FamilieForeldre – legg vekk mobilen!

Foreldre – legg vekk mobilen!

Illustrasjonsfoto: iStock
Av Maren Eriksen 38327

Vi sitter i stadig større grad med nesen i mobiltelefonen. Nå slår helsesykepleier alarm – for når fokuset ikke lenger er på babyen, kan det få alvorlige konsekvenser.

– Noe av det aller viktigste du kan gi barnet ditt er kvalitetstid. Legg fra deg telefonen mens barnet er våkent. Så kan du heller sjekke sosiale medier og andre ting når det sover, råder helsesykepleier Ebba Sommerfeldt.

Hun har selv observert foreldre på helsestasjonen være så opptatt av telefonen, at de ikke merker at barna vil ha kontakt eller trøst.

– Vi har skilter på vegger og dører som sier mobilfri sone på helsestasjonen. Telefonene tar for mye fokus bort fra barna. De er kjekke å ha, og kan være kilder til god informasjon og avslapning, men det er ikke alle steder de hører hjemme, sier Sommerfeldt.

Stadig avbrutt samspill
Du tenker kanskje ikke over det når babyen gjør noe søtt, og du trekker opp mobilen for å forevige øyeblikket. Men du forsvant fra det selv. Barnet så ikke lenger deg inn i øynene, men fikk en mobil i veien for blikk-kontakten.  Slike øyeblikk kan det fort bli mange av i løpet av en dag.

– Dette er særlig viktig de første to årene når barnet ikke kan snakke. Samtidig som grunnlaget legges, bruker også barnet mer av kroppen for å få kontakt med deg. Har du blikket på telefonen, går du kanskje glipp av alle de søkende blikkene og annet initiativ barnet tar. Kanskje merker du ikke at den lille vil noe før den begynner å gråte. Det er ikke bra når samspillet stadig blir avbrutt på denne måten, sier Sommerfeldt.

Tror ikke barnet tar skade
Astrid Valen-Utvik, eier og kommunikasjonsutvikler i Valen-Utvik, deler ikke Sommerfeldts bekymring.

– Ja, det blir tatt mer bilder og video av barn nå enn før. Noen barn er så vant til det at de nesten poserer litt. Men jeg tror ikke de tar skade av dette, eller at det nødvendigvis forstyrrer relasjonen mellom foreldre og barn. Det er en fin måte å bevare minnene på, sier Valen-Utvik.

Hun legger til at det naturligvis vil finnes enkelte som trekker mobilbruken for langt.

– Noen har et avhengighetsforhold til mobilen, og det er ikke sunt. Men det blir som med all annen avhengighet. Hvis mobilbruken fører til at barnet forsømmes, er nok mobilbruken bare en del av et større problem. Jeg tror de aller fleste foreldre klarer å regulere dette helt fint, sier Valen-Utvik.

Du må være mentalt til stede!
Se for deg at du og barnet ditt er på lekeplassen. Hva gjør du? Sitter du på en benk med mobilen, eller sitter du i sandkassen, dytter barnet på husken eller rutsjer?

– Legger du fra deg telefonen, vil du oppdage hvor ofte barnet søker blikk-kontakt med deg – for å sjekke om det er greit, for å bli oppmuntret videre, eller for å vise hvor gøy det har det. Dessuten kan du ikke forvente at barnet skal bli fysisk aktivt hvis ikke du er det. Barnet må lære å leke, og du er det viktigste forbildet, sier Sommerfeldt.

Kan svekke tilknytningen mellom foreldre og barn
Det er mye som skjer det første året, og barnet lærer av foreldrene. Det eneste som kreves er tid og tilstedeværelse.

– Uten stimulering vil barnet få problemer med tilknytningen til foreldrene. De kan bli urolige eller resignere. Mange vil bli stresset og få problemer med søvn og spising, og da er man inne i en dårlig sirkel som kan få alvorlige konsekvenser i form av psykologiske problemer, sier Sommerfeldt.

Hun forteller at det første året er utrolig viktig i så måte – særlig at barnet lærer seg å speile foreldrene, og øver seg på turtaking. Det eneste som kreves her er tid og tilstedeværelse.

– Får man ikke til denne tilknytningen, kan mye bli ødelagt. Vi ser ofte at dårlig tilknytning kan være årsak til problemer hos barn og unge, sier Sommerfeldt.

Foreldre prioriterer naturligvis babyen
Da Valen-Utvik ble mamma for første gang for 12 år siden var sosiale medier fortsatt i startgropen. I dag er tilbudet mye større, men hun tror likevel at foreldre gjør mye av det samme i permisjonstiden som hun selv gjorde.

– Når vi har små barn bruker de aller fleste av oss stort sett all ledig tid sammen med dem. Det å være nybakte foreldre er tøft nok, om man ikke skal ha helsesøstre som retter pekefingre for alt man gjør feil. Mobilen kan være en god måte å holde kontakten med venner, og å holde seg oppdatert på nyheter i en fase av livet hvor man er mye hjemme med barnet, sier Valen-Utvik.

Hun tror til og med at mobilen kan være en kilde til ro hos småbarnsforeldre.

– Nå er det enkelt å finne svar på spørsmål, og oppdage at man ikke er alene om ting man ikke tør å nevne for folk man kjenner. Det er lettere å finne råd og et fellesskap nå, og det tror jeg kan være bra for foreldre, sier Valen-Utvik.

Hun understreker at man må være kritisk til informasjonen man finner på internett, og at det er både fint og viktig med oppfølging på helsestasjon i tillegg.

Kan være skadelig for språkutviklingen
Sommerfeldt mener at mobilen også kan forstyrre barnets språkutvikling.

– Barn lærer best ansikt til ansikt. De må høre språket av de viktigste menneskene i livene deres – foreldrene. Foreldre bør derfor snakke mye med barna, også før de selv får språk. Lesing og synging er også lurt. Mange foreldre som er oppslukte av telefonene sine merker kanskje ikke selv at de snakker mindre med barna sine. Men blir de filmet på en vanlig dag, får de seg gjerne en aha-opplevelse, sier Sommerfeldt.

I permisjonstiden er jobben din å være forelder!
Noen tenker at året hjemme med babyen er et ferieår hvor man kan pusse opp huset, reise på lang ferie, gå på kafé eller bli gründer. Fokuset flyttes bort fra barnet, og ofte over på mobilen som arbeidsverktøy eller avslapning. Men faktisk kan året være mye mer krevende enn det mange tror – selv om de ”bare” tar seg av barnet.

– Vær ærlig med deg selv og vennene dine om at i permisjonstiden er barnet jobben din. Og det krever deg store deler av døgnet. Det du gjør dette året legger grunnlaget for resten av barnets liv. Jeg skulle ønske flere foreldre benyttet disse verdifulle hverdagene – og at begge foreldrene fikk vært alene med barnet og kjent på hvor stort og slitsomt det faktisk er, sier Sommerfeldt.

Ha mest mulig blikk-kontakt
Det er ingenting barnet har mer lyst til å se på enn deg. Det er ganske utrolig, og det vil endre seg etter hvert som barnet vokser. Ved å se på deg, lærer barnet å tolke omgivelsene. Det lærer blant annet om følelser, språk og selvbilde. Sommerfeldt vil at du skal pludre med barnet på stellebordet, tåle at det vil bli med inn på badet når du skal tisse, og synge med den stemmen du har.

– Når du triller tur med barnet bør det være vendt mot deg så lenge som mulig. Tidligere kunne man ikke snu barna fra seg, men det kan du nå. Det betyr ikke at du bør gjøre det. Den kommunikasjonen dere har på tur er kjempeviktig. Dessuten er det nok enda lettere å ty til telefonen når barnet er vendt fra deg på tur, sier Sommerfeldt.

Kan du se babyen for mye?
Valen-Utvik tror ikke det alltid er nødvendig for barnet at foreldrene iler til ved hvert minste kny.

– Jeg tror ikke barn har godt av å ha noens oppmerksomhet hele tiden. De trenger også litt tid for seg selv til å finne ut av ting, finne roen selv, og bli kreative. Oppmerksomhet og kjærlighet er to forskjellige ting. Kjærlighet kan barn aldri få nok av, men foreldre kan kanskje bli flinkere til å la barn klare finne roen i selv, mener Valen-Utvik.

Hun sier det er snakk om korte stunder hvor foreldrene er i nærheten, og mener de fleste foreldre er klar over hvor viktige de er for barnas læring.

Ikke vær så opptatt av hva alle andre synes
Det kan være farlig å sammenligne seg selv med glansbildene av andre foreldre i sosiale medier. For hvorfor får alle andre det så mye bedre til? Hvorfor har de nydelige barn i nydelige omgivelser, mens du knapt klarer å holde hodet over vannet?

– Alt virker så vellykket i sosiale medier. Men virkeligheten er sjelden sånn. Man viser bare fram det man er fornøyd med, og skjuler at man føler at man feiler på enkelte områder som forelder. Mitt beste råd er å koble ut, roe ned og stole på deg selv, sier Sommerfeldt.

Barn er mer klengete jo mindre tilgjengelig du er
Det er helt normalt å føle at barnet omtrent henger i beina dine. Det er sånn det skal være. Men jo mer tilgjengelig du er, og ser barnet, jo tryggere blir det på å utvide radiusen sin.

– Vi bruker noe som heter Circle of Security (trygghetssirkelen) her på helsestasjonen. Det handler om å være en trygg base for barnet å bevege seg ut for å utforske fra, og en trygg havn å søke trøst hos når ting blir for skumle. Klarer du å være denne trygge basen og havnen, gir du barnet ditt ryggrad i livet. Jo tidligere du investerer i dette, jo tryggere blir barnet, sier Sommerfeldt.

Ha mobilfrie tider/dager/ferier!
Sommerfeldt oppfordrer foreldre til å minimere mobilbruken når barnet er våkent, og ber dem tenke gjennom egen mobilbruk. Er det sånn dere ønsker å ha det? Er alle opptatt med sitt, eller har dere mange gode møtepunkter for familien i løpet av en dag?

– Vi ser at noen arrangerer mobilfrie ferier for å aktivisere familier mer. Vi må vekke hverandre før dette går for langt. Utstrakt mobilbruk kan skade både foreldre og barn. Vi er alle blitt opptatt av bekreftelse i større grad – i form av likes på et bilde vi har postet i sosiale medier. Foreldre bør i større grad stole på at de blir kontaktet hvis noe er viktig nok, og så begrense mobilbruken så langt det lar seg gjøre mens barnet er våkent, sier Sommerfeldt.

Viktig med grenser for mobilbruk
Selv om Valen-Utvik ikke er noen stor tilhenger av at noen skal bestemme over andres mobilbruk, er hun enig i at grenser er viktig.

– Jeg tror dette i dag først og fremst er en utfordring for voksne, som ikke har vokst opp med mobil. Det er snakk om voksenopplæring. Vi skjønner at barna som vokser opp i dag trenger grenser, og mange barn har et mer naturlig forhold til det stadig voksende tilbudet. Men samtidig ser vi at barn aldri trenger å kjede seg lenger, og det er det viktig å sørge for at barna får lov til. Foreldre må gi barna anledning til å kjede seg og ikke fylle alle pauser med mobil og annen skjermbruk, oppfordrer Valen-Utvik.

For henne føles det unødvendig å ha faste regler for når mobilen skal legges bort. Ikke fordi hun bruker den hele tiden. Men fordi den er mer enn bare en potensiell tidstyv – den er kamera, kart, nyhetskilde og mye mer.

– Men det er viktig å ha et fornuftig forhold til mobilbruken. Som med alt annet kan man få et usunt forhold til mobilen, og da må man jo selv ta grep. Da kan det være fornuftig å legge vekk mobilen mer bevisst og sette grenser for seg selv, sier Valen-Utvik.

Vær to om reglene
Sommerfeldt oppfordrer også foreldre til å gå sammen om mobilreglene. For hvis bare den ene legger bort telefonen, kan det fort bli skjevt.

– Barnet vil naturlig søke mot den som er tilgjengelig. Dessuten kan det å forholde seg til to ulike måter for samvær med foreldrene skape usikkerhet hos barnet, sier Sommerfeldt.

Også Valen-Utvik mener det er viktig at begge foreldrene er tilgjengelige.

– Hvis den ene melder seg ut av samlivet – enten det er med mobilen, overdreven trening, eller noe helt annet – så må man gjøre noe med det. Jeg tror ikke nødvendigvis at det er mobilen alene som har skylden i dette. Da vil jeg si at mobilbruken er tegn på at noe annet er galt, tror Valen-Utvik.

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: