BabySlik velger du riktig barnevogn

Slik velger du riktig barnevogn

Hvilken vogn passer best til deg og din families behov? Illustrasjonsfoto: iStock
Av Janet Molde Hollund 42176

Det aller første spørsmålet du må stille deg når du skal kjøpe den første barnevognen, er hvilken livsstil du har. Vet du det, kan du finne vognen som passer deg og din familie.

Å kjøpe den første vognen til den lille i magen er en stor begivenhet for mange vordende foreldre. Men en vogn er ikke bare en vogn. Den må kunne møte de behovene du og familien din har. Er dere bymennesker, kommer dere til å kjøre masse i bil, eller har dere tenkt å være mye ute i naturen?

Hvilke vogntyper kan du velge mellom?

Kombivogn: En vogn der du setter babybagen inn i sportsvogndelen, og kjører med begge deler på vognen samtidig.

Duo-vogn: Her har du en vognbag og en sittedel, og du bruker dem hver for seg. Når du er ferdig med bagen, tar du av den og henter fram sitteinnsatsen. Veldig mange går for duovogn.

Bagvogn: Den gode gamle bagvognen finnes fremdeles, men er ikke vanlig i dag – de fleste velger heller en duovogn.

På flere vogner har du også mulighet for å bruke adapter til bilstoler. Du kan også velge mellom vogner med tre eller fire hjul. Firhjulingene kan ha fire like store hjul eller ulike størrelser foran og bak. Det er ofte svinghjul i front.

– Det virker som om alle vognprodusentene streber etter å lage vognene veldig funksjonelle. De skal helst være lette i vekt og små når de er sammenslått – men gode og romslige for barnet, sier Siv Tunheim, avdelingsleder for bilstol og vogn ved Barnas Hus på Forus i Stavanger.

Vogn er mote
Vogner er rett og slett mote, mener Tunheim.
– Vi opplever stadig oftere at folk kommer inn for å kjøpe både vogn nummer to og tre til samme baby. Og det ser ut til at bruktmarkedet er såpass bra at hvis du har ei ny og trendy vogn, vil du lett kunne selge den videre når du er lei den, sier hun.

Tunheim sier at mange som skal kjøpe vogn, allerede har en viss anelse om hva de vil ha når de kommer inn i butikken.
– De har gjerne snakket med venninner eller forhørt seg på ulike nettfora, og ser for seg hva som kunne passe dem. Andre er helt åpne, og må ha flere besøk i butikkene før de klarer å bestemme seg, sier hun.

Tidligere var vogner en typisk dameting. Vordende mødre kom gjerne til butikken sammen med mor eller ei venninne, og om lørdagen tok de gravide gjerne med seg mannen for å få den endelige godkjennelsen.
– Nå har jeg mer inntrykk av at det jevner seg litt ut. Damene kommer gjerne med partneren, og også mennene har krav om hvordan vognen skal være. De vordende fedrene er for eksempel opptatt av praktiske ting og funksjoner. Vognen skal ha gode hjul og være god å kjøre. Damene er ofte opptatt av design, sier Tunheim.

Tenk gjennom før du velger vogn:

Hvem er du – og hvilke behov har du?

Hvor god plass har du? Bil/hjemme

Kommer du til å reise mye med offentlig transport?

Hvilket håndtak vil du ha?

Hvilken kjøreretning vil du ha barnet i?

Hvilket underlag vil du kjøre mest på? Bygater/fortau/natur?

Hvilke hjul ønsker du?

Vognen må passe både i bilen og gangen
Når du skal kjøpe vogn, er det viktig å tenke på hvor stor plass du har til vognen – både hjemme og i bilen. Spør alltid om å få ta med deg vognen ut av butikken, slik at du kan sjekke hvor stor plass den tar i bilen. Mange får seg en overraskelse. Og hvis mannen er bestemt på å beholde sin Saab kabriolet, selv om han blir far, kan du ha færre valgmuligheter.

Tenk også over hvor langt du skal frakte vognen, eller hvor den eventuelt skal oppbevares. Det kan være tungt å bære ei stor vogn opp i femte etasje dersom du ikke har heis. Og vil du ha ei veldig flott vogn stående i en felles trappeoppgang i bygården?

Bagen og kalesjen på vognen
Størrelsen på bagen på barnevognene kan variere. Det kan være lurt å tenke på når på året du får babyen. Får du en sommerbaby, trenger du gjerne en romslig bag som du kan få plass til en god vinterpose oppi – samtidig som barnet har blitt større.

– For å vite hvor stor bagen faktisk er, bør du se på madrassen – og ikke la deg lure av inntrykket du får når du ser vognen utenfra. Det er fort gjort at både farge og design lurer øyet, sier Tunheim.

Kalesjen kan også være viktig å tenke på, siden den beskytter mot vær og vind. Noen kalesjer er store og kan trekkes langt framover. En del har ekstra solskjermingsdel som kan trekkes ut. Husk at vognåpning ikke skal dekkes til med teppe.

Hvilken type håndtak?
Høyden din kan ha noe å si for hvilken type vogn som er best for deg. Det finnes flere typer håndtak på vogner:
Teleskop: Som ordet sier, betyr dette at du trekker ut forlengelsen av håndtaket til du har funnet den rette høyden for deg. Dette kan være praktisk dersom du eller mannen din er høy, men også for deg som har lyst til å gå en skikkelig tur der du kan lange ut med store skritt. Med teleskophåndtak får du litt avstand til selve vognen, og når du skyver kommer kraften først og fremst på forhjulene.
Knekkhåndtak: Justerbart håndtak som kan bøyes opp- eller nedover i flere trinn.
Vendbare håndtak: Noen vogner har også vendbare håndtak. Da kan du variere hvilken vei barnet ser.

Valg av hjul: Hvor skal du trille vognen?
Hvor mange hjul vil du ha på vognen din? Det er også et ting du bør tenke gjennom før du velger vogn. Du kan ha en vogn med fire like store hjul, men det er også firhjulinger med ulike hjulstørrelser foran og bak. Det finnes også trehjulinger. Vognene har ofte svinghjul framme, og disse kan låses. Det er lurt å låse hjulene for eksempel i ujevn terreng.

Men er det forskjell på hvor stabile tre- og firhjulinger er?
– Det er en myte at trehjulinger generelt er mindre stabile enn firhjulinger. De gangene du kan merke at trehjulinger er mindre stabile, er eventuelt opp og ned fortauskanter eller om du kjører over trerøtter ute i naturen, sier Tunheim.

Det finnes også forskjellige typer hjul: lufthjul, skumfylte gummihjul og punkteringsfrie EVA-hjul.

– Det kan være greit å tenke gjennom hvilket underlag du vil kjøre mest på. Skal du gå mye på humpete brosteiner og ujevnt underlag, kan lufthjul være et lurt valg – siden det gir bedre demping. Punkteringsfrie hjul er litt hardere, men tåler mye – og må slites ut, sier Tunheim.

Svingbare eller faste hjul?
Skal hjulene være svingbare? Noen vogner har faste hjul, mens andre også kan ha svingbare hjul som kan låses.

– Fordelen med svingbare hjul (både tre og fire hjul) er at vogna er lett å manøvrere, den "svinger på femøringen". Vogna gir en meget god trillekomfort på et jevnt underlag, men samtidig er det en fordel å kunne låse hjulene når en triller for eksempel på snø eller i skog/terreng. Fire store og ikke svingbare hjul gir nok kanskje noe bedre stabilitet og fungerer nok litt bedre på et ujevnt underlag, som på virkelig ujenvne turstier med trerøtter og steiner. Men i det daglige er det meget behagelig å ha en vogn med svingbare hjul. Jeg har inntrykk av at de som har prøvd ut en vogn med svingbare hjul sjeldent bytter dette ut med en vogn med fire faste hjul, sier Tunheim.

Tilleggsutstyr til vognen
Det er ikke sikkert at du trenger alt ekstrautstyret til barnevognen med én gang. Kanskje kan du vente litt og se behovene dine an før du for eksempel kjøper bilstoladapter eller parasoll. Sjekk også om det faktisk er noe av utstyret som er inkludert i prisen. Noen vogner har for eksempel myggnett og regntrekk inkludert.

Matchende stelleveske?
Noen har for eksempel stelleveske i samme stoff som vognen. Men du kan også kjøpe separate stellevesker som er unisex og helt nøytrale. Likevel, en stelleveske er ikke hva det en gang var. Mange er opptatt av design, og en del stellevesker ser ut som helt vanlige vesker – og kan brukes som det etterpå. Tenk praktisk når du velger stelleveske, du trenger litt plass.

Når skal du kjøpe barnevogn?
Mange varehus har store varelagre, men du må være forberedt på at noen leverandører kan ha leveringstid på åtte til ti uker. Er du en av dem som vil ha vognen tidlig i hus? Da er du ikke alene.

– Mange kjøper vognen flere måneder før termin, sier Tunheim.

Vogn er sjelden noe folk kjøper på impuls, da skyldes det i så fall ofte et godt tilbud. I dag finner du ofte tilbud på ulike butikker hele året gjennom.

Prisene på vogner varierer veldig mye. Du kan få vogner til +/- 10.000, men det er også vogner som er koster opp mot 20.000 kroner.  

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: