BabyPersonlige historierMerket for livet av en kopp te

Merket for livet av en kopp te

Illustrasjonsfoto: Shutterstock
Av Babyverden 2023 Sist oppdatert 05.04.11

Tina (10 mnd) fikk annen grads forbrenning. - Jeg så som i sakte film at hun strakk seg etter koppen og veltet den over seg, forteller moren. Vet du hva du skal gjøre hvis skaden er skjedd?

Hun skulle bare plukke opp noe fra gulvet bak barnestolen da det skjedde.  En helt vanlig frokost ble forvandlet til et mareritt.

– Idet jeg reiser meg, ser jeg i sakte film at hun strekker seg frem og tar tak i tekoppen min og drar den mot seg. Det skjedde så raskt at jeg ikke hadde sjanse til å nå frem i tide, forteller Mari.

Mari vil være anonym, og vi har derfor endret både hennes og babyens navn.

– Det er ikke hemmelig at det skjedde, men jeg synes det er vanskelig når jeg må forklare arret til andre, forteller moren, som fortsatt sliter med dårlig samvittighet.

– Klart jeg føler skyld! Det er ingen unnskyldning, det var min feil alene og det må jeg bare leve med. Det skjer bare så utrolig raskt! Det påvirket også mannen min og hvordan han stolte på meg en periode, forteller Mari.

Mari er en helt vanlig mor. Hun forguder den lille datteren sin og er alltid er nøye med at hun har på seg nok klær når de er ute på tur, at huset er babysikret så datteren ikke kan skade seg, at de voksne er forsiktige med varme drikker rundt den lille – de som kjenner henne, ville kalt henne en god mor.  Likevel var uhellet ute.

– Jeg satte meg på motsatt side av bordet enn jeg pleier sånn at hånden med koppen havnet nærmere jenta mi. Jeg bøyde meg ned for å plukke opp noe fra gulvet, og da fikk hun tak i koppen sier Mari, som ble skremt av hvor fort uhellet skjedde.

Nesten ett barn i uken
Tina er ikke den eneste som har blitt alvorlig skadet av varmt vann.

– Det er i gjennomsnitt 50 barn per år som blir lagt inn på barnekirurgisk avdeling på Ullevål. I fjor 2010 ble det lagt inn 66. Da er det en mer alvorlig brannskade.  80 % av brannskadene som kommer inn er skåldingsskader. Det er selvsagt mange flere barn som kommer inn på legevakten med brannskader og som ikke kommer videre til oss, forteller Inger-Lise Bråtelund, som er ledende spesialsykepleier og prosjektleder for forebygging av brannskader hos barn på barnekirurgisk avdeling på Ullevål sykehus.

Hvor farlig kan en kopp kaffe være – vi snakker om bare to desiliter vann?

– Vi ser en liten kaffekopp på et lite barnebein føre til lange sykehusinnleggelser med smertefulle prosedyrer og opptil flere narkoser. I snitt er barn med skåldingsskader innlagt i 14 dager på sykehus. For ikke å snakke om de store psykiske konsekvensene vi ser at dette får for både barn og foreldre i etterkant. Vi får ofte høre det at foreldrene ikke vet om farene og at de er overrasket over hvor stor brannskade barna har fått av litt vann, og det er skremmende, sier sykepleieren.

 

Førstehjelp hvis uhellet er ute: (artikkelen fortsetter under listen)

  • Ta fort av alle klær. Klær holder på varmen og kan gjøre forbrenninger verre.
  • Avkjøl det skåldede området med kaldt vann (ikke iskaldt vann) øyeblikkelig. Fortsett i rundt 20 minutter. Ta barnet gjerne i armene og gå inn i dusjen. Det er viktigere å avkjøle hjemme først enn å komme seg til sykehus med en gang.

  • Avkjøling reduserer varme og forhindrer dypere forbrenning.
  • Bruk ALDRI is. Det kan gjøre skadene på huden verre og barnet kan bli farlig nedkjølt.
  • Fjern stramme bånd, som smykker og ringer. Det kan forhindre sirkulasjon.
  • Dekk det forbrente området. Er skaden i ansiktet bruk en ren, fuktig bomullsklut. Skader på andre kroppsdeler kan dekkes med ren plastfolie, så med en ren, fuktig bomullsklut. Dette vil redusere både smerte og risiko for infeksjon.
  • Bruk ALDRI smør, kremer, oljer eller tannkrem på forbrenning.
  • Dra til sykehus eller oppsøk lege om huden er sprukket eller det forbrente området er større en håndflaten din.
  • Oppsøk ALLTID lege om det gjelder spedbarn.                

 

Trygt i barnehagen?
Sykepleieren forteller at det er svært viktig at ikke bare foreldre, men også barnehager er informerte om skåldingsfaren. 

– Jeg ønsker at det er forbudt med kaffe og te inne på avdelingene og på uteområdet. Det kan drikkes på personalrommet. Vi har fått inn barn med skåldingsskade av kaffe i barnehage og det bør ikke skje der. Når det først skjer, blir det forbudt og man tar forhåndsregler, men vi burde være i forkant. Når foreldre leverer barna sine i barnehagen, forventer de jo at det skal være trygt der.

Miriam Fagerli, daglig leder av Vågønes natur- og musikkbarnehage i Bodø, er en av dem som er klar over den uheldige kombinasjonen av kaffetørste barnehageansatte og små barn.

– I barnehagen vår har vi klare regler: Personalet skal bruke kopp med skrubart lokk og tut som skal lukkes igjen. Kaffe skal drikkes med måtehold sammen med barna. Koppen skal plasseres på en hylle som barna ikke når. Jeg har hørt om skåldingsulykker og ønsker å være føre var i barnehagen, forteller hun.

Traumatisk for barn og foreldre
Sykepleieren forteller at skåldingsskader er svært traumatiske for både barn og foreldre.

– Det er gjentatte sårskift, narkose, transplantasjoner. Barna opplever mye ubehag og smerter og det er forferdelig for foreldrene å se sitt barn på denne måten og føle hjelpeløshet samtidig som de også sliter med skyldfølelse. Barna kan få varige men, som arr og funksjonsnedsettelse. Skaden skjer ofte på brystet, og dette kan være verre for jenter, siden de får bryster etter hvert og de må kanskje inn for å korrigere på grunn av arrdannelse. Barna må holde seg unna solen i et år og være tildekket på skadestedet.

I dag er lille Tina helt frisk. Kun et lite arr vitner om ulykken. Mari og mannen gjorde alt riktig da ulykken først hadde skjedd.  De kjølte først ned datteren hjemme med en gang, og fikk henne deretter til lege. Mari er fortsatt svært preget av ulykken og hun klarer ikke å komme over at det hendte mens hun passet på.

– Jeg tør ikke å drikke noe varmt når datteren min er oppe. Jeg er et nervevrak i kaffeselskaper frem til kaffen er lunken. Følelsene har kommet nå i etterkant når jeg ser arret hver kveld og hjelper henne med å klø og hun bare ligger der og ser rolig på meg fordi det er så deilig og lindrende. Jeg håper at det blekner med tiden og at det ikke vil plage henne som voksen. Jeg kommer til å se arret hver gang hun har på seg en kortermet topp.

 

Slik unngår du skåldingsulykker:

  • Vær obs: De fleste skåldingsskader skjer når barnet er mellom 1-2 år. Dette er en periode hvor barn utvikler seg raskt motorisk, men ikke forstår farene ved for eksempel varmt vann.
  • Kopper med kaffe eller te og varmt vann fra kjeler er den vanligste årsaken til skålding.
  • Skålding fra varme drikker skjer vanligvis fordi barnet drar koppen ned og velter den over seg selv. Det skjer oftest ved at barnet drar i bordduken eller blir holdt av eller springer inn i personen som holder den varme drikken.
  • Plasser koppen utenfor rekkevidde.
  • Ikke drikk noe varmt mens du ammer.
  • Aldri ha varm drikke i den koppen barnet vanligvis bruker.
  • Bruk en matte som ikke glir i stedet for bordduk.
  • Aldri la barnet få smake varm drikke fra din kopp.
  • Sørg for at varmevannet i kranen på badet ikke går over 50 grader.
  • Kjenn alltid etter hvor varmt vannet er før du bader barnet.
  • Bruk kraner med barnesikring.
  • Aldri forlat et barn på badet eller gå fra dem når det er eldre barn der som kan skru på varmevannet.
  • Hold barna ute av kjøkkenet når du lager mat. Følg godt med når barna er med på matlagingen når de blir store nok til det.
  • Ikke sett kjeler, mugger og kanner på kanten av benker eller bord.
  • Sørg for at ledninger til apparat som inneholder varm væske ikke henger ned slik at barn kan dra i dem.
  • Tøm kjeler straks etter bruk.
  • Bruk barnesikring foran kokeplatene på komfyren.
  • Vend håndtak på kjeler og gryter bort fra fronten på komfyren.
  • Sjekk at barnehagen har regler om varme drikker og bruk av varmt vann.
  • Skjer det verste, avkjøl i minst 20 minutter og kontakt lege!

 

Denne gutten var 1,5 år gammel da han rev ned en kopp med varm te. Dette er typiske skåldingsskader som forårsakes av bare en liten te- eller kaffekopp. Ansiktet var også skadet, men bildet er anonymisert. Babyen på bildet er ikke den samme som i artikkelen.

 

 

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: