BabySøskensjalusi

Søskensjalusi

Illustrasjonsfoto: Shutterstock
Av Maren Eriksen 977 Sist oppdatert 28.01.05

Mange foreldre bekymrer seg for at barnet skal bli sjalu når babyen kommer. Med god grunn, for svært mange barn blir sjalu på nye søsken. Men det er viktig å huske på at sjalusi er normalt og ikke kan (eller bør) forhindres. Noe sjalusi må man regne med, men det er likevel mye vi som foreldre kan gjøre for å lette overgangen fra enebarn til storebror eller storesøster for det eldste barnet.

Det er naturlig at barnet ser på babyen som en inntrenger og føler sin posisjon i familien truet når det kommer et nytt barn. Storebror eller –søster har hatt mor og far for seg selv så lenge det kan huske, og må nå dele oppmerksomheten. Dessuten klarer jo ikke babyen noen ting selv. Ikke er den mye av en lekekamerat heller.

Det er viktig å huske på at søskensjalusi kan ta mange former og være svært kompleks. Det er barnets måte å håndtere situasjonen på. Mange av reaksjonene er forsøk på å få foreldrenes oppmerksomhet. Søskensjalusi er i bunn og grunn frykt for å miste foreldrenes oppmerksomhet og kjærlighet.

Her er noen vanlige reaksjoner på den nye situasjonen:
 
Storebror eller storesøster blir baby igjen
Ikke sjelden oppfører storebror eller storesøster seg som baby igjen når det nye søskenet er født. Plutselig behersker barnet ikke lenger ferdigheter som er godt innlært, og noen begynner å tisse på seg selv om de har sluttet med bleier. Noen vil ha smokk og flaske og ber gjerne om å få die akkurat som babyen. Ikke gjør noe stort nummer av det, det vil gå over.

Barnet elsker babyen i stykker
Unngå å overbeskytte babyen. Storesøsken er kanskje litt røffe i behandlingen av babyen, men små barn tåler mer enn man skulle tro. Forklar rolig at babyen er liten og må behandles litt mer forsiktig fra nå av. Sett klare grenser for hva som er lov. Å slå og sparke babyen er for eksempel ikke lov.


Barnet blir sint
Når barnet er sint eller tassig, oppnår det akkurat det det ønsker – oppmerksomhet fra foreldrene. Om det så er negativ oppmerksomhet. Unngå at barnet hele tiden må vente til dere er ferdige med babyen, og styr unna negative sammenligninger mellom barnet og babyen.


Barnet gråter og klenger
Begge deler er normalt og vil gå over etter en stund. Barnet opplever nye følelser som er vanskelige å håndtere, og føler seg usikker fordi rollen i familien er endret.


Kilder:



  • Barnets tre første år

  • Babycenter

  • Foreldre & barn (nr. 11 2004)

  • Mammanettet

  • Statistisk sentralbyrå

  • Helsenytt

  • Parentsplace

  • Lamaze


 


Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: