«Hvor har du vondt?» Og andre kommentarer fra fødestua

Illustrasjonsfoto: Shutterstock

Illustrasjonsfoto: Shutterstock 

Du har kanskje lest listen med ti ting du ikke vil høre fra jordmor under fødselen. I denne artkkelen deler noen av Babyverdens lesere sine verste opplevelser fra fødestua. Har du vært oppi noe lignende?

Artikkelen fortsetter under annonsen
 
ADTECH.config.placements['d4_netboard'] = { responsive : { useresponsive: true, bounds: [{ id: 'bv_d4_netboard_mobil', min: 0, max: 579 },{ id: 'bv_d4_netboard_tablet', min: 580, max: 1199 },{ id: 'bv_d4_netboard_desktop', min: 1200, max: 9999 }] }, params: { target: '_blank' } }; ADTECH.loadAd('d4_netboard');

Nål og sying
Da jeg akkurat hadde fått ut førstemann, snudde jordmor seg til den ved siden av seg og sa: «Vil du prøve å sy?» Husker jeg tenkte «Prøve? Prøve? Si nei, please, si nei!»
Så spurte jeg forsiktig «Eh, er du student? Eller?» Det viste seg at hun var jordmor, men hadde jobbet mest på helsestasjon. Likevel – du vil ikke høre «prøve» og «sy» i samme setning når noen snakker om tissen din!

Jordmor: «Du må sy»
Jeg: «Regnet med det»
Jordmor til barnepleier: «Hent den største nåla du finner!»

Les mer: 15 ting menn ikke bør si under fødselen
                Jeg vil være den som forteller at babyen er født!

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det var en student som sydde meg, og da hun var ferdig snudde hun seg til jordmoren og sa: «Er det riktig?»
Jeg tenkte: «Hjelpe meg!!!» Heldigvis svarte jordmoren ganske fort: «Jo, det ser veldig bra ut!»

«Du har altfor mye muskler i underlivet, så du kommer nok til å revne opp for vi rekker ikke å klippe deg». Hun tok sykt feil! Måtte ikke sy ett sting!

Jeg var to uker på overtid, så fødselslegen var til stede under hele fødselen. Da sønnen min var ute, revnet jeg hele veien inn og nesten hele veien bak. Da jordmoren skulle sy meg sammen igjen, sa hun bare «Dette tar ikke jeg ansvar for!» Så ga hun sysakene til legen. Må si at han gjorde en usedvanlig god jobb, da.

Saks
Tja, det må vel ha vært da jordmor sa: «Her, du kan få klippe», og ga saksen til den rykende ferske jordmorstudenten – som ikke før på tredje forsøk klarte å klippe nok.

«Oi! Denne saksa var skikkelig sløv. Den tro jeg vi kaster etterpå!»

Les mer: Mors første tanke da hun fikk babyen i armene: Er den min???
                Linn fødte i hypnose

Lyd og smerte
I mine verste smertehyl, spør jordmoren: «Hvor har du vondt?»
Jeg syntes spørsmålet var så sykt, og ropte: «I f… mi. Hvor ellers?»

«Du trenger ikke å si at du har vondt. Det vet vi.»

«Skal du fortsette å være så stygg i munnen, så gidder jeg ikke hjelpe deg!»

«Slutt å skrike, du skremmer andre!»

Da jordmora holdt meg for munnen og sa at jeg ikke måtte bruke energi på lyd da jeg presset.

Les mer: 10 kjappe: smertelindring under fødselen
                Jippi! Fødselen er i gang! Eller hjelp...

Overraskende kommentarer
«Så vakker du er», sa hun - mens hun hadde to fingre oppi meg.

Synes det var litt spesielt da hun undersøkte meg, hadde hånden oppi  og sa «Oi, han hadde mye hår!»

«Du kjenner at du lever nå?»

«Åh, shit!»

«Oi!» Men det var ansiktsuttrykkene som var mest skremmende.

«Du har forårsaket dette selv!»

«Jeg må stikke inn hånden min og dra han ut.»

Det aller første jeg hørte om sønn nummer to, var ei jordmor som fascinert utbrøt: «Å Gud, SE de øyenbryna på den ungen!» (Han har aldeles vakre, mørke, nesten tegnede øyenbryn)

Da førstemann ble født, var det første jeg fikk høre da han kom ut at «han har en svulst i hodet!» Jeg fikk lettere panikk! Fikk etter noen minutter forklart at det betydde at hodet hans hadde blitt så klem under fødselen, at det hadde en «topp». Altså – helt vanlig.


Hvor ble det av medfølelsen?
«Nå er du litt ineffektiv i pressingen her…»

«Dessverre. Anestesilegen har hatt ei lang natt, og må få sove ut før han kommer…»

Min fødsel startet torsdag ettermiddag, og lørdag ettermiddag sa jordmor: «Du har jo bare gitt opp, du». Han kom på lørdagskvelden.

Med førstemann fikk jeg beskjed om å stimulere niplene mine for å få fortgang på pressriene mine – mens jeg pressa. For jeg var liksom ikke opptatt nok?! Hun var en skikkelig pain in the ass!

Idet hun gikk UT døra: «Bare press, du. Han kommer ikke fallende av deg selv.»

Livet utenfor
Noen ganger kan fødselen dra ut i langdrag, og det kan være greit å kunne snakke litt om hva som skjer ellers i verden mens en venter på det nye underet som skal komme til verden. Men disse kommentarene fra jordmødrene falt ikke akkurat i god jord hos de fødende:

«Jeg skulle bare si at Alexander Rybak vant Melodi Grand Prix.» Jeg hatet den sangen, og jeg hatet alt. Så dukket hun opp og sa det…

«Hvordan går det han Magnus Carlsen, da?»Oppdatert 01.09.2015
annonsebilag
 
ADTECH.config.placements['d5_annonsorinnhold'] = { responsive : { useresponsive: true, bounds: [{ id: 'bv_d5_annonsorinnhold', min: 0, max: 9999 }] }, params: { target: '_blank' } }; ADTECH.loadAd('d5_annonsorinnhold');
 
ADTECH.config.placements['d6_annonsorinnhold'] = { responsive : { useresponsive: true, bounds: [{ id: 'bv_d6_annonsorinnhold', min: 0, max: 9999 }] }, params: { target: '_blank' } }; ADTECH.loadAd('d6_annonsorinnhold');

Legg inn en kommentar
 
 
 
 
bokstaver igjen
Antall kommentarer: 3
Prøv å sov litt...
Skrevet av Nanna 06.02.2015
Da det var mindre enn et minutt mellom riene og jeg hadde skikkelig vondt og sa at jeg var så sliten at jeg ikke orket mer så sa jordmor "Prøv å sov litt". Da trudde jeg at jeg skulle klikke!
Legg inn en kommentar | Rapportér upassende innhold
dette vil ikke jeg ta ansvar for her.
Skrevet av june 29.04.2014
jeg hadde en rift som ikke var særlig dyp, men gikk heleveien til ceverix og den ville ikke jordmor ta seg av. hun tilkalte legen igjen som gikk ut av rommet 2 minutter tidligere.
ikke noen særlig god følelse å ligge å sprike beina og vente på at legen skulle komme å lappe meg sammen.
Legg inn en kommentar | Rapportér upassende innhold
Doseringsmareritt
Skrevet av Lill 28.04.2014
Jordmora vinker studenten til seg og spør: " Står det 5 mg eller gram her?" Studenten: "Jeg tror det står gram!?" Jordmor: Ok, da sier vi det da." Dette resulterte i en overdose, selvfølgelig!! En oppgir sjelden dosering i gram!!!
Legg inn en kommentar | Rapportér upassende innhold


 

 

 

Sjefredaktør: Karine Næss Frafjord
Fagredaktør: Maren Eriksen
Journalist: Janet Molde Hollund
Forumansvarlig: Tamara Nygård

RSS-feed Aktuelt fra Babyverden.no
Kontakt: babyverden(a)sandviks.com

Babyverden.no arbeider etter Vær Varsom- plakatens regler for god presseskikk og følger redaktørplakaten.


tilbyr veiledning gjennom Babyverden.no og Familieverden.no, og rett bok til rett tid gjennom Goboken. Eller sagt på en annen måte: Vi hjelper barn og foreldre å utvikle seg sammen. Vi utgir også Svangerskapsboken, Spedbarnsboken og Fødselsboken som deles ut gratis til alle gravide og småbarnsforeldre i Norge.

Copyright © 2001-2016 Babyverden.no - Kopiering av materiale fra Babyverden.no for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale. Babyverden har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.

Babyverden.no bruker informasjonskapsler (Cookies). Her kan du lese mer om vår bruk av informasjonskapsler(cookies) på Sandviks og Babyverden sine siter

Til toppen av siden