Slik velger du riktig bilstol

Hvilken bilstol har du tenkt å gå for?

Hvilken bilstol har du tenkt å gå for?  

Riktig sikring av barn i bil er veldig viktig. Men hvordan finner du fram til bilstolen som passer ditt barn?

Artikkelen fortsetter under annonsen
 
ADTECH.config.placements['d4_netboard'] = { responsive : { useresponsive: true, bounds: [{ id: 'bv_d4_netboard_mobil', min: 0, max: 579 },{ id: 'bv_d4_netboard_tablet', min: 580, max: 1199 },{ id: 'bv_d4_netboard_desktop', min: 1200, max: 9999 }] }, params: { target: '_blank' } }; ADTECH.loadAd('d4_netboard');

Denne artikkelen ble først publisert i 2012. Blir oppdatert i løpet av kort tid.

Framover eller bakover, isofix eller base? Det kan være mye å sette seg inn når du skal velge bilsikring til barnet ditt. Det første som kan være greit å være klar over, er at det er fire ulike grupper bilstoler:

Gruppe 0/0+        Vekt 0-13 kg, alder 0-12 måneder
Gruppe 1             Vekt 9-18 kg, alder 9 måneder – 4 år
Gruppe 2             Vekt 15-25 kg
Gruppe 3             Vekt 22-36

I denne artikkelen vil vi fokusere på de to første gruppene.

Les mer: – Velg bakovervendt sete

Bevisste foreldre
– De fleste som skal kjøpe bilstoler er veldig bevisste, og har som regel lest seg litt opp før de kommer inn i butikken. Foreldre er veldig opptatt av tester og sikkerhet, sier June Eira ved Barna Hus i Stavanger.

Ofte er det «best i test» kundene bruker som utgangspunkt.
– Vi synes ofte det kan være litt vanskelig å bruke disse forbrukertestene, fordi det blir tatt hensyn til mer enn bare sikkerheten. At bilstolen har fint design eller en god pris sier ikke mye om hvor sikker den er, sier June Eira. 

Les mer: Barn skal aldri sitte i forsetet

Artikkelen fortsetter under annonsen

Selv baserer June Eira og kollega Sigrid Idsøe sin veiledning på to anerkjente bilstoltester, som er rene krasjtester: ADAC (tysk) og VTI(svensk).

Carina Henske i Trygg Trafikk oppfordrer foreldre som ser på «Best i test»-undersøkelser til å fokusere mest på det som står under punktet sikkerhet. Da vil de få det riktigste bildet av det som går på trafikksikkerhet. Det er ikke alltid dette blir gjenspeilet i en samlet poengsum i en forbrukertest.

Dette mener June og Sigrid kan være lurt å tenke gjennom før du kjøper:
1.
Tenk på om du skal ha bilsete med base. Har du bil med isofix? Hvis ikke, kan du allerede her utelukke en del bilseter.
2. Har du tenkt å bruke bilstolen på vogn? Mange vogner har adaptere som gjør at du kan bruke bilstolen på vognen, såkalte travel-system.
3. Tenk over tyngden på setet. Har du for eksempel lang avstand til parkeringsplassen, kan det være lurt å velge et litt lettere sete.
4. Tester. Har du selv fulgt med på forbrukertester, og gjort deg opp en mening om hva du kunne tenke deg?
5. Har du flere barn med bilstoler i baksetet? Da er det et poeng at du får nok plass til alle. I gruppe 1 er det lurt å låne med seg setet ut i bilen for å sjekke at det er godt plassert.

Forovervendt eller bakovervendt?
De fleste bilstolene i gruppe 0/0+ er bakovervendte. Når du kommer over i gruppe 1, er det derimot flere muligheter: rent forovervendt sete, rent bakovervendt og kombiseter som kan brukes begge veier.

– Studier viser om og om igjen at bakovervendt stol er mye sikrere. Vi som er selgere kjenner veldig på dette ansvaret, og synes det er vanskelig når kundene ikke vil følge anbefalinger. Vi støtter oss til studier Trygg Trafikk har lagt fram, og disse viser at det er opptil fem ganger sikrere å sitte bakovervendt, sier June.

Argumentene foreldre kommer med når de vil snu barnet, er at barnet får vondt i beina av å sitte trangt. De vil gi barnet mer komfort, og snur dem med kjøreretningen. Kvalme er også en ting som går igjen.

– Vi selger ikke så mange rene forovervendte seter. Det går litt av kombiseter, og mer og mer rene bakovervendte. Dersom vi selger kombiseter, presiserer vi at barnet bør sitte bakovervendt så lenge som mulig - helst til de er fire år. Å snu bør være siste alternativ, sier June.

Les mer: Slik velger du riktig barnevogn

Riktig montering avgjørende
Men det nytter ikke å ha et kjempebra sete, hvis ikke du monterer det riktig. Skal du kjøpe bilsete, er det derfor viktig at du setter deg godt inn i hvordan du monterer setet riktig. Nøl ikke med å spørre de butikkansatte om hvordan du skal gjøre.

– Hos oss har vi en regel om at det alltid skal være en person på vakt som kan se etter om stolen er riktig montert. Du skal ha god erfaring for å sjekke at alt er riktig, og i vår butikk er ingen med ut i bilen og sjekker det første året, sier June.

Du er selv ansvarlig
Men selv om du får veiledning, er det til syvende og sist du selv som står ansvarlig for at ditt barn er forsvarlig sikret.
– Vi er gjerne med og veileder, men det er kunden som til slutt må låse setet fast. Dersom det er feil, kan vi gjøre kunden oppmerksom på det - slik at de selv kan rette opp. Det er ved å gjøre det selv at du lærer. For hva skulle du for eksempel gjort dersom du fikk motorstopp på motorveien, og måtte flytte barnestolen over i en annen bil, sier June.

Mange butikker har et bilsete i butikken, slik at du kan få god oversikt over hvordan monteringen foregår. Der er det både lysere og mer oversiktlig enn ute i selve bilen. En ny ting som også er på vei inn for flere bilstoler, er de såkalte QR-kodene. Dette er en klisterlapp som står på stolen. Ved å lese av denne koden med mobilen, vil du havne rett på en instruksjonsvideo på nett som viser hvordan nettopp din stol monteres riktig.

Les mer: Baby overlevde kjempesmell

Har sett mange feilmonteringer
For selgerne ser dessverre ser mange brukerfeil.
– Jeg så for eksempel et sete som var montert bakovervendt, men hvor foreldrene hadde brukt instruksjon til montering forovervendt. Vi har også sett seter bundet fast med stropper, og det er ikke noe kjekt å se dette, sier June.

Hvor lenge kan du bruke et bilsete?
Et bilsete har begrenset levetid. Ifølge Carina Henske i Trygg Trafikk, bør ikke bilstolen brukes i mer enn 8-9 år. Det viktige er at du sjekker at bilstolen har den riktige godkjenningen.

Se etter tallkombinasjonen 04 44 eller 03 44 når du skal kjøpe sikringsutstyr til barn i bil. Da vet du at utstyret tilfredsstiller gjeldende godkjenningsnorm som er ECE R44-03 og R44-04. Alt utstyr i salg og utleie må være godkjent etter denne normen. Godkjenningsmerket skal angi hvilken vektklasse utstyret gjelder for. "Universal" betyr at utstyret kan brukes i alle biler.

Inne i sirkelen står det en E og et tall. Dette tallet viser i hvilket land setet er produsert.

– Men hvis du har et sete som allerede er seks-sju år gammelt, og du tenker at barnet skal bruke dette setet i tre-fire år, er det like greit å kjøpe nytt med det samme, sier Henske.

Les mer: Ingen barn omkom i bil

Når bytte sete?
– Du kan ofte gå over til sete nummer to når barnet er åtte-ni måneder gammelt. Men hvis du samtidig har tenkt å la barnet sitte forovervendt, bør du vente lenger – til barnet når vektgrensen, sier Henske.

Når er setet for lite?
– Du kan måle barnets størrelse i forhold til høyden på setet. Hvis barnets øyne er høyere oppe enn kanten på toppen av setet, er det på tide å bytte.

Hva med brukte bilstoler?
– Det er ingen ting i veien for å kjøpe brukte bilstoler, men da bør det være fra noen du stoler på. Det er ikke alltid du kan se skader med det blotte øye. Du skal nemlig ikke bruke bilstoler som har vært med i en kollisjon med fart på over 25 kilometer i timen. Da må du kjøpe nytt. Har det vært en kollisjon med lavere fart, kan du fortsatt bruke det.

Hva med kollisjoner der det ikke har sittet barn i setet?
– Da kan bilstolen fortsatt brukes, siden det ikke har vært utsatt for påkjenning. Men dersom det er synlige skader, må setet selvsagt byttes ut, sier Henske.Oppdatert 23.09.2016
annonsebilag
 
ADTECH.config.placements['d5_annonsorinnhold'] = { responsive : { useresponsive: true, bounds: [{ id: 'bv_d5_annonsorinnhold', min: 0, max: 9999 }] }, params: { target: '_blank' } }; ADTECH.enqueueAd('d5_annonsorinnhold');
 
ADTECH.config.placements['d6_annonsorinnhold'] = { responsive : { useresponsive: true, bounds: [{ id: 'bv_d6_annonsorinnhold', min: 0, max: 9999 }] }, params: { target: '_blank' } }; ADTECH.enqueueAd('d6_annonsorinnhold');

Legg inn en kommentar
 
 
 
 
bokstaver igjen
Antall kommentarer: 1
Anbefaler Britax Evolva 1-2-3
Skrevet av May 17.02.2014
Mona: Da hadde jeg gtt for Britax Evolva 1-2-3 9-36 kg. Da blir det siste setet du trenger. Kjøper du 9-18, må du kjlpe enda et sete om få år. Britax evolva er så og si likt som britax multitech (som bare er 9-25kg, da m du og kjøpe enda et sete).
Legg inn en kommentar | Rapportér upassende innhold


 

 

Sjefredaktør: Karine Næss Frafjord
Fagredaktør: Maren Eriksen
Journalist: Janet Molde Hollund
Forumansvarlig: Tamara Nygård

RSS-feed Aktuelt fra Babyverden.no
Kontakt: babyverden(a)sandviks.com

Babyverden.no arbeider etter Vær Varsom- plakatens regler for god presseskikk og følger redaktørplakaten.


tilbyr veiledning gjennom Babyverden.no og Familieverden.no, og rett bok til rett tid gjennom Goboken. Eller sagt på en annen måte: Vi hjelper barn og foreldre å utvikle seg sammen. Vi utgir også Svangerskapsboken, Spedbarnsboken og Fødselsboken som deles ut gratis til alle gravide og småbarnsforeldre i Norge.

Copyright © 2001-2016 Babyverden.no - Kopiering av materiale fra Babyverden.no for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale. Babyverden har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.

Babyverden.no bruker informasjonskapsler (Cookies). Her kan du lese mer om vår bruk av informasjonskapsler(cookies) på Sandviks og Babyverden sine siter

Til toppen av siden