BabyMed baby hos kiropraktor

Med baby hos kiropraktor

Av Av Janet Molde Hollund (tekst og foto) 15029 Sist oppdatert 06.10.11

Kiropraktorer gjør mer enn å justere voksne rygger. Med noen få trykk har lille Kaja fått en lettere hverdag.

Lille Kaja er bare sju uker, men har allerede vært innom kiropraktor Bente Gurine Kvitvær Nordmo fire ganger før. Helt fra fødselen av merket nemlig mamma May-Liss Heggland at den lille babyen stort sett lå med hodet til høyre side. Selv om foreldrene prøvde å stimulere den jenta til å kikke til venstre, syntes ikke babyen det var spesielt spennende.

– Kaja hadde også litt sugeproblemer når jeg skulle amme, spesielt på den ene siden. Hun hadde vanskelig for å få tak, og jeg tenkte at det kanskje kunne være en sammenheng. Derfor kontaktet jeg kiropraktor, sier May-Liss.

Låsningene borte
Ei sovende lita jente legges forsiktig ned på kiropraktorbenken. Bente Gurine begynner bak i nakken på Kaja. Hodet bøyes rolig fra side til side, og kiropraktoren slår fort fast at det ikke lenger er noen låsninger.

Ann Kristin (t.v.) med datteren sin og kollega Hilde.

Ann Kristin Sveinsvoll Homdrum og Hilde Sjo Tavares eier klinkken ”Bekken og barn” sammen. Alle de tre kiropraktorene på klinikken har kiropraktorutdanning, og holder i tillegg på med en treårig mastergrad med spesialisering på barn og gravide.

– Foreldre som kommer hit med babyene sine forteller ofte at de små er irritable, har kolikk, amme- eller søvnvansker. Noen har gjerne en favorittside eller har forsinket motorisk utvikling, og det er heller ikke uvanlig med mage- og tarmproblemer, sier Hilde.

Fødsel mulig årsak
Ann Kristin sier at fødselen ofte kan være årsaken til at en liten baby har låsninger. Barn som har kommet til verden ved keisersnitt eller ved hjelp av vakuum eller tang, har gjerne hatt en litt tøff vei ut i livet.

Kiropraktor sjekker ryggen.

– Ryggraden har nerver som går til alle organer. Dersom noe blokkerer, kan det skape problemer andre steder i kroppen. Noen babyer har problemer med å ligge på magen, og klarer ikke å løfte hodet. Løsningen kan være å få vekk en blokkering, sier Ann Kristin.

Mamma May-Liss synes ikke det er noe skremmende å ta med lille Kaja til kiropraktor.  Hun hadde gode erfaringer fra da den første datteren ble født, og hun fikk også selv behandlinger mens hun gikk gravid.

– Jeg vet selv hvor godt det føles etter en behandling. Plutselig strømmer blodet steder det ikke har vært på lenge – det åpner opp. Hadde jeg ikke vært borti kiropraktikk selv, ville jeg kanskje ha tenkt at det var mye mer brutalt, sier May-Liss.

Mamma May-Liss med Kaja.

– Jo tidligere jo bedre
Allerede etter første behandling merket foreldrene forskjell på lille Kaja, og etter et par uker begynte jenta selv å snu hodet til begge sider. Kiropraktorene sier jo yngre barna er, jo lettere er de å behandle.

– Men aller helst ville vi jo sett mødrene allerede før babyen ble født, slik at vi kunne rette opp mor. Da kunne kanskje skjevheter hos barnet vært unngått. Vi mener faktisk at alle gravide burde hatt et obligatorisk besøk hos kiropraktor, slik at problemer kunne blitt oppdaget tidlig. Slik det er i dag, blir det ofte bare brannslukning, sier Ann Kristin.

Kiropraktorene sier det er viktig å se på helhelten for å finne riktig behandlingsopplegg. Det handler både om kartlegging og rådgivning gjennom samtale, og oppfølging og forebygging i forhold til fysisk aktivitet og kosthold.

– Vi synes det er veldig kjekt og givende å kunne hjelpe hele familier. For dersom babyen har problemer, rammes ofte hele familien. Søvnmangel kan gi foreldrene humørsvingninger og kortere lunte, og det kan være traumatisk for andre søsken dersom mor og far bruker så mye tid og krefter på minstemann, sier Hilde.

– Lite forskning på området
Leder i Rogaland Legeforening, Ivar Halvorsen, sier det fortsatt er lite forskning som viser hvilken virkning kiropraktikk har på spedbarn.

– Barna vokser og blir naturlig kvitt en del problemer etter hvert som de blir større. Med spedbarn synes jeg det er ekstra viktig at vi har undersøkelser som kan si noe om det er utviklingen eller behandlingen som hjelper. Et generelt råd er å være tilbakeholdne med ting vi ikke har dokumentasjon på, sier Halvorsen.

Nasjonalt kunnskapssenter for helsetjenesten er en statlig virksomhet som blant annet sammenfatter forskning innen helse. De har lagt fram to rapporter som handler om spedbarnskolikk og funksjonsforstyrrelser i øvre nakkeledd (KISS).  Ingen av rapportene kan dokumentere om kiropraktikk har virkning.

Kiropraktorene sier at kiropraktikk, i likhet med mange andre områder, trenger mer forskning.

– Det er en mulighet for at behandlingen ikke har ønsket effekt, men sjansen for at barnet tar skade av behandlingen er meget liten sammenlignet med andre alternativer som for eksempel legemidler og osteopati, sier Hilde.

Bekken & Barn har i etterkant ønsket å komme med en presisering
:» Det er en mulighet for at behandlingen ikke har ønsket effekt, men sjansen for at det oppstår negative sideeffekter er meget liten sammenlignet med flere andre behandlingsformer.”

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 
Forrige artikkel
Neste artikkel

Nyeste artikler: