Du er her: Baby > Måned for måned > 5 uker
 


Du kommer til å bli forbauset over hvor mange endringer som skjer i løpet av noen få måneder. I denne perioden begynner babyens spise- og søvnmønstre å komme på plass, og for hver dag som går, får babyen bedre kontroll over motorikken og blir mer sosialt oppmerksom.

 

Babyen din er født med en rekke reflekser. Disse er et middel til overlevelse og beskyttelse. De fleste av disse refleksene vil forsvinne i løpet av de neste tre til seks månedene etter hvert som babyens sentralnervesystem blir bedre utviklet og bevisste bevegelser tar over.
 
I annen og tredje måned vil noen av babyens reflekser begynne å bli svakere. Den
toniske nakkerefleksen og gangrefleksen forsvinner først, deretter griperefleksen.
Barnet utvikler muskelstyrke og -kontroll, men bevegelsene er store og ujevne.
 
Moro-refleksen utløses av en høy lyd eller en plutselig berøring eller bevegelse. Babyen slår ut med armene og beina og trekker dem raskt inn igjen.
 
Fallskjermrefleksen utløses hvis spebarnet føler at det faller. Barnet slår da raskt ut med armene for så å strekke dem oppover, som for å gripe etter noe. Enkelte mener at denne refleksen er identisk eller nært beslektet med Moro-refleksen.
 
Søkerefleksen utløses når man stryker babyen over kinnet. Babyen snur seg mot det som berører kinnet, og åpner munnen for å suge.
 
Asymmetrisk tonisk nakkerefleks kalles det når babyen ligger på ryggen med hodet vendt til siden og strekker armene og beina i samme retning som hodet vender.
 
Sugerefleksen er selvforklarende. Babyen vil suge aktivt når den får noe i munnen, for eksempel en brystvorte eller en finger.
 
Griperefleksen gjør at babyen vil gripe fast om noe som berører håndflaten.
 
Gangrefleksen utløses når babyen holdes slik at føttene berører en overflate. Da plasserer babyen en fot foran den andre som om den prøver å gå.
 
Krabberefleksen utløses når babyen plasseres på magen (følg alltid nøye med når den ligger slik), eller ved at noe trykker mot fotsålene til babyen.
 
Breknings- og svelgerefleksene er selvforklarende. De er avgjørende for ditt barns overlevelse.
Artikkelen fortsetter under annonsen
annonse

Til mor og far: En milepæl!

Seks uker etter fødselen regnes gjerne som den første milepælen for barnet og familien. Barseltiden regnes fra to uker etter fødselen og om lag seks uker framover. I denne perioden venner mor, far og barnet seg til hverandre, de nye rollene og den nye hverdagen. Både levesett og livsstil er blitt betraktelig endret i løpet av disse ukene. Kanskje har dere funnet en god rytme nå?

Mange opptar sexlivet nå. Renselsen er over, og fysisk sett er det ingenting i veien for samleie nå. Andre venter lenger. Ikke alle føler seg mentalt klar. Noen synes det er unaturlig å ha sex når babyen ligger på samme rom, andre synes de får nok kroppskontakt med babyen og lengter mer etter alenetid enn tett kontakt med partneren. Prevensjon er ett av temaene legen/jordmoren tar opp på seksukerskontrollen, så det kan være greit å ha tenkt på dette i forkant.

Nå kan mor også begynne å trene rolig igjen. Magemuskulatur og bekkenbunnsmuskler trenger å styrkes. Å gå tur med vognen er ofte den mosjonsformen mødre begynner med. Nå når renselsen er over, kan du bade i svømmebasseng. Flere treningsstudioer har egne mor-og-barn-timer der barnet er med under treningen. Noen starter på babysvømming, musikkgrupper og babymassasje. Tilbudene er mange, og det kan være greit å velge seg ut noen få, slik at ikke dagene går bort i organisering som kan være stressende.

Finn en balanse slik at dere får mer energi og påfyll av aktivitetene. Dersom dagsformen ikke er på topp, dropp heller planene og gjør dagen så enkel som mulig for både liten og stor.annonsebilag
 
ADTECH.config.placements['d5_annonsorinnhold'] = { responsive : { useresponsive: true, bounds: [{ id: 'bv_d5_annonsorinnhold', min: 0, max: 9999 }] }, params: { target: '_blank' } }; ADTECH.loadAd('d5_annonsorinnhold');
 
ADTECH.config.placements['d6_annonsorinnhold'] = { responsive : { useresponsive: true, bounds: [{ id: 'bv_d6_annonsorinnhold', min: 0, max: 9999 }] }, params: { target: '_blank' } }; ADTECH.loadAd('d6_annonsorinnhold');
Legg inn en kommentar
 
 
 
 
bokstaver igjen
Antall kommentarer: 0

 

 

Sjefredaktør: Karine Næss Frafjord
Fagredaktør: Maren Eriksen
Journalist: Janet Molde Hollund
Forumansvarlig: Tamara Nygård

RSS-feed Aktuelt fra Babyverden.no
Kontakt: babyverden(a)sandviks.com

Babyverden.no arbeider etter Vær Varsom- plakatens regler for god presseskikk og følger redaktørplakaten.


tilbyr veiledning gjennom Babyverden.no og Familieverden.no, og rett bok til rett tid gjennom Goboken. Eller sagt på en annen måte: Vi hjelper barn og foreldre å utvikle seg sammen. Vi utgir også Svangerskapsboken, Spedbarnsboken og Fødselsboken som deles ut gratis til alle gravide og småbarnsforeldre i Norge.

Copyright © 2001-2016 Babyverden.no - Kopiering av materiale fra Babyverden.no for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale. Babyverden har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.

Babyverden.no bruker informasjonskapsler (Cookies). Her kan du lese mer om vår bruk av informasjonskapsler(cookies) på Sandviks og Babyverden sine siter

Til toppen av siden