Kan det være kolikk?

Illustrasjonsfoto: Shutterstock

Illustrasjonsfoto: Shutterstock 

Vi kaller det kolikk når spedbarnet gråter mer enn tre timer hver dag i mer enn tre av ukens dager i minst tre uker. Kolikk debuterer vanligvis ved 2-4 ukers alder, og varer tre måneder eller mer. Minst 20 prosent av alle spedbarn rammes. Den gode nyheten er kolikk ikke er farlig, og går over av seg selv.

Artikkelen fortsetter under annonsen
 
ADTECH.config.placements['d4_netboard'] = { responsive : { useresponsive: true, bounds: [{ id: 'bv_d4_netboard_mobil', min: 0, max: 579 },{ id: 'bv_d4_netboard_tablet', min: 580, max: 1199 },{ id: 'bv_d4_netboard_desktop', min: 1200, max: 9999 }] }, params: { target: '_blank' } }; ADTECH.loadAd('d4_netboard');

Kolikk eller ikke?
Det er viktig å være klar over at friske spebarn kan gråte en til to timer hver dag, og at dette er barnets naturlige måte å meddele ubehag eller behov for mat, stell eller kontakt. De fleste spedbarn opplever mageknip iblant, uten at de dermed har kolikk. Kolikk kjennetegnes av anfallsvise skriketokter og uro hos spedbarnet, som forekommer oftest om ettermiddagen eller kvelden. Utspilt mage, mye tarmgass, raping og forstyrret søvn er vanlig.  Et barn med kolikk er ellers friskt og viser normal utvikling og vektøkning.

Les om babyens utvikling måned for måned

Hva forårsaker kolikk?
Årsaken til kolikk er fremdeles i stor grad ukjent, og kan sannsynligvis variere fra spedbarn til spedbarn. Vi kjenner likevel til noen faktorer som påvirker kolikk­forløpet. Irritasjon av mage eller tarm er vanlig, og skyldes ofte at barnet sluker luft og ikke klarer å rape under eller etter måltidet.

Undersøkelser har vist at inntak av kumelk hos mor kan føre til kolikkplager hos barnet. Ved å fjerne all kumelk og kumelkholdig mat (ost, smør, osv.) fra morens kost i ett til to døgn, vil kolikken forsvinne hos rundt 20 prosent av barna. Mor kan dekke sitt kalkbehov ved for eksempel kalktabletter.

Hvis barnet får morsmelkerstatning, kan man forsøksvis erstatte denne med et kumelkfritt preparat basert på soya eller hydrolysert kasein. Disse produktene fås kjøpt på apotek. Søk råd fra helsesøster eller lege først.

Det er påvist at mødre som røyker, oftere får kolikkbarn enn ikke-røykende mødre. Å slutte å røyke kan hjelpe, og er uansett det beste for barnet ditt.

Les også om søvn

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hvordan overleve kolikk?
Det er viktig at dere foreldre føler dere trygge på at skriketoktene ikke skyldes at noe annet er galt med barnet. Er dere i tvil om at barnet er sykt, bør dere kontakte lege. Når dere har forsonet dere med at barnet har kolikk, kan dere trøste dere med at det kommer til å gå over av seg selv. Det kan se smertefullt ut, men kolikk vil ikke påføre barnet noe varig men. Det kan oppleves utmattende å ha omsorg for et intenst skrikende barn. Forsøk derfor å dele på ansvaret om å gi barnet fysisk kontakt og trøst. Få eventuelt hjelp av familie eller venner.

Forsøk å redusere mengden av luft barnet svelger ved å vurdere situa-sjonene under og omkring måltidet. Har barnet stort sugebehov og sluker luft? Får barnet lettere rape når det tas pauser under måltidet? Hjelper det å ligge litt på magen etter måltidene, kanskje med litt hevet overkropp? Er hullene i flaskesmokken for store eller for små? Er det andre faktorer i kost eller miljø som skaper uro?

Les også: Når flaske er løsningen

Sukkervann og karvete kan hjelpe
Sukkervann kan ha god virkning. 1 strøken spiseskje sukker løses i 1 desiliter kokt vann og avkjøles, blandingen er holdbar inntil to døgn i kjøleskapet. Gi 1-2 teskjeer sukkervann med et par timers mellom­rom når barnet gråter. Hvis ikke dette hjelper, kan sukkermengden økes til 2 spiseskjeer sukker per desiliter vann. Sukkervann kan virke fordi det frigjør endorfiner – kroppens eget ”morfin”.

Et annet råd er karvete. Forholdet er 1 teskje karvefrø til 1 desiliter vann. Det kokes i 2 minutter og trekker så i 2 minutter før det siles. 1 spiseskje gis til barnet ved måltidet (6–8 ganger per dag). Teen kan også blandes i melken.

Mange barn blir hjulpet av preparater som nedsetter overflatespenningen av væske og slim, og derved finfordeler luften i mage/tarm. Slike preparat (Minifom) fås kjøpt på apotek. Ta gjerne kontakt med helsesøster før du prøver dette. Når det gjelder kiropraktisk behandling av kolikk, har en større undersøkelse vist at det ikke har noen påvist effekt.

Les alt om babyen

Vuggende bevegelser
Vuggende bevegelser kan også hjelpe mot kolikksmerter. Det kan være effektivt å bære barnet omkring, vugge det eller kjøre tur i vogn eller bil når kolikkanfallene står på. Lyden av støvsugeren, radioen eller av rennende vann kan også ha en beroligende effekt. Det fins mange kjerringråd mot kolikk, men ingen dokumenterte resultater.

Les også: Man skal jo være lykkelig

Les også: Hva har du gjort i hele dag?

Siren Rettedal er seksjonsoverlege ved nyfødtintensivavdelingen ved Stavanger Universitetssjukehus. Artikkelen er hentet fra SpedbarnsbokenOppdatert 14.02.2017
annonsebilag
 
ADTECH.config.placements['d5_annonsorinnhold'] = { responsive : { useresponsive: true, bounds: [{ id: 'bv_d5_annonsorinnhold', min: 0, max: 9999 }] }, params: { target: '_blank' } }; ADTECH.loadAd('d5_annonsorinnhold');
 
ADTECH.config.placements['d6_annonsorinnhold'] = { responsive : { useresponsive: true, bounds: [{ id: 'bv_d6_annonsorinnhold', min: 0, max: 9999 }] }, params: { target: '_blank' } }; ADTECH.loadAd('d6_annonsorinnhold');

Legg inn en kommentar
 
 
 
 
bokstaver igjen
Antall kommentarer: 2
Melkekutt i 1-2 dager?!?
Skrevet av Minerva 24.10.2013
Ok, jeg hadde kolikkbarn i 9 mnd og endte opp hos spesialist på Ullevål sykehus.
HS anbefalte tidligere at vi skulle kutte melk fra kosten min en uke - jeg kuttet i 10 dager uten å merke bedring.
Når vi kom på Ullevål fikk vi beskjed om å kutte melk fra kosten vår i TRE UKER - det er så lang tid det tar for kumelkproteinene å gå ut av kroppen OG MELKA.
DA så vi klar bedring...
Legg inn en kommentar | Rapportér upassende innhold
Kolikk
Skrevet av Siv 23.10.2013
Vi trudde gutte vårres hadde kolikk, men to uker etter at all skriking startet var vi til legen, under legebesøket begynte han å hyle som bare det. Da var han fire uker gammel. Legen undersøkte han og fant ut at han hadde minst puls på 240, så da ble vi sendt til sykehuset der ble det målt 260 i puls. Viste seg at han hadde hjerteproblemer, et syndrom som kalles wpw syndrom. Så ikke gjør som oss og ta det forgitt at det er kolikk.
Legg inn en kommentar | Rapportér upassende innhold

Les også 

 

Les også

Sjefredaktør: Karine Næss Frafjord
Fagredaktør: Maren Eriksen
Journalist: Janet Molde Hollund
Forumansvarlig: Tamara Nygård

RSS-feed Aktuelt fra Babyverden.no
Kontakt: babyverden(a)sandviks.com

Babyverden.no arbeider etter Vær Varsom- plakatens regler for god presseskikk og følger redaktørplakaten.


tilbyr veiledning gjennom Babyverden.no og Familieverden.no, og rett bok til rett tid gjennom Goboken. Eller sagt på en annen måte: Vi hjelper barn og foreldre å utvikle seg sammen. Vi utgir også Svangerskapsboken, Spedbarnsboken og Fødselsboken som deles ut gratis til alle gravide og småbarnsforeldre i Norge.

Copyright © 2001-2016 Babyverden.no - Kopiering av materiale fra Babyverden.no for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale. Babyverden har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.

Babyverden.no bruker informasjonskapsler (Cookies). Her kan du lese mer om vår bruk av informasjonskapsler(cookies) på Sandviks og Babyverden sine siter

Til toppen av siden