BabyNår barnet skal få søsken

Når barnet skal få søsken

Illustrasjonsfoto: iStock
Av Maren Eriksen 43062
Å bli storebror eller storesøster er ikke alltid så lett. Som foreldre er det mange ting dere bør tenke på. Her får du 13 gode råd som kan lette overgangen.

1. Unngå store forandringer i tiden rundt søskens fødsel

Det å få en liten søster eller bror er en stor omveltning i barnets tilværelse, og barnet har nok jobb med å takle denne situasjonen nå. Skal dere flytte til et annet sted, skal barnet over i en større seng, bytte rom, slutte med bleier eller begynne i barnehage eller hos dagmamma, bør dette gjøres så tidlig i svangerskapet som mulig. Unngå å understreke at endringen skyldes babyen, fokuser heller på at barnet nå er så stort at det får noe nytt.

2. Ikke overvurder barnet

Sjalusi er en kompleks sammensetning av følelser og oppleves gjerne ekstra vanskelig fordi barnet både er glad i babyen og frustrert over å måtte dele foreldrenes oppmerksomhet. Vær oppmerksom på at selv om barnet ser ut til å skjønne mye av situasjonen, har det fremdeles vanskelig for å forstå abstrakte fenomener som følelser. De vet kanskje forskjellen på glad og lei og knytter ofte følelser til situasjoner. Men ikke før i 11-årsalderen forstår barn fullt ut hva det vil si å oppleve motstridende følelser, slik som ved sjalusi.

Les også:

3. La barnet være sammen med familier med babyer

Det kan være lurt å besøke slekt og venner som har flere barn og gjerne en liten baby. Ett eller flere av barna kan gjerne være jevnaldrene med han eller hun som nå skal få en liten bror eller søster. Da får barnet se hva det innebærer å ha søsken. Her er det viktig å se barnet og situasjonen an. Kanskje virker barnet oppriktig interessert i babyer, men blir skuffet når den nyfødte babyen viser seg å ikke være så søt og morsom som den åtte måneder gamle babyen til naboen.

4. Snakk med barnet om babyen

Det kan være vanskelig for barnet å forstå at det bor en baby i mors mage, og barnet trenger ofte tid til å venne seg til situasjonen. Etter hvert vil det også komme mange spørsmål. Snakk med barnet om hvordan babyen vokser i magen, og la det kjenne hvordan babyen sparker. Vær forberedt på å svare på spørsmål både om hvordan babyen kom inn i magen og hvordan den skal komme ut igjen.

5. Vis bilder av barnet selv som baby

Barn elsker å titte på bilder av seg selv og vil synes det er stas. Mange har likevel problemer med å forstå at de selv har vært babyer. Da kan det være en god idé å ha en serie med bilder opp til dags dato, slik at barnet kan følge sin egen utvikling. Bruk anledningen til å forklare hva babyer kan og hva de gjør.


6. Ikke beskriv babyen som en lekekamerat

Det er fremdeles lenge til babyen vil bli en lekekamerat for barnet, og det vil fort bli skuffet når barnet og babyen ikke kan leke sammen likevel. Husk at små barns tidsbegrep er lite utviklet. De kan forvente at babyen er jevnaldrende og klar til å leke fra fødselen av.

7. Les bøker om å få søsken

Det finnes en rekke gode bøker om det å bli storesøster eller storebror. Å lese slike bøker kan være god forberedelse. Kanskje kan barnet også få ”sin egen” baby, enten det er en dukke eller en bamse.

8. Vis omtanke ved første besøk etter fødselen

Barnet er nok mest opptatt av at det savner mor mens hun er på sykehuset, og trenger litt ekstra kos ved det første besøket. Sørg for at mor ikke holder babyen, slik at hun kan ta imot storebror eller storesøster med åpne armer. Ikke tving barnet til å se, holde eller vise interesse for babyen.


9. Gave til babyen og gave til barnet

Når babyen blir født blir barnet storebror eller storesøster. Det er det verdt å feire! Babyen vil ikke skjønne noe av gavene det får, men storebror eller –søster oppdager fort at det er den lille som får oppmerksomheten. Gi gjerne barnet en gave når det besøker babyen på sykehuset første gang, og ha noen småting liggende når det kommer besøk som er mest opptatt av den nyfødte.

10. Legg vekt på hva barnet kan

Barnet vil sammenligne seg selv med babyen. Bruk derfor tid på å diskutere hva barnet og babyen kan og ikke kan. Men unngå å fremstille den ene som bedre enn den andre.

11. Ikke overse barnet

Sørg for at barnet er opptatt med leker, syng sammen med barnet eller snakk med det mens du ammer og steller babyen. Da føler ikke barnet seg oversett. Inviter gjerne barnet til å hjelpe til hvis det har lyst.


12. Bruk tid alene med hvert av barna

Naturlig nok tar ofte far seg av eldstemann når babyen trenger mat og stell, men husk at barnet også trenger tid sammen med begge foreldrene. Kanskje kan mor sette av en stund mens far tar seg av babyen? Begge foreldrene kan bruke tid med eldstemann når babyen sover.

13. Hold på rutinene

Barn trenger rutiner, de føles som trygge rammer om tilværelsen. Derfor er det viktig at rutinene opprettholdes også i tiden rundt fødselen. Å la barnet være lengre oppe, hjemme fra barnehagen, eller å legge badingen til et annet tidspunkt, kan være å gjøre seg selv en bjørnetjeneste.


Søskensjalusi – er det vanlig? Hør podcast hvor psykolog Helge Holgersen er gjest:

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: