- Vent med å reise fra barnet ditt

Illustrasjonsfoto: Shutterstock

Illustrasjonsfoto: Shutterstock 

Drømmer du om en helg alene med kjæresten, mens babyen har barnevakt? Vent!
– Jeg mener barnet bør være minst halvannet år før dere bør ha en helg borte sammen, sier barnepsykolog Elisabeth Gerhardsen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
 
ADTECH.config.placements['d4_netboard'] = { responsive : { useresponsive: true, bounds: [{ id: 'bv_d4_netboard_mobil', min: 0, max: 579 },{ id: 'bv_d4_netboard_tablet', min: 580, max: 1199 },{ id: 'bv_d4_netboard_desktop', min: 1200, max: 9999 }] }, params: { target: '_blank' } }; ADTECH.loadAd('d4_netboard');

I en travel småbarnstid med våkenetter og tidlige morgener, er det mange som kunne tenke seg et lite pusterom. Kjærestetid – uten avbrudd av barnegråt og en liten som krever oppmerksomhet.

Les mer: Du vet du er småbarnsmamma når...

Helsesøster Elin Asbjørnsen mener foreldre bør være forsiktige med å reise fra barn som ennå ikke har rundet året.
– Jeg skjønner at det kan være fristende å komme seg litt bort og få fri fra spedbarnsstell og nattevåk. Men de fleste foreldrene jeg har møtt som gjør dette, sier i etterkant at de heller ville hatt barnet med seg. De følte det vanskelig å være borte fra barnet, sier hun.

Selv om barnet blir passet av omsorgsfulle besteforeldre, mener Asbjørnsen det er foreldrene som utgjør barnets trygge base. Det kan føles utrygt å bli overlatt til andre, og så små barn vil ikke ha mulighet til å forstå at foreldrene vil komme tilbake. De kan tro at foreldrene er helt borte for alltid.

Les mer: Hvorfor vil barnet bare være hos meg?
                Det beste du kan gjøre for barnet ditt
                Bestemor og bestefar

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vær forsiktige det første året
Barnepsykolog Elisabeth Gerhardsen støtter Asbjørnsen.
– Jeg vet at det kan oppfattes både som gammeldags og politisk ukorrekt, men foreldre, og særlig den av foreldrene som har vært hjemme det første halve året, bør være forsiktig med å reise fra barna de første leveårene. Basert på erfaringer gjennom mange år som psykolog, vil jeg si maks én overnatting om gangen det første leveåret. Helgeovernatting bør en vente med til barnet er halvannet år, sier Gerhardsen.

Når barnet er to år mener barnepsykologen foreldrene gjerne kan ta en langhelg, og en treåring takler vanligvis fint at foreldrene er borte en liten uke.

– Mange vil si at du er ganske streng?
– Ja, jeg er kanskje det. Men jeg vet mange fagfolk er enige med meg, selv om en del men kvier seg for å gå inn i debatten nettopp fordi det blir tatt som et forsøk på å jage mødrene tilbake til kjøkkenbenken. Men jeg vet hvor viktige de første årene er for at barnet skal få skikkelig tilknytning. To tredeler av alle barn klarer å få en god tilknytning til foreldrene. Men så mange som én tredel får en utrygg tilknytning, og det gir noen uheldige langtidsvirkninger - i tillegg til at barna føler seg utrygge, sier Gerhardsen.

– Men noen blir jo nødt til å reise fra barna sine. Det kan være noen som er alene med omsorgen, reiser med jobb eller får et dødsfall i familien.

– Ja, noen ganger blir det slik. Og i slike situasjoner er det viktig å bruke de personene som står barnet aller nærmest som barnevakter. Hvis de i tillegg er barnevakt i barnets eget hjem, blir det færrest mulig overganger for barnet. Å reise fra kan gjerne også være lettere dersom det lille barnet har eldre søsken. Dersom babyen ser at treåringen liker mormor, er det en slags sikkerhetsklarering også for babyen. "Siden storebror er så begeistret må mormor være ok", sier Gerhardsen.

Les mer:
Barnets utvikling - måned for måned
                Kjærestetips for nybakte foreldre
                Foreldre - men også kjærester

Primær omsorgsperson

Elisabeth Gerhardsen sier den primære tilknytningspersonen er spesielt viktig for barnet, særlig de første årene. Hun sier det er forsket mye på tilknytning, og at det stort sett er enighet om at et spedbarn har et hierarki i sin tilknytning. Det vil si at de knytter seg først og sterkest til én, og at det nesten alltid er den som er hjemme det første halvåret. Ifølge Gerhardsen jevner følelsene seg som regel ut etter noen år, men de første årene er det primærtilknytningspersonen barnet søker når han/hun føler seg engstelig eller blir usikker.
– Dersom det er mor som har vært hjemme den første tiden, er det særlig viktig at hun er tilgjengelig. Om far er mye borte, vil barnet kanskje bli mer utrygt på ham. Men siden mor er til stede, vil barnet likevel føle seg trygt, forklarerer Gerhardsen.

Ifølge Gerhardsen dannes grunnmuren i barnets psykologiske utvikling de første tre leveårene, og det første året er spesielt viktig.
– Hvis du klarer å gi barnet ditt en trygg tilknytning, gir du det en skikkelig flying start. Det er som å vinne i lotto. Forskning viser at barn som har god tilknytning fungerer bedre sosialt, de er mer empatiske, blir lettere å ha med å gjøre, opplever mindre søskensjalusi og blir til og med mer intelligente. Det er med andre ord mange gevinster, hun.

– Men vil barn ta skade av at foreldrene er borte?
– Det er ikke lett å si sikkert hva som blir langtidseffektene. Men hvis du følger anbefalingene om å forlate barnet minst mulig når det er lite, er sjansene større for at det går bra. Det er som med trening. Forskning viser at det er godt for helsen, og at du øker sjansen for å leve lenger hvis du tar vare på kroppen din. Men det er ikke nødvendigvis slik at alle de som unnlater å trene dør tidlig, sier Gerhardsen.

– Men barn er vel også forskjellige?
– Noen er mer sårbare enn andre, og man kan ikke på forhånd vite hvem som kan få problemer på grunn av adskillelse fra foreldrene. Jeg vil anbefale at foreldre heller tar med små barn på reisen, eller venter til barnet har mulighet til å forstå, sier helsesøster Elin Asbjørnsen.

Elisabeth Gerhardsen sier at hvordan barna er, også kan endre seg. Barn som er tilsynelatende trygge, kan bli mer utrygge. Og omvendt.

Les mer: Hva får barnet ditt til å føle seg elsket?

Hva ville du tenkt?
For å beskrive følelsen barnet kan sitte igjen med når primærtilknytningspersonen reiser, kommer Elisabeth Gerhardsen med et eksempel. Det er fredagskveld, og du tror mannen din går ut med søppelet. Men han kommer ikke inn igjen. Du blir sint og fortvilet, og forstår ikke hvor han er blitt av. Han blir borte hele helgen, og kommer først igjen søndag kveld.
– Det nytter ikke om du hadde det trygt og godt hjemme denne helgen, eller hadde hyggelig selskap, for du var likevel engstelig. Når han kommer hjem, blir du både glad og forbannet på én gang. Og etterpå lurer du kanskje på om du kan stole på ham en annen gang, sier Elisabeth Gerhardsen.

Viktig med kjærestetid
Men selv om Gerhardsen er streng med overnattinger, er hun veldig for at småbarnsforeldre skal pleie parforholdet.
– Jeg anbefaler på det varmeste kjærestetid. Få gjerne barnevakt hyppig, men begrens det til kortvarig fravær. Kos dere noen timer sammen, og dra hjem igjen til barnet. Jo eldre barnet er, jo lenger takler det at dere er borte, sier Gerhardsen.Oppdatert 25.09.2015
annonsebilag
 
ADTECH.config.placements['d5_annonsorinnhold'] = { responsive : { useresponsive: true, bounds: [{ id: 'bv_d5_annonsorinnhold', min: 0, max: 9999 }] }, params: { target: '_blank' } }; ADTECH.loadAd('d5_annonsorinnhold');
 
ADTECH.config.placements['d6_annonsorinnhold'] = { responsive : { useresponsive: true, bounds: [{ id: 'bv_d6_annonsorinnhold', min: 0, max: 9999 }] }, params: { target: '_blank' } }; ADTECH.loadAd('d6_annonsorinnhold');

Legg inn en kommentar
 
 
 
 
bokstaver igjen
Antall kommentarer: 4
Verdens verste foreldre her..
Skrevet av Vanessa 10.08.2016
Vår gutt er 15 mnd no. Sist helg hadde vi lang helg, han sov vekke i 3 netter hos sine besteforeldre. Han berre smilte når vi henta han.
Før det har han overnattet hos sine besteforeldre både titt og ofte, 1 og 2 netter. Begynte vel med 1 natt når han var noen mnd.
Vi får til stadighet høre at vi gjør en god jobb og at han er så trygg og blid.
Hadde vi sett at han ikkje hadde tålt dette ville vi sjølvsagt løst det på en annen måte.
Men én trenger fri innimellom for å yte sitt beste!
Legg inn en kommentar | Rapportér upassende innhold
Helt enig
Skrevet av Solveig Moseidjord 13.05.2014
Jeg har en sønn på 5.5 år og ei datter på 1 år. Sønnen var minst 1,5 år når han var på overnatting hos besteforeldrene en natt. Og det et ikkje ofte han har vært på overnattingsbesøk. Dattera vår har aldri vært borte fra meg. Og det blir nok ei stund til hun skal på overnattingsbesøk. Og ei heil helg det har aldri skjedd.
Legg inn en kommentar | Rapportér upassende innhold
Alt med måte
Skrevet av Maria 04.05.2013
Enig med student.Besteforeldre har passet vår lille en til to dager av og til helt siden hun var to måneder. Hun er et trygt barn og forholdet vårt har ikke tatt noe skade av det.Hun vet hvem mammaen og pappaen er og de er viktigst, men hun er også blitt glad i sine besteforeldre og det er bare en bonus for henne.Noen såkalte eksperter har en tendens å overdramatisere alt.Ifølge dem så hadde det ikke eksistert normale mennesker, for alt er så skadelig og da burde hele verden vært helt ødelagt..
Legg inn en kommentar | Rapportér upassende innhold
.
Skrevet av student 04.05.2013
Jeg måtte pga utdanning være borte fra datteren min tilsammen 7 uker (men fordelt 1+1+1+2+2) fra hun var 1 til hun var 1 1/2, da var hun delvis sammen med pappaen, delvis kun med besteforeldre. Jeg har ikke inntrykk av at det var noe problem for henne, tror adskillelesen var værst for meg, som det skrives over her: babyer lever mer i nuet. Reaksjonen hennes når jeg kom tilbake var alltid stort smil og masse kos, jeg føler ikke at det preget kommunikasjon vår i ettertid.
Legg inn en kommentar | Rapportér upassende innhold


 

 

Sjefredaktør: Karine Næss Frafjord
Fagredaktør: Maren Eriksen
Journalist: Janet Molde Hollund
Forumansvarlig: Tamara Nygård

RSS-feed Aktuelt fra Babyverden.no
Kontakt: babyverden(a)sandviks.com

Babyverden.no arbeider etter Vær Varsom- plakatens regler for god presseskikk og følger redaktørplakaten.


tilbyr veiledning gjennom Babyverden.no og Familieverden.no, og rett bok til rett tid gjennom Goboken. Eller sagt på en annen måte: Vi hjelper barn og foreldre å utvikle seg sammen. Vi utgir også Svangerskapsboken, Spedbarnsboken og Fødselsboken som deles ut gratis til alle gravide og småbarnsforeldre i Norge.

Copyright © 2001-2016 Babyverden.no - Kopiering av materiale fra Babyverden.no for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale. Babyverden har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.

Babyverden.no bruker informasjonskapsler (Cookies). Her kan du lese mer om vår bruk av informasjonskapsler(cookies) på Sandviks og Babyverden sine siter

Til toppen av siden