_d6_annonsorinnhold', min: 0, max: 9999 }] }, params: { target: '_blank' } }; ADTECH.loadAd('d6_annonsorinnhold');

Legg inn en kommentar
 
 
 
 
bokstaver igjen
Antall kommentarer: 8
Advarsel
Skrevet av Solun Kleve 14.07.2016
Et vennepar av meg la ut status om at di ønsket å dele nyheten selv npr babyen kom og at di satt pris på at alke som viste ventet med å gratulere til de selv hadde delt nyheten. Funket fint for d em,men det er klart.. er jo ikke alt man fpr med seg av hva alle skriver. Men i mine øyne er det normal folkeskikk ....
Legg inn en kommentar | Rapportér upassende innhold
Over grensa.
Skrevet av Line Mastad 03.01.2016
En person delte nyheten om min datters død før noen av oss i familien gjorde det. Det opplevdes inderlig grenseoverskridende og nedverdigende.
Legg inn en kommentar | Rapportér upassende innhold
ufint
Skrevet av Melanie 02.01.2015
Hjelper uansett ikke å bare stenge veggen sin. For da legger folk det ut på sin egen tidslinje og tagger deg i stedet for å legge det på din tidslinje. Noen folk tar ikke hintet altså. Syns det er utrolig kjedelig å ikke få dele nyheten selv. Jeg hadde klikka i vinkel om noen hadde gjort det mot meg. Her vet alle at vi IKKE ønsker bilder av hverken oss eller barna på facebook. Ingen la ut noe hos oss, men vet flere eksempler av andre hvor det skjedde. Gjerne en vel ivrig nybakt bestemor.
Legg inn en kommentar | Rapportér upassende innhold
Sperr profilen din for innlegg!
Skrevet av Anette 10.01.2014
Forferdelig dårlig gjort av folk dette, men ta noen forhåndsregel og sperr veggen din for innlegg:-) da har du selv kontroll :-)
Legg inn en kommentar | Rapportér upassende innhold
Foreldres nyhet
Skrevet av Jeanette 10.01.2014
Jeg mener det 100% er opptil foreldre å dele slike nyheter. Da vi ventet jenta vår ga vi hele familien beskjed muntlig (før fødselen) om at INGEN skulle annonsere, eller legge ut bilder før en av oss gjorde det. Dette funket supert for oss :-)
Min søster var ikke like heldig, da svigersøstera hennes la ut bilde og delte nyheten før de selv fikk gjort det. Syns det var usmakelig! Er det ikke din nyhet, kan du virkelig vente med å dele den. Tante eller ikke, foreldre først :-)
Legg inn en kommentar | Rapportér upassende innhold
Foreldrenes nyhet!!!!!!!
Skrevet av Carina 13.06.2013
Dette er foreldrenes nyhet! Etter å ha sett altfor mange gratulere på FB før de nybakte foreldrene i det hele tatt har kuttet navlestrengen, sendte vi ut en sms før vår lille kom til verden.
Etter min mening burde ikke dette være nødvendig, men vi turte ikke stole på noen når det kom til akkurat det.. Ba om at ingen publiserte hverken tekst eller bilder før vi selv hadde gjort det.
Hadde ingen grunn til det, men følte meg litt sjefete og "belærende" da jeg sendte mld.
Legg inn en kommentar | Rapportér upassende innhold
Enig
Skrevet av anonym 07.06.2013
Dette her opplevde jeg da jeg fikk min siste..... vi hadde blitt enige om å ikke fortelle nyheten på facebook, men en venninne av meg gjorde det istedet. Hun hadde fått denne nyheten av meg på SMS...
Legg inn en kommentar | Rapportér upassende innhold
Steng siden
Skrevet av Fru 06.06.2013
Jeg stengte facebook siden min for publisering og kommentering fra andre et par uker før termin. For å ha kontroll selv, dette fungerte utmerket og ingen som stusset over det, så at Ulvik fraråder det - skjønner ikke helt argumentasjonen? Når vi synes det var greit så annonserte vi at det hadde kommet et lite barn. Synes det er et privilegie for foreldrene å kunne annonsere selv, det setter også en standard for mye som skal deles av barna.
Legg inn en kommentar | Rapportér upassende innhold


 

 

 

Sjefredaktør: Karine Næss Frafjord
Fagredaktør: Maren Eriksen
Journalist: Janet Molde Hollund
Forumansvarlig: Tamara Nygård

RSS-feed Aktuelt fra Babyverden.no
Kontakt: babyverden(a)sandviks.com

Babyverden.no arbeider etter Vær Varsom- plakatens regler for god presseskikk og følger redaktørplakaten.


tilbyr veiledning gjennom Babyverden.no og Familieverden.no, og rett bok til rett tid gjennom Goboken. Eller sagt på en annen måte: Vi hjelper barn og foreldre å utvikle seg sammen. Vi utgir også Svangerskapsboken, Spedbarnsboken og Fødselsboken som deles ut gratis til alle gravide og småbarnsforeldre i Norge.

Copyright © 2001-2016 Babyverden.no - Kopiering av materiale fra Babyverden.no for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale. Babyverden har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.

Babyverden.no bruker informasjonskapsler (Cookies). Her kan du lese mer om vår bruk av informasjonskapsler(cookies) på Sandviks og Babyverden sine siter

Til toppen av siden