BabyHold på leggerutinene i julen

Hold på leggerutinene i julen

Illustrasjonsfoto: Shutterstock
Av Maren Eriksen 2533

Hvorfor ”må” babyen eller småbarnet ”få lov” til å være ekstra lenge våken på julaften? Ikke for sin egen skyld, i hvert fall, mener søvnterapeut Karin Naphaug.

– Dette er misforstått av foreldrene. Små barn har ikke glede av å våkne lenger på kvelden. Det beste er å beholde rutinene, også i helger og ferier, sier søvnterapeut Karin Naphaug.

Hun mener at barn under 18 måneder ikke forstår så mye av julefeiringen uansett, og at det er klart det beste for dem om de legger seg til fast tid – hver dag.

Les også: Mangel på søvn bryter oss ned fysisk og psykisk

På besøk
Skal dere på besøk, er det ingenting i veien for å forhøre dere om det er mulig å starte selskapet litt tidligere på dagen, slik av dere er hjemme igjen til leggetid.

– Mange foreldre orker ikke nattevåk eller å styre med å legge barna andre steder. Det er lov til å si nei – man trenger ikke å gå i selskap hver dag, sier Naphaug.

I stedet for en middag, kan det jo være vel så koselig å treffes på dagtid og gå tur, base i akebakken eller leke inne med julegavene?

Å legge barnet andre steder enn hjemme
Alternativt kan dere legge barnet til vanlig tid der dere er på besøk.

– Babyer kan legges til å sove i vognen. Den kjenner barnet, og det blir lettere å sovne. Eldre barn kan legges i reiseseng. Husk de faste tingene som smokk, koseklut eller bamse, råder Naphaug.

Er det mye lyd, kan det ta lenger tid enn vanlig å få barnet til å sovne. Du må regne med litt skriking, og at dere kanskje kommer skeivt ut og får svi neste dag.

– Etter juleselskapene må man tåle å få en dårlig dag etterpå, mener Naphaug.

Har barnet først sovnet mens dere er i selskap, kan det være praktisk om dere også overnatter hvis det er mulig. Hvis ikke bør dere være forberedt på at barnet kommer til å våkne når dere skal hjem.

– Mange barn våkner når de blir flyttet på, for eksempel over i bilstol eller over i egen seng. Ofte går dette greit, sier hun.

Les også: Slik blir leggingen en god opplevelse

Ikke drøy leggetiden!
På samme måte som vi voksne, kan babyer og små barn bli overtrøtte. De kan virke våkne, eller de kan bli sutrete og vanskelige. Lar du barnet bikke over og bli overtrøtt, skal du vite at det vil få konsekvenser.

– Noen barn klarer fint å skyve døgnrytmen litt, men dette gjelder oftere barn som er over tre år. Babyer og små barn våkner heller før neste morgen, sier Naphaug.

Det er kanskje ikke det du drømmer om når dere er sent i seng etter selskapet? Å våkne tidlig på morgenkvisten med en trøtt og sutrete baby?

Hun råder foreldre til å roe barnet ned mot leggetid – også på besøk. Et oppgiret barn trenger ofte lenger tid på å sovne.

Les også: Samsoving er bra for hjertet

Sent i seng = tidlig opp neste morgen
Noen barn klarer å justere seg lett som bare det. Men de fleste barn kommer ut av synk når leggetiden forskyves. Man skulle gjerne tro (og håpe) at leggetid en time senere enn normalt også betød at barnet våknet en time senere neste dag. Men det er det liten sjanse for.

– Det virker ofte motsatt – at de våkner klokken fem og er grinete. Du kan forsøke å ta barnet opp i foreldresengen i håp om en ekstra time søvn sammen der. Men så spørs det om du plutselig har to ting å avvenne barnet med, sier Naphaug.

Hva om dere bor hos andre i julen?
Mange reiser bort i julen, og bor hos venner eller familie. Da må man også ta hensyn. Det er ikke spesielt spennende å holde hele huset våkne med en baby som skriker. Derfor bør du ikke gjøre store endringer like før en ferie.

– Noen barn reagerer på endringer. Her gjelder det å gjøre det beste ut av det. Får babyen pupp på natten, og dere hadde planer om å slutte med dette i julen, bør det kanskje vente til dere er kommet hjem igjen? Noen regler må gjerne også tøyes litt av hensyn til andre – som å la barnet få sove i foreldresengen, sier hun.

Men barn skal aldri samsove med foreldre hvis en eller begge foreldre har drukket alkohol og/eller røykt.

Les også: Metoder for å lære barnet å sovne

Sette av juleferien til å skape rutiner?
Alternativt kan man se på juleferien som et godt tidspunkt til å innføre rutiner hos babyen. Nå har gjerne begge to fri over lang tid, og tåler noen netter med dårlig søvn. Dermed kan juleferien være det som skal til for at babyen sover hele natten, slutter med nattamming, flyttes inn på eget soverom eller en annen milepæl dere ønsker å nå. Det kan være en god investering i nattesøvnen til neste år!

Nødvendig med en (ekstra) hvil på dagen?
Juleselskaper med mye folk, høye lyder, sove på fremmede steder og kanskje mangel på søvn, kan gjøre barnet slitent. Og det kan ha behov for å sove mer på dagen. Småbarn som sluttet å sove på dagen, trenger seg kanskje en liten dupp likevel. Naphaug mener det er lurt å lytte til barnets signaler.

– Ellers fører det bare til grining og irritasjon. Både hos store og små, sier hun.

Velg ut noen få dager
Det er en lang og god juleferie for mange i år. Og det bør være nok av anledninger til å spre juleselskapene litt. Legg inn noen ”hviledager” hvor alle i familien får innhentet seg litt.

– Eldre barn som gjerne tåler å være litt ekstra lenge våken på julaften, vil også måtte betale prisen for det neste dag. Disse barna blir ofte slitne og masete dagen etter, sier Naphaug.

Så da er det kanskje greit at denne dagen brukes til lek hjemme, en luftetur eller en tur i akebakken i stedet for et nytt selskap?

Les også: Sliten mamma på felgen

Barne-tv på morgenen i ferien?
Mange foreldre priser seg lykkelig for barnekanalene på tv når dagen begynner litt for tidlig i ferien. Da kan de slumre litt på sofaen mens barnet er opptatt med det som skjer på skjermen. Men gjør det gjerne tydelig at slike rutiner hører til i ferier, ikke i hverdagen.

– Se barnet an. Noen barn våkner tidlig fordi de gleder seg sånn til å se på barne-tv, sier hun.

Skjerm barnet på nyttårsaften
Nyttårsfeiringen er mest spennende for store barn og voksne. De minste barna kan med fordel sove seg gjennom hele feiringen.

– Jeg får alltid mye henvendelser etter nyttår av foreldre som har barn som er redde for å legge seg på grunn av nyttårsrakettene, sier Naphaug.

De minste babyene forstår nok fint lite av alt bråket, og er du heldig, sover de fint gjennom.

– Skån barnet så mye som mulig. Skalk lukene og begrens lydnivået så godt du kan, råder Naphaug.

Kanskje passer det fint å reise på hytta i nyttårshelgen?

Naphaug mener at nyttårsfeiring hvor barna får være lenge oppe, eller vekkes før midnatt, godt kan være forbeholdt skolebarn. Yngre barn mener hun har liten glede av det.

– Å bli vekket før midnatt fungerer ofte bedre enn å holde seg våken helt til midnatt, sier hun.

Tilbake til rutinene i god tid før barnehagestart
Har dere latt rutinene skli litt ut, eller forskjøvet leggetiden litt i juleferien, må dere bruke de siste par-tre dagene til å komme tilbake til normalen igjen.

Ellers er barnet trøtt hele den første uken i barnehagen, sier Naphaug.

Les også:

Lenger våken i helgen gir jetlag i uken

Råd til trøtte foreldre

Vær bestemt ved leggetid

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: