Du er her: Baby > Tema > Søsken > Å få søsken
 

Å få søsken

Illustrasjonsfoto: Shutterstock

Illustrasjonsfoto: Shutterstock 

Å bli storebror eller storesøster er en livsvarig endring. Overgangen fra å være enebarn til å måtte dele mor og far med andre, kan gi både gleder og utfordringer.

Artikkelen fortsetter under annonsen
 
ADTECH.config.placements['d4_netboard'] = { responsive : { useresponsive: true, bounds: [{ id: 'bv_d4_netboard_mobil', min: 0, max: 579 },{ id: 'bv_d4_netboard_tablet', min: 580, max: 1199 },{ id: 'bv_d4_netboard_desktop', min: 1200, max: 9999 }] }, params: { target: '_blank' } }; ADTECH.loadAd('d4_netboard');

Søskensjalusi bunner i frykt for å miste foreldrenes oppmerksomhet og kjærlighet, og tilknytningen til dem. Barnet blir usikkert fordi rollen i familien er endret, og det kan gi følelser som kan være vanskelige å håndtere.

Hensikten med noen av reaksjonene er utelukkende at barnet vil ha foreldrenes oppmerksomhet. Noen begynner å oppføre seg som baby igjen. Andre blir sinte, klenger og gråter. Enkelte får dårligere matlyst og sover mindre. 

Gi barnet trygghet
Uansett hvilke forberedelser dere gjør i svangerskapet, er det ingen garanti for at den/de eldste ikke vil bli sjalu. Det er vanskelig å forutse hvordan barn vil reagere. De påvirkes også av hvordan vi selv takler situasjonen.

Sjalusi er heller ikke utelukkende negativt. Nettopp gjennom uenighet og konflikter lærer barn seg å omgås andre. Derfor er det viktig å gi barnet mulighet til å prate om følelser rundt det å få en baby i familien. La det få venne seg til tanken. Det å få et søsken er en fantastisk gave som varer livet ut. 

Artikkelen fortsetter under annonsen

Når skal vi fortelle nyheten?
Tidspunktet for når dere skal fortelle om graviditeten, er selvsagt helt opp til dere. Dersom dere ikke ønsker å fortelle andre om graviditeten i starten, så er det best å ikke fortelle den pratsomme fireåringen om det heller.

Faktorer som kan spille inn for når den lille skal introduseres for nyheten, kan være om mor er mye kvalm og syk i starten av svangerskapet, alderen på barnet, og når andre skal få vite det. Det er greit at dere forteller det selv før andre spør barnet deres om det gleder seg til babyen kommer. Et annet holdepunkt er å dele nyheten når magen begynner å vise. 

Hvordan forberede barnet?
Snakk med barnet om babyen. Det er vanskelig å forstå at det er en baby i magen, så vis gjerne ultralydbilder av babyen. La barnet få se bilder av seg når det selv var baby. Mange har glede av å lese bøker om andre som skal få søsken. Besøk gjerne familier som har baby og søsken på samme alder som deres barn, slik barnet kan 

se og erfare hvordan det er. Kanskje kan barnet ta del i innkjøp av utstyr og klær. Skal noen av rutinene endres, som å bytte seng eller rom, bør dette gjøres i god tid før fødselen.Oppdatert 25.05.2016
annonsebilag
 
ADTECH.config.placements['d5_annonsorinnhold'] = { responsive : { useresponsive: true, bounds: [{ id: 'bv_d5_annonsorinnhold', min: 0, max: 9999 }] }, params: { target: '_blank' } }; ADTECH.enqueueAd('d5_annonsorinnhold');
 
ADTECH.config.placements['d6_annonsorinnhold'] = { responsive : { useresponsive: true, bounds: [{ id: 'bv_d6_annonsorinnhold', min: 0, max: 9999 }] }, params: { target: '_blank' } }; ADTECH.enqueueAd('d6_annonsorinnhold'); 

 

Sjefredaktør: Karine Næss Frafjord
Fagredaktør: Maren Eriksen
Journalist: Janet Molde Hollund
Forumansvarlig: Tamara Nygård

RSS-feed Aktuelt fra Babyverden.no
Kontakt: babyverden(a)sandviks.com

Babyverden.no arbeider etter Vær Varsom- plakatens regler for god presseskikk og følger redaktørplakaten.


tilbyr veiledning gjennom Babyverden.no og Familieverden.no, og rett bok til rett tid gjennom Goboken. Eller sagt på en annen måte: Vi hjelper barn og foreldre å utvikle seg sammen. Vi utgir også Svangerskapsboken, Spedbarnsboken og Fødselsboken som deles ut gratis til alle gravide og småbarnsforeldre i Norge.

Copyright © 2001-2016 Babyverden.no - Kopiering av materiale fra Babyverden.no for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale. Babyverden har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.

Babyverden.no bruker informasjonskapsler (Cookies). Her kan du lese mer om vår bruk av informasjonskapsler(cookies) på Sandviks og Babyverden sine siter

Til toppen av siden